Recensionens detaljer

 
Ardbeg 17
Whisky
(Updated: januari 30, 2014)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Ardbeg 17 är en av de första utgåvorna som lanserades efter det att Glenmorangie tog över Ardbeg 1997 som efter många år helt varit stängt för produktion. Många av er känner säkert till den älskade och hatade whisky skribenten Jim Murray och hans bok Whisky Bible?....denna man hade visst en del i framtagandet av just denna utgåva när det begav sig....dock inte de senare som blandades till vilket också framgår i hans betygsättning i sin bibel...ni kan ju fundera på vilken/vilka utgåvor som hade högst betyg själva;)
Den jag idag har i glaset är L2 vilket är en av de första utgåvorna.

Kan samtidigt informera om att Ardbeg 17 inte är av samma typ som de vi idag älskar Ardbeg för och jag nämner då Ardbeg Uigeadail, Corryvreckan m.m med deras kraftiga rökighet, detta är en mer rök återhållsam historia men inte på något vis alls dålig för den sakens skull...här finns istället andra kvaliteter....let´s go on shall we..
Doft
Fin sötma, jordig och mycket återhållsam rök. Känns nästan som röken enbart blivit en restprodukt i produktionen. Här finns även en fin örtighet i bakgrunden samt nötiga inslag.
Mycket fruktig av päron och äpple, torkad persika, vanilj ihop med en lätt havsbris av sälta.
En mycket bra näsa men inte en idag Ardbeg typisk sådan i form av rökiga inslag.
Smak
Len och rund på tungan. Relativt söt och här får vi lite mer gehör på den återhållsamma röken som vi kände i doften. Den är mer maltig, brödig och den fina fruktighet som vi kände i doften, har tonats ner rejält och istället träder en smak av mjölk choklad.
Avslut
Medellång eftersmak med en svag pepprig ton. Texturen är åt det oljiga hållet och vi har även röken med fast i en sötare variant tillsammans med citron. Mjölkchokladen ligger kvar som en hinna ända till slutet.
Beskrivning / Sammanfattning
Kan erkänna att jag faktiskt hade väntat mig liite mer av denna än vad som presenterades.
Den är inte alls dålig, men inte heller något som undertecknad hoppade ur stolen för med tanke på att
den går för runt 300 Euro på auktionerna.
Men det är ju så det är med Ardbeg som fått kultstatus…de rusar fort och högt i pris och hamnar oftast
hos de som vill ställa dem fint på hyllan bland de andra.
Dock skall jag medge att här fanns mycket annat som var mycket tilltalande och visar
på de faktum att Ardbeg även kan vara bra som Lightly Peated.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se