Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Smygläs Allt om Whisky på mässan

Även Allt om Whisky finns – naturligtvis – på plats. Kom gärna förbi monter 51 och träffa redaktionen, eller delar av den. Här erbjuds också gratis smygläsning av det senaste numret som bland annat handlar om Ardbeg, Englands sanna whiskypionjärer och Mackmyras uppmärksammade rökwhisky.

sthlmbeer_web_logoSamtidigt kommer David Mortimer Hawkins, uppskattad medarbetare i Allt om Whisky, att vara där och presentera sin nya fotbollskokbok, 2×45, 45 matcher och 45 matchande matrecept, skriven tillsammans med fotbollsprofilerna Sladjan Osmanagic och Riki Simic.

När ni väl är på plats kan vi på redaktionen alltid rekommendera flera spännande seminarier. Varför inte bevista Highland Parks Masterclass...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/maj8xxF7qpE/

Cognacskollektion i miniformat

Cognacshuset Tesseron grundades 1905 av Abel Tesseron, det drivs av tredje generationen i form av far och son Alfred och Gerard, men fjärde generationen, Melanie, är också sedan 2005 involverad i företaget. De har två egendomar, Boneuil i Grande Champagne och Saint-Surban i Petite Champagne.

Från odlingarna där byggde Abel långsamt upp lager av eaux-de-vie som nu idag är mycket omfattande och ligger i en krypta från elvahundratalet. Tesserons eaux-de-vie var redan från början eftertraktad av större cognacsproducenterna och under hela 1900-talet var de viktiga underleverantörer till XO blends.

Cognacskollektion i miniformat

Idag ökar efterfrågan ständigt och de har lanserat sin cognac under...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6Ur0n7Zvqmw/

Bryggarevolution i bokform

Ölindustrin i Sverige skördar historiska framgångar och sällan har väl intresset bland allmänheten varit så stort för märkliga brygder som i presens. Men så har det långt ifrån alltid varit. Under femtio- och sextiotalet dog det ena småbryggeriet efter det andra. Stordrift och likriktighet ersatte småskalighet och mångfald. Trist, urvattnad och smaklös öl blev resultatet.

Bryggarevolution i bokformMen det är nu ett tag sedan en handfull bryggerier och likaledes en handfull ölmärken dominerade den svenska ölscenen. Den svenska bryggkulturen har vaknat till liv och det rejält. Gamla bryggerilokaler dammas av, nya byggs. Och ny spännande öl bryggs. Entusiastiska ölbloggare pratar om att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/u_njMj5e1wI/

Bowmore 25yo - Douglas Laing Old Particular 50,2%

Vi fortsätter med en till utgåva från Douglas Laing, i den nya serien Old Particular. Den här gången handlar det om en Islaywhisky som fått mogna ordentligt, nämligen en 25-årig Bowmore. Som jag berättade i testet av Auchroisk 18yo, får vissa av buteljeringarna hamna i flaskan vid full fatstyrka – detta är en av dessa. I december 1987 fylldes den på fat och har sedan fått mogna i 25 år. Datum för release i sverige är inte klart i skrivande stund, men via den svenska importören Clydesdale har vi iallafall fått koll på att prislappen hamnar på drygt 3300 spänn....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/8ebU5cv2UEM/614-bowmore-25yo-douglas-laing-old-particular-502

Auchroisk 18yo - Douglas Laing Old Particular 48,4%

Efter en liten “silent season” på några veckor här på Whiskyblogg har det äntligen blivit dags för ett nytt test. Det handlar om en 18-årig whisky från Speyside-destilleriet Auchroisk som är ett relativt ungt destilleri. År 1974 startade man sin produktion, och merparten av denna går till blended-industrin. Dagens testade whisky är buteljerad av Dougas Laing i deras nya serie “Old Particular”, som är lanserades nu i september. Denna serie består av single casks av fin kvalitet, och vid förutbestämda alkoholhalter: whisky upp till 18-år späds till 48,4 %, och de som är äldre än så buteljeras vid 51,5%. Några...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/7sQyfFpEt0s/613-auchroisk-18yo-douglas-laing-old-particular-484

Brewmance bakom eldig hallonstout

De två framgångsrika mikrobryggerierna S:t Eriks och Thornbridge har inlett ett bryggsamarbete. Det första ölet tillsammans är Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout med tio procent alkohol som bryggts i England av Jessica Heidrich och Rob Lovatt.

