Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Tobermory 17yo 1995 – Master of Malt 57%

Vad sägs om en tripp till Isle of Mull? Det var ett tag sedan sist vi testade en Tobermory, och då handlade det om Batch 1 från That Boutique-y Whisky Company. Vid Tobermory Distillery gör man även en rökig malt under namnet Ledaig (vilket för övrigt är det namn destilleriet gick under, förr i världen), men det har vi ju snackat om ett par gånger tidigare här, så vi går väl direkt på whiskyn istället? Som rubriken antyder handlar det alltså om en 17-åring från år 1995 som lagrats på en refill hogshead. Den destillerades den 26:e april 1995 och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/3-4_C0MW7Fc/595-tobermory-17yo-1995--master-of-malt-57

Bergslagens Destilleri i konkurs

Idag nås vi av - den förvisso inte helt oväntade men ack så tråkiga - nyheten att Bergslagens Destilleri AB i Nora har begärt sig själva i konkurs hos tingsrätten i Örebro i fredags. Enligt våra källor kommer man att driva försäljningen av sina egna produkter, samt Scotch Maltwhisky Society-försäljningen i ett nytt bolag: Bergslagens Destilleri i Örebro AB. Vad som händer med lokalerna i Nora är ännu lite oklart, men det skall finnas intressenter som vill ta över lokalerna, sägs det....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/IXgDW8XfBe8/594-bergslagens-destilleri-i-konkurs

Tullibardine - 228 Burgundy Finish 43%

Nu har vi kommit till den tredje, av fyra, i testserien av Tullibardines nya standardsortiment. Det handlar om 228 Burgundy Finish, som alltså betyder att whiskyn fått en slutlagring på ett 228 liters fat som tidigare använts för att lagra bourgogne-vin.

Tullibardine 228 burgundyDoft: Den har en lite mer bränd ton än de två andra (sovereign och 225 sauternes) samt en lite lätt tobaksdoft. Här finns ugnsbakade äpplen med kanel, lite vitpeppar samt ekspån. Den har även en örtig touch – basilika, tror jag. En fin vaniljton knyter samman det hela.

Smak: Den är torrare och lite bittrare än de tidigare provade....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/4onuu_Jopqw/593-tullibardine-228-burgundy-finish-43

Clynelish 23yo 1988 – Duncan Taylor Dimensions 49,8%

Visst är det dags för en Clynelish igen? Det får bli en utgåva från Duncan Taylor, i deras Dimensions-serie. Det handlar om en 1988 som hann fylla 23 år innan den buteljerades i mars 2012. Fatnummer 4546. Jag kom på mig själv med att fundera medan jag provade denna, samt en till Clynelish från Master of Malt, om jag någonsin har stött på en risig Clynelish. Jag tror inte det, faktiskt. Därmed har jag ju redan avslöjat att den här var bra, så här kommer mina noteringar.

DTDClynelishCS-PICT8314Doft: Det är en fyllig doft av citrus, vanilj och en hel del...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/KTdKX5Pxs4o/592-clynelish-23yo-1988-duncan-taylor-dimensions-498

Bergslagens Destilleri vräks från sina lokaler

Idag rapporterar Nerikes Allehanda att Nora Fastigheter och Kronofogemyndigheten idag har begärt verkställighet om avhysning av hyresgästen Bergslagens Destilleri, då de nu ligger efter med totalt 5 månadshyror (totalt nästan 500 000 kronor). NA skriver också att de har andra intressenter som vill ta över lokalerna, och att man hoppas att både puben och restaurangen skall kunna öppna igen under sommaren.

Som whiskyfantast och dessutom närking, tycker jag att detta är fruktansvärt tråkigt! Det ser inte ut som vi kommer höra ljudet av kokande pot stills i Örebro-området på ett bra tag framöver alls faktiskt - enligt vad vi erfar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/K2KH53jZmH0/591-bergslagens-destilleri-vraeks-fran-sina-lokaler

Pors – en efterlängtad lyxsnaps

Den svenska snapskulturen är på många sätt unik i världen. Konsten att krydda sitt brännvin har i de nordiska länderna utvecklats till mästerskap och Sverige har varit föregångare och förebild. Pors – en efterlängtad lyxsnaps
På senare år har dessvärre utbudet av svenska snapsar standardiserats. Trots att det finns en så rik tradition har klassiska sorter försvunnit och få nya moderna smaksättningar har kommit till.

