Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Falkenberg öl och whiskymässa 22-23 augustii

logo-falkenberg

Även Falkenberg var en nyhet på kartan över whiskymässor i Sverige 2013. En välarrangerad och välbesökt mässa dock utan någon större trängsel för besökarna då det var breda, fina gångar att röra sig mellan de många utställarna. Symposion slog på stort med hela fyra montrar och även under 2014 kommer vi att ha med oss massor av härlig whisky till vackra Falkenberg....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/20/falkenberg-ol-och-whiskymassa-22-23-augustii/

Stockholm Beer Whisky Festival 25-27 september och 2-4 oktober

logo-sthlm

Stockholm Beer & Whisky Festival är Sveriges största och äldsta whiskymässa. I över 20 år har det anordnats whiskymässa i Stockholm och besökarna är så många att mässan hålls två helger i rad! Under 6 dagar kommer 36000 människor till Nacka Strand för att prova öl och whisky. Sen ett par år tillbaka finns även Taste Experience delen med en mängd andra drycker att upptäcka. 2013 hade Symposion över 300 sorters whisky! Även 2014 kommer vi att satsa stort på Stockholm med besök från Japan (Nikka) och Australien (Hellyers Road).  Väl mött i Nacka Strand!...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/20/stockholm-beer-whisky-festival-25-27-september-och-2-4-oktober/

örebro öl och whisky festival 29-30 november

logo-orebro

Örebro mässan anordnas i Conventum som har väldigt bra lokaler. Högt i tak, breda gångar och en härlig stämning. Den breda trappan upp till serveringen är häftig. Besökarantalet har ökat för varje år och mässan är väldigt välorganiserad. Många utställare både på öl- och whiskysidan ger ett mycket brett utbud av goda drycker att prova sig igenom. Symposion kommer som vanligt till Örebro med sitt breda sortiment av whisky och en del andra godsaker brukar också få följa med. Vi håller några Master Classes som vanligt, så boka biljetter i tid!...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/20/orebro-ol-och-whisky-festival-29-30-november/

Borlänge 14-15 november

I år blir det första gången som det anordnas en whiskymässa i Borlänge. SMAD som är en av  Sveriges största whiskyklubbar står bakom arrangemanget, så vi är övertygade om att det kommer att bli en bra mässa redan första året. Symposion kommer givetvis att vara på plats och med oss har vi ett mycket stort utbud av härlig whisky....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/20/borlange-14-15-november/

Östersunds Maltfestival 2014

omf1Lördagen den 22 februari är det återigen dags för Östersunds Maltfestival. Ett helt unikt samarbete mellan sju av Östersunds restauranger och krogar. Flera av världens och länets bästa producenter av öl och whisky kommer för att visa upp sina produkter. Nytt för 2014 är att tre lokala bryggerier har gått ihop och brygger tillsammans ett speciellt Festivalöl.

 

Följande restauranger deltar och har följande utställare i år:

Sir Winston Restaurant & Bar:
Öl: Jemtehed & Brande Grytan Jämtland
Öl: Källarmannen Gäddede, Jämtland
Whisky: Jameson, Glenlivet (Pernod Ricard)

Clarion Hotel Grand:
Öl: Jämlands Bryggeri Pilgrimstad
Öl: Räven & Skatan, Tanne, Jämtland
Whisky:...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/TWOrMPyS7uM/

Whiskybloggen: Nytt destilleri på Isle of Skye

Nu planeras ännu ett destilleri i Skotland. Detta på den sagolika ön Isle of Skye. På ön finns bara ett destilleri innan och det är Talisker. Destilleriet kommer ligga på gården Torabhaig vid Sleat på den södra delen av ön . Budgeten ligger på 5 miljoner pund och ska sysselsätta 8 personer. Man räknar med att destilleriet kommer stå klart under 2015 och börja producera....