Brewmance bakom eldig hallonstout– Thornbridge har varit ett av mina absoluta favoritbryggerier ända sedan jag för några år sedan upptäckte deras Jaipur IPA, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks och fortsätter:

– Våra bryggfilosofier påminner om varandra då vi båda eftersträvar humlearomatiska öl med elegans och balans. Eftersom vi beundrat varandras öl en längre tid var det bara en tidsfråga innan vi skulle brygga...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RbAkLK1EKlc/

Glenfarclas 17YO på Systemet

Tidigare har den bara gått att få tag på i taxfree-butiker, men sedan början av september finns den i Systembolagets ordinarie sortiment: Glenfarclas 17 Y.O. Priset är 359 kronor för 35 cl och numret är 497 . Så här beskrivs den: ”djupt bärnstensfärgad, komplex doft med butterscotch-karameller, ”sherried fruit” och rökig torv. Stor smak som utvecklas långsamt, fylld av sherrysöta malttoner och en touch av torvrök. Lång, mjuk eftersmak med inslag av kryddor och sherrysötma”.

Skottlands sista familjeägda destilleri Glenfarclas torde väl knappast behöva någon närmare presentation, men vill ni veta lite mer så plocka fram Allt om Whisky nummer...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2FvV-pcWXHA/

Berns lanserar ny Hålligång-punsch

För exakt femtio år sedan, lagom till Berns 100-års jubileum, togs en jubileumspunsch fram med namnet ”Hålligång-punsch” som anspelade på den populära Hasse & Tage-revyn som gick på Berns då.

– Detta gav oss idén att ta fram en ny jubileumspunsch lagom till vårt 150-årsjubileum. Vi gillar namnet så det har vi behållit, men innehållet är unikt och har en bra balans mellan det traditionella och det moderna, precis som resten av Berns, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på Berns.

Även denna jubileumspunsch kommer att heta Hålligång-punsch och har utgångspunkt i den traditionella arrakssmaken men med en modern twist av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/oSTWYfK2EqU/

Naturen som smakförstärkare

Claes Grundstens unika infallsvinkel är att förena smakupplevelsen med den omgivande naturen och vandringens tjusning. Detta genom att han vandrar genom de storslagna landskapen och berättar om naturen, kulturen och framför allt om fantastiska whiskysorter.

Men det är inte bara böljande kullar och vackra solnedgångar bakom destilleriers monumentala byggnader. Reseskildringen ger också grundläggande fakta om whiskyns historia från begynnelsen till vår tid, och om den komplicerade tillverkningsprocessen.

Här finns massvis av guldkorn både för utpräglade whiskyälskare och för dem som är reslystna. Med 270 storslagna bilder är detta den vackraste bok som någonsin har gjorts om whiskyns landskap.

Claes Grundsten...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BuQFi9IqAIw/

Whiskybloggen: Laphroaig 1989 Vintage

Laphroaig 1989 VintageDen svenska distributören Edrington meddelar att man släpper en Laphroaig. Man skriver den enligt följande:

Laphroaig Vintage 1989 har blivit omsorgsfullt vårdad i nästan ett kvarts sekel och bjuder på flera intressanta dofter och smaker. Aprikoser, fikon, salt och såklart den rökiga torven som är signifikant för Laphroaig.

Whiskyn är speciellt framtagen för att matcha den skandinaviska paletten och därmed hedra den långvariga länken mellan Skottland och Norden. Whiskyn lanseras i begränsad upplaga i Sverige, Norge och Finland. Endast 1 800 flaskor kommer att säljas på Systembolaget. Lanseringsdag är 1 oktober.

Smak
Initiala spår av mandel och aprikoser som utvecklas till...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/17/whiskybloggen-laphroaig-1989-vintage/

Whiskybloggen: Ny Islay-resa närmar sig

Paps Of Jura

Paps Of Jura

Om två veckor bär det av till Skottland igen. Denna gången är vi 4 arbetskompisar från den ursprungliga whiskyklubben som reser till Islay. För min del blir det tredje gången till just Islay. Att åka dit för att prova whisky krävs en hel del planering. Tåg, flyg, båt, hyrbil, boende, provningar m.m. ska bokas.

Program – Islayresa hösten 2013

Lördag 28 september
Vi börjar vår resa med tåg mellan Emmaboda – Kastrup. Väl i Köpenhamn äntrar vi planet mellan  Kastrup – Glasgow. Vi beräknas landa 15:25. När vi är framme så fortsätter vi med hyrbil ner till...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/16/whiskybloggen-ny-islay-resa-narmar-sig/

Sjörövaröl

Heba Food & Beveerages AB har inte mindre än nio olika öl från bryggeriet Störtebeker och dessutom en provsmakarlåda med sex av dem. Nu kommer ytterigare ett – och det är alkoholfritt. Störtebeker Bernstein-Weizen heter det, ligger i Systembolagets ordinarie sortiment, har nummer 1937 och 33 cl kostar 11,90 kronor.
Sjörövaröl
Det är vete-, karamell- och mörk malt som ger den kraftiga bärnstensfärgen och en fruktig arom. Humlesorten är Perle.