Först ut i serien ”Svenska Smaker”

Nu lanseras en helt ny serie med lyxsnapsar under namnet Svenska Smaker. Med Svenska Smaker värnar Symposion den svenska snapskulturen genom att lyfta fram odlingslandskapets, skogarnas, ängarnas, sjöarnas och kusternas smaker. Men det är...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/06/04/pors-en-efterlangtad-lyxsnaps/

Nikka from the Barrel

Nikka From the Barrel är något så ovanligt som en blended whisky buteljerad vid fatstyrka. Den japanska whiskyscenen är fantastisk, kreativiteten flödar, alla möjliga format och whiskyidéer testas på en jättelik hemmamarknad. Scotch som firat triumfer de senaste 130 åren har inte kommit på tanken att släppa sina bästsäljare i ’cask strength’-utförande. Nikka From the Barrel är dessutom ingen nymodighet. Whiskyn lanserades i Japan i oktober 1985, innan Classic Malts med Lagavulin i spetsen ens existerade.

Nikkas Master Blender Emeritus Shigeo Sato minns diskussionerna:

– Vi tog fram whiskyn för kräsna aficionados i en tid när blended whisky var allt....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/06/04/nikka-from-the-barrel/

Mortlach 1995 - Svenska Eldvatten 56,4%

Svenska Eldvatten ligger inte på latsidan – som ni kanske minns testade vi en härlig Bowmore härom dagen, som släpps den 1:a Juni i beställningssortimentet. Skulle det vara gott nog? Nejdå, de släpper faktiskt två buteljeringar samtidigt och den andra är en härlig sherrylagring från 1995, destillerad vid Mortlach Distillery. Även denna har tappats upp i den nya buteljen och försetts med den lika nya, snygga etiketten. Spriten destillerades i Juni 1995 och fylldes på flaskor i april 2013, efter att ha lagrats på på sherry hogshead nr 142102. Totalt släpps 257 flaskor och prislappen ligger på 995 kronor .

Mortlach 1995 eldvatten...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/lcyKWLB8rug/590-mortlach-1995-svenska-eldvatten-564

Tullibardine - 225 Sauternes Finish 43%

Den andra utgåvan vi testar från Tullibardines nya sortiment är en variant kallad 225 Sauternes. Siffran 225 står för volymen, i liter, som fattypen rymmer. Inte heller denna utgåva berättar något om ålder på etiketten. Den är lagrad på ex-bourbonfat och har sedan fått en finish på Sauternes-vinfat från Chateau Suduiraut.

Tullibardine 225 sauternesDoft: Den bjuder på en söt, vinös doft som drar åt svarta vinbär. Här finns en lite otippad doft av betongdamm samt en touch av kryddnejlikor. Jag kommer även att tänka på julens vörtlimpa och lite söt, ljus blockchoklad.

Smak: Munkänslan är rund och en aning tanninsträv, men relativt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9NGsA5tbmLA/589-tullibardine-225-sauternes-finish-43

Tullibardine – Sovereign 43%

Tullibardine SovereignHösten 2011 hade vi förmånen att gå igenom stora delar av sortimentet från Tullibardine Distillery, som ligger i byn Blackford. Du kan finna några rader om destilleriets historia i vårt test av deras dåvarande 1988 vintage. Nu har man bestämt sig för att göra om hela sin range, för att modernisera sig lite. Sagt och gjort – ny design på flaskor och etiketter, bort med vintageutgåvorna som istället ersätts med riktiga åldersangivelser (20yo, 25yo etc), samt en helt ny core-range som tyvärr inte tillåts stoltsera med åldersangivelser. Först ut på whiskyblogg är inroparen, kort och gott kallad Sovereign, som är...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/Gm50YGXaWl8/588-tullibardine--sovereign-43