Läs mer http://maltytowers.se/2014/02/19/whiskybloggen-nytt-destilleri-pa-isle-of-skye/

Malmö öl och whiskymässa 28-29 mars

logo-malmo2013 var det första gången på många år som det anordnades en whiskymässa i Malmö. Det blev givetvis en succé. I år utökar man mässan genom att flytta den till Malmö Mässan. Dessutom har man även lagt till en vinmässa i samma lokaler, så det kommer att finnas något för alla. Väl mött i Symposions hemstad!...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/19/malmo-ol-och-whiskymassa-28-29-mars/

Värdeutvecklingen på whisky de senaste åren har varit mycket hög. Men varför har priserna skjutit i höjden? Som vanligt när något helt plötsligt skjuter fart finns det inget enkelt svar då marknadskrafterna ofta är svåra att förstå. I whisky

Värdeutvecklingen på whisky de senaste åren har varit mycket hög. Men varför har priserna skjutit i höjden? Som vanligt när något helt plötsligt skjuter fart finns det inget enkelt svar då marknadskrafterna ofta är svåra att förstå. I whiskyns fall finns det några saker som samverkar och som styr priserna uppåt.

Först och främst börjar det bli ont om gammal whisky. Det har sin förklaring i att man la ner en massa destillerier 1983 och de andra gick ner på sparlåga. Under cirka 15 år var produktionen lägre och resultatet blir att det är ont om gammal whisky i...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/18/5930/

Fågel eller lerkruka?

TorresPiscoÄn i dag munhuggs Chile och Peru om vem som var först med att producera pisco och båda länderna ser den som sin nationaldryck, men Peru hävdar att de bör ha exklusiv rätt att använda namnet som Appellation of Origin på etiketterna. Men begreppet ”Chilean pisco” används numera också, till och med i handelsavtal (med Australien, bland annat).  En gång var det nära att Peru fick ensamrätten, men då döptes snabbt den chilenska byn Unión med fyrahundra invånare om till Pisco Elqui – så var man på ruta ett igen. Det är dock riktigt att namnet kommer från den peruanska...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cOrhj8b9aaA/

Cinderella Whiskyfair 6-8 mars

logo-whiskyfair

För sjätte året i rad anordnar Viking Line det som blivit världens största flytande whiskymässa ombord på Cinderella. Under tre dagar kommer det att serveras en massa härlig whisky och dessutom kan man ju köpa med sig en flaska hem! Lägg till hela Cinderellas nöjesutbud och du har receptet för en mycket lyckad whiskymässa. Vi ses väl ombord?...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/18/vikingline-cinderella-whiskyfair-6-8-mars/

Ett par 40+ från Speyside

Inte är det ofta, men ibland händer det: man begåvas med goda kamrater som skänker generöst tilltagna prov på riktigt gammal whisky som dessutom överlevt tidens obönhörliga tand:

Tomintoul 42 yo (1969-2012; 42,4 %)

Ljusa men djupa fruktiga toner av koncentrerade äpplen, banan, ananas och gurka, med ingefära och lite vanilj från eken (21). Smak med lätt anslag på torkad frukt, gräddkola, diskret ek och en doftning av torkad ingefära (22). Eftersmaken har tydligare kryddighet med främst ingefära, men också varma ektoner med inslag av fruktighet (20). Diskret och välpolerad, med visst djup; ”koncentrerade torkade äpplen med ingefära” (21). Totalbetyg:...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/ett-par-40-fran-speyside/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ett-par-40-fran-speyside

Angostura Cask Collection – bourbonrom

Angostura Cask1_1024House of Angostura som lanserat en ny serie vid namn Angostura Cask Collection, som kommer att vara just olika utgåvor och uttryck genom slutlagring. Först ut är Cask No 1 där man lagrat rommen de sista två åren på first fill Bourbon Casks.
Den totala lagringstiden är 8-10 år. Buteljeringen är begränsad till 9 600 flaskor för hela världen, och Systembolaget kommer att släppa 300 av dem den första april. Priset blir 599 kronor och de förses med numret 40001 . Angostura är också känt för sin mörka Rom Angostura 1919 som kostar 321 kronor ( nr 504 ), samt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/n5frvgOAzms/

Silt!

”Silt”  är fint damm som kan orsaka dammexplosioner vid blandning med luft. Men det är också beteckningen på små krossfraktioner av malten som passerat genom falskbotten i mäskkaret. Och gör det det i för stor utsträckning, så kan det sälla till allmänt jävelskap – vilket skedde idag. Värmeväxlaren för kylning av vörten (den söta vätskan från mäskkaret) på dess väg till jäskaret, den satte igen kontinuerligt och fick monteras ner och blåsas ren fyra gånger. Normalt gör man bara det efter slutförd inmäskning.

