Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

En helt vanlig, ovanlig mässa

En helt vanlig, ovanlig mässa

Bättre sent än aldrig som man brukar säga. Det var ju 2 månader sedan denna mässan gick av stapeln!?? Men eftersom det glömdes bort och jag valde mellan att slänga eller publicera så fick det bli den senare. 

En öl och whiskymässa i Göteborg växer så det knakar. Vill man växa så får man tyvärr ge avkall på något annat. I detta fallet möjligheten till en tydlig indelning. För mig blev årets mässa i Göteborg rörig då det var väldigt utspritt mellan sprit och öl. För den vanliga besökaren som kanske enbart går dit för en skön eftermiddag/kväll så funkar ju detta ypperligt men för mig som har ett tydligt mål så är det inte riktigt funkis. Jag får springa kors och tvärs för att få till alla möten och det jag vill se eller uppleva. Med detta sagt så vill jag inte säga att mässan var dålig på något sätt, tvärtom det är den kanske mest breda av dem alla och man kan testa det mesta i alkoholväg men också få skägget trimmat samtidigt som du tar en öl och en garre. Det är najs på alla sätt för de flesta men inte för mig. Va tusan gör en skäggfrisör på en dryckesmässa!?? Jovisst det är coolt med långt skägg om man gillar att dricka craft beer, det hör ju liksom till trenden. Det har ju t.o.m. blivit en synonym med bryggarkulturen. Nästa år ser vi tatuerare på plats som gaddar loggor på löpande band. Kanske vaknar man upp med en Bunna logga i pannan!?? Skämt åsido, men varför frågar jag mig? Detta är ju en Öl och whisky mässa inte en livsstilsmässa. Var det inte rubriken som avslöjade vad det skulle handla om?? En öl och whiskymässa! Nåväl lite blandat får man väl stå ut med antar jag.Som vanligt så flög tiden snabbt förbi och vi kommer på oss själva med att vara stressade!?? Hur är det möjligt kan man undra? Vi stegade in på mässan kl 13.30 och lämnade den 23.05. Det är ganska många timmar och visst var det trötta fötter som släpade sig ut. Ändå upplevdes det som att vi bara var där en kort stund. Ok jag erkänner att jag är nördig och visst jag är mer insyltad i whiskyns värld än vad som får anses som sunt men ändå. Inget kan gå så fort. Antar att när man väl satt foten på en mässa så stannar tiden för oss medan verklighetens klocka rusar snabbare än vanligt. Lite som att vi går omkring i slowmo. Ja ni fattar. Det är hursomhelst svårt att beskriva men upplevs nästan som frustrerande. Varje gång man går på mässa tänker man att nu ska jag bara ta det lugnt, ha det gött, hälsa på folk och dricka god whisky... Men icke. Det där lugnet byts snabbt ut mot en ängslighet över att man precis skrotat bort en timme på helt fel saker. 

Åter till själva mässan då och visst var den utställartät. I princip alla var där som har ngt med whisky att göra i detta landet och störst (sett till monter i alla fall) och kanske mest Göteborgsk var i vanlig ordning våra vänner i Svenska Eldvatten. Vi provade fantastisk whisky hos Eldvatten och där hittade vi också mässans nr.1 En Tamdhu 35 från David Stirks 10th anniversary serie för Creative Whisky Company. Även en del intressanta Laddies fanns där bakom disken :-) Tommy och Peter som vid det här laget känns mer som goa vänner än som oberoende buteljerare och importör och står alltid för lite go Göteborgs humor.Clydesdale bjuder alltid på massivt utbud så också denna gång med en salig massa god sås bakom disken. Det som överraskade mest var Wemyss malts som skakat fram ett gäng riktigt fina fat och inte minst en Clyneslish 1997 "The Highland Mariner" och en Glen Scotia från 1991 som heter "Leather bound ledger". Wemyss malts levererar ofta väldigt bra malt och med Stefan Jansson på World wide brands bakom disken så landar rekommendationerna också helt rätt.Vid Symposions monter gjordes kvällens stora upptäckt och här provades också kvällen solklara 2:a i Springbank 16yo Local Barley. En helt fantastisk whisky med stor karraktär och elegans. Sara Larsson på Symposion navigerade oss också igenom de japanska sorterna med framgång.Auld rare med Roger Sveningsson i spetsen är ett fast stopp som alltid. Det finns ingen i branschen som älskar att sprida kunskap eller dra en rövarhistoria om allt mellan himmel och jord så som Roger. Förutom att man kan prova exceptionell whisky så får man ofta en härlig historia om ett möte eller annat som Roger varit med om. Den nya blenden Storm som Roger tagit fram och som släpptes i början av juni  fick vi provat samt en av de första oberoende buteljerna från Mackmyra.

Whiskytaste som är den andra av de två som har sitt ursprung i Göteborg hade som alltid en gedigen samling flaskor med sig på mässan. Här mötte vi Hasse, Jonas och Jonas som vanligt laddade till tänderna med rekomendationer. Bland annat provade vi några riktigt intressanta gamla single grains från Hart brothers. Dessutom tog vi chansen att prova det senaste tillskottet från Indiska Paul John och deras "Bold". Intressant som tusan ska tilläggas.

Vi snurrade förstås också förbi våra egna svenska distillerier i Box, Mackmyra, Spirit of Hven och inte minst Smögen som här lite huserar på sin hemmaplan. Det finns mycket roligt att prova hos dem alla och inte minst fatproverna visar upp fantastisk utveckling. Undertecknad passade på att ta ut några små fatprover hos Box på egna fat vilket kändes lite extra roligt. Sammanfattningsvis dårå. en mkt bra mässa återigen och ett speciellt tack till Minny Källman och Stanley Wong för ett mycket bra arbete och snyggt utförd mässa (Vi ses säkert i Stockholm på destillat ;-) ) Men vi efterlyser ett lite mer renodlat innehåll eller så kanske man ska fundera på att byta namn!? Som det är nu så tenderar det hela mer att handla om en livsstilsmässa än en dryckesmässa. 

Slainte/ PB 

The once in a lifetime event - Malmö öl o whisky f...
The Summer experience...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se