Bowmore 2002 - Svenska Eldvatten 57,1%

Bowmore 2002 eldvattenMed en helt ny, snygg butelj och omgjorda etiketter rusar åter igen Svenska Eldvatten in på den svenska whiskyarenan. Vi har vant oss vid att deras buteljeringar alltid verkar hålla världsklass, så det är alltid med en spänd förtjusning man vrider korken av deras nya produkter. Det vi erbjuds den här gången är en 2002:a från Bowmore Distillery samt en 1995:a från Mortlach. Först ut här på whiskyblogg blir Bowmore-buteljeringen. Det är en whisky som destillerades i mars 2002 och sedan lagrats på en ex-bourbon hogshead till april 2013.

Doft: Jag bjuds direkt på härligt smält smör, citrusnyanser och en...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/6Uxw2zL_yZo/587-bowmore-2002-svenska-eldvatten-571

Bunnahabhain 2001 Chocolate Honeycomb - Wemyss Malts 46%

ChocolateHoneycomb(03-13)Som vi berättade nyligen så kommer det ett antal nya single casks från Wemyss Malts till Systembolaget den 1:a Juni, och dessa skall givetvis testas här på whiskyblogg. Först ut var en Auchentoshan och nu har turen kommit till en Bunnahabhain från 2001, kallad Chocolate Honeycomb. Det är en whisky som lades på ett puncheon-fat (en puncheon är ett stort femhundraliters fat som används inom rom, och sherryindustrin, och är vanligen gjort av amerikansk ek, även om europeisk ek också förekommer) år 2001, och buteljerades i år.

Doft:  Direkt kommer jag att tänka på tobak. En otänd cigarr som bär...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/BdJkxm-qDr8/586-bunnahabhain-2001-chocolate-honeycomb-wemyss-malts-46

Ardbeg - Ardbog 52,1%

Vid den årliga festivalen på Islay har varje destilleri sin egen dag. Ardbeg har dock tagit konceptet en bit till och ser till att fira med sina fans över hela världen på "sin" dag. Den första Juni är det således dags för Ardbeg Day. Till årets festligheter kommer man släppa en utgåva kallad Ardbog (bog=mosse) för att hedra torvmossarna på Islay, från vilka man bryter den torv som man sedan röker malten med för att uppnå den så typiska rökiga karaktären. Om du inte är på Islay så kan du prova Ardbog på något av alla Ardbeg-ambassader och konsulat som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/I6FWdhtx8xI/585-ardbeg-ardbog-521

Dailuaine 1999 - The Golden Cask 59,3%

Den svenska buteljeringsfirman Svenska Eldvatten har den goda smaken att, förutom att buteljera whisky under sin egen etikett, förse den svenska marknaden med whisky från The Golden Cask. Vi har tidigare testat några utgåvor från Golden Cask med gott betyg, och nu står ett nytt testobjekt på bordet. Det handlar om en whisky från Dailuaine Distillery som inte ligger allt för långt ifrån staden Aberlour i Speyside. Destilleriet grundades 1852 och blev ganska snabbt populärt. Under dess storhetstid hade man till och med sitt eget tåg för att transportera sin whisky från destilleriet. Idag ägs destilleriet av spritjätten Diageo, och är...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/EB0o5L_nH9k/584-dailuaine-1999-the-golden-cask-593

Octomore 10yo 50%

Under åren har vi testat några olika utgåvor av Bruichladdich och Jim McEwans omtalade Octomore-serie. Erkännas skall: det har varit med blandad förtjusning. Tidigare har det oftast handlat om unga utgåvor, runt 5 år, med högre och högre ppm-halt (fenolhalt i parts per million, vilket är ett mått på hur hårt man har rökt malten som använts) för varje utgåva. Den senaste låg väl på 169ppm vill jag minnas, vilket sägs vara det rökigaste som någonsin sålts. Dagens testobjekt är emellertid lagd på fat långt innan ppm-racet drog iväg till dessa höjder, och den är därmed gjord på malt som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/miYHO1Xqnz8/583-octomore-10yo-50

Auchentoshan 1998 Candied Fruit - Wemyss Malts 46%

Det har åter blivit dags för en utgåva från buteljeraren Wemyss Malts. Vi har tidigare testat ett flertal utgåvor från dem och konstaterar att nivån på deras releaser är genomgående hög. Det enda smolket i bägaren är att man väljer att vattna ned whiskyn till 46%, men man kan ju inte få allt, antar jag. Det handlar som vanligt om en single cask, och den här gången är det en trippeldestillerad lågländare från Auchentoshan Distillery, lagrad på en ex-bourbon barrel mellan 1998 och 2013. Svensk importör av Wemyss Malts är Clydesdales dotterbolag, World Wild Brands .