Värmeväxlaren består av ett antal gångar som vindlar sig fram i krökar och rakor, varpå silten sätter...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/silt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=silt

Mattias vann Barcardí Legacy Sverige

Mattias Skoog heter den svenska vinnaren i en av världens största drinktävlingar – BACARDÍ Legacy. Mattias vann med sin drink Rumpletini No.2 och kommer att representera sig själv och Sverige i den globala finalen som äger rum den 7-8 maj i Moskva.

Mattias Skoog har jobbat som bartender i sex år och har arbetat på Stockholmsbaren Linje Tio sedan starten 2012. Mattias vinnande drink bestod av BACARDÍ Superior, Cocchi Americano, limejuice, äppelsyrup och bitters.
BAcardi1
Mattias var en av nio bartenders från Sverige, Norge och Danmark som tävlade mot respektive landsmän. I grannländerna vann norska Alex Ruas med sin drink Guantanamera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3z30U0Z0hX0/

English Whisky - Black Range Peated 43%

Black Range - Peated bottleDet är inte bara i Skottland som det kokas maltwhisky numera. I Wales bubblar pannorna hos Penderyn Distillery och i England finns sedan 2006 ett företag som heter English Whisky Co och vid deras destilleri, St. Georges Distillery, kokar en man vid namn David Fitt whisky sedan 2006. Man producerar ungefär 13 fat per vecka, så det handlar alltså inte om någon storskalig verksamhet om man jämför med många av deras skotska kollegor. Man kör både rökig och orökig whisky, men dagens testobjekt är, som namnet avslöjar, av det rökiga slaget. Buteljeringen har skett vid förhållandevis låga 43% alkohol och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/EGqZ7aObWLI/646-english-whisky-black-range-peated-43

Första nya Dublin-destilleriet på 125 år

Produktionen är tänkt att komma igång under fjärde kvartalet i år och med ett besökscentrum som ska stå klart tidigt 2015. Det handlar om en investering på €10 miljoner och det kommer att skapas åtminstone 30 nya fulltidsjobb. Det nya Pot-Still-destilleriet kommer att ha en kapacitet på 500 000 liter whiskey om året.

Teeling Whiskey Distillery

Så här är Teeling Distillery tänkt att se ut. Klicka för större bild.


– Vi är stolta över att kunna återvända till The Liberties där vi har våra rötter ända sedan 1782 och återuppta whiskeyproduktion i ett område där det fanns 37 olika destillerier en gång i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9YEr-IDyxcQ/

Summering av Linköpingsmässan

Årets Whisky Expo i Linköping blev som vanligt ett lyckat arrangemang. Mässan lockade runt 3000 besökare till en nyskrudad whiskylokal i forna regementets lokaler. Arrangemanget följdes av en sedvanligt nyfiken publik. Nördarna köade tidigt utanför mässportarna för slå vakt om de mest attraktiva rariteterna på utställningshyllorna. Och visst fanns det åtskilligt godis att prova. Den effektiva marknadsföringen hade också lockat förstagångsbesökare till mässan. De var avsevärt många fler än under tidigare år. Och det kvinnliga inslaget i publiken fortsätter att stadigt öka i antal. Det är nog inte en överdrift att påstå att whiskyintresset alltmer börjar anta formerna av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/11/summering-av-linkopingsmassan/

English Whisky – Black Range Peated 43%

Black Range - Peated bottleDet är inte bara i Skottland som det kokas maltwhisky numera. I Wales bubblar pannorna hos Penderyn Distillery och i England finns sedan 2006 ett företag som heter English Whisky Co och vid deras destilleri, St. Georges Distillery, kokar en man vid namn David Fitt whisky sedan 2006. Man producerar ungefär 13 fat per vecka, så det handlar alltså inte om någon storskalig verksamhet om man jämför med många av deras skotska kollegor. Man kör både rökig och orökig whisky, men dagens testobjekt är, som namnet avslöjar, av det rökiga slaget. Buteljeringen har skett vid förhållandevis låga 43% alkohol och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/S-S6wGYKMOo/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se