Det Stralsundsbaserade bryggeriet utsågs 2012 till Europas bästa i tävlingen ”European Beerstar”, samma år bytte de ut namnet Stralsunder Brauerei till Störtebeker Braumanufaktur, vilket kändes naturligt när 80 procent av deras...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Td_52_7kHtU/

Whiskybloggen: Nytt destilleri planeras på Islay

GartbreckMapDet planeras ett nytt destilleri på Islay. Det avslöjar John Hansell på Whisky Advocate. Det skulle bli det nionde som tillverkar whisky den dagen det kommer igång. . Platsen för det nya destilleriet blir söder om Bowmore på den lilla gården Gartbreck nere vid Lochindaals strand.

Planerna är att man ska starta våren 2015. Det kommer bli Islays minsta destilleri.

Senast det öppnades ett destilleri var 2005 då Kilchoman startade . Även det ett gårdsdestilleri.

Det kommer förstås öka på konkurrensen, men utvecklingen pekar uppåt för whiskyindustrin och ännu ett destilleri på Islay kommer troligen gynna turismen. Inte minst då...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/15/whiskybloggen-nytt-destilleri-planeras-pa-islay/

Stortest av snaps – hela listan

Det går att prova 60 snapsar. I ordentliga provningsglas av whiskytyp blir doften en viktig komponent, och det räcker att bara ta en droppe på tungan för att snapsens smaker ska veckla ut sig. Man behöver inte ens spotta. Så Allt om Whiskys provningsgrupp reste sig utan problem efter den avslutande flighten, satte sig vid matbordet och matchade fram de ultimata
kombinationerna till sina favoriter.

snapsingång

Fem klassiker

Aalborg Taffel
Valet mellan den här och Aalborg Jubileum var svårt, men i sammanhanget framstår Taffel med sin explosiva karaktär av dillfrö som den tydligaste företrädaren för den danska, kraftigt kryddade stilen.

Hallands...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/W12HKcOPGm4/

Oktoberfesten har blivit internationell

Den 12 oktober 1810 gifte sig Therese Charlotte Louise av Sachsen-Hildburghausen med kronprins Ludvig av Bayern. Några dagar senare, den 17 oktober, firade man giftermålet med en offentlig hästkapplöpning på en 42 hektar stor äng utanför en av stadens portar. Platsen ifråga döptes snabbt till Theresienwiese som i folkmun blev die Wiesn, vilket också är vad hela oktoberfesten kallas än idag.

På ängen utanför München blev hästevenemanget snabbt en tradition och 1819 övertog staden ansvaret och beslöt att festligheterna skulle bli årligt återkommande.

Så småningom utökades attraktionerna med kägel- och dansbanor och andra begivenheter – men öl fick man inte...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Jk9rMvwrYQA/

Klassisk akvavit med överraskande finish

– Årets julsnaps är lätt att tycka om, oavsett om du är en rutinerad snapsdrickare eller novis på området. Den har en traditionell bas med spännande inslag av citrus i form av bland annat apelsinblommor, en ingrediens som traditionellt inte har använts för att krydda snaps, säger kryddmästaren själv.

Han menar att årets snaps har ett mångfacetterat smakregister med en klassisk akvavitkryddning av kummin, anis och fänkål som grund följt av ett tydligt karaktärsdrag av citrus från pomeransskal, citronskal och apelsinblommor där de senare höjer komplexiteten på smakregistret.

Slutligen är årets upplaga avrundad med russin och sherry för att addera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-_B6m7e0TH8/

Gastronomisk toppduo lanserar mikrobryggt öl

F12 Lager– Kunskapen och intresset kring öl har aldrig varit högre vilket tydligt märks bland våra gäster. Vi har länge planerat att brygga vårt eget öl men projektet har fått ta den tid som krävts då vi eftersträvat allra högsta kvalitet. F12 Lager är vårt första bidrag till den otroliga utvecklingen av öl som sker i idag, säger kocken Danyel Couyet som tillsammans med Melker Andersson äger och driver Grupp F12.

Bakom ölet står bryggeriets Patrick Holmqvist på Nils Oscar, ett bryggeri som var med och satte fart på mikrobryggskulturen i Sverige i mitten på 1990-talet. Ölen serveras på samtliga gruppens...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PF9RcmHmmTM/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se