Doft : Precis som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/wM-5tEYyKbc/582-auchentoshan-1998-candied-fruit-wemyss-malts-46

Svenska Purity Vodka ökar sin försäljning i USA med 200%

Varje år listar det amerikanska företaget Technomic de snabbast växande varumärkena inom spritbranschen. Under 2012 ökade Purity Vodka sina volymer i USA med 200 procent. Nu står det klart att den svenska vodkatillverkaren Purity Vodka listas i kategorin uppstickare, ”The Fierce Five”.

Svenska Purity Vodka ökar sin försäljning i USA med 200%

Technomic uppmärksammar årligen varumärken inom vin, sprit, och öl som uppnått betydande volymökningar. Purity Vodka rankas som ett av varumärkena på listan ”The Fierce Five”, en kategori som består av mindre, nischade varumärken under stark uppgång som därmed anses ha en stark attraktionskraft på amerikanska konsumenter.

– Vi är glada och stolta över att våra ansträngningar har gett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/05/15/svenska-purity-vodka-okar-sin-forsaljning-i-usa-med-200/

Invergordon Batch 1 - That Boutique-y Whisky Company 41,6%

Invergordon Distillery grundades så sent som 1959 och är ett grainwhisky-destilleri. Man kokar sin sprit på så kallade Coffey Stills, en kolonnpanna som medger kontinuerlig destillation, till skillnad från en Pot Still som måste "laddas om" hela tiden. Den här utgåvan kommer från That Boutique-y Whisky Company, som snabbt gjort succé med sina releaser. De är lätta att känna igen med sina seritidnings-liknande etiketter. Vi snackar med andra ord om en Single Grain idag, som är släppt i ett totalt antal av 252 numrerade flaskor.

Doft: Det är en söt doft som möter näsan, med inslag av honung, och kanderade...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/gp0CZp9GIlo/581-invergordon-batch-1-that-boutique-y-whisky-company-416

Balblair 1997 Vintage - 2nd Edition 46%

För några dagar sedan deltog jag, tillsammans med ett gäng andra whiskybloggare från hela världen, i en så kallad Twitter Tasting av whisky från Balblair Distillery. Vi provade dagens testobjekt, en vintage från 1997, samt en 1990 som lagrats på ett fat som tidigare lagrat Islay-whisky. Som avslutning provade vi den andra utgåvan av deras vintage 1975. Denna har jag provat tidigare, och om den kan du läsa här . Vintage 1997 är lagrad på amerikanska 1st refill bourbon-fat. Den ligger på 46% och har varken färgats eller kylfiltrerats.

Doft: Det är en väldigt typisk Balblair-doft som möter näsan: fruktigt,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/X0K6u2aywpI/580-balblair-vintage-1997-2nd-edition-46

Glenlivet - Alpha 50%

För någon vecka sedan var jag och en skara lyckliga whiskyfantaster inbjudna till en förhandsprovning av The Glenlivets kommande release, kort och gott kallad Alpha. Upplägger runt denna utgåva är lite speciell: man har inte angivit åldern eller vilken/vilka fattyper som används vid lagringen. Vid provningstillfället fick vi inte ens veta alkoholstyrkan, men denna lär de vara tvingade att avslöja när den släpps. De bilder jag lyckats finna med hjälp av Google avslöjar att den ligger på 50% jämnt. Under provningen ombads vi gissa på just ålder, fattyper samt alkoholhalt. Jag gissade på 49%, så det får väl anses vara...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/OjDoTt6uDsM/579-glenlivet-alpha-50

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se