Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Falkenberg bjöd på mässa med fredagsmys

Falkenberg bjöd på mässa med fredagsmys

För tredje året i rad höll Falkenberg Öl och whisky sin festival i helgen som gick. I Falkenbergs egna globen "Falkhallen" hade dryga 50 utställare slutit upp för att ta emot besökarna under dagarna 2. Självklart var Tastenote där i egenskap av mig själv, Roland och Bennie.

Vi kan bara konstatera att mässgeneralerna Fredrik Almryd och Fredrik Carlsson levererat i sedvanlig ordning en fantastisk mässa med alla de inslag som måste till för att skapa god och härlig stämning! Tyvärr satte en strålande sol lite käppar i hjulen inledningsvis för arrangören då många med stor sannolikhet valde stranden framför Falkhallen.

Kanske var det tur i oturen för det blev snabbt ganska varmt inne i hallen och hade fler valt Falkhallen framför stranden hade det blivit en kokande kittel av det hela. Det som förbryllade oss något just detta året var den förhållandevis tomma whiskyhörnan som allt som oftast under lördagen gapade tom framför montrarna medans ölutställarna hade en massiv skara som armbågade sig fram till kranarna. Kanske var det just detta med vädret som spökade fast med en närmare eftertanke så konstaterade vi ändå att det var något annat som höll på att hända. Det stod ganska klart och tydligt att priserna ökat en hel del på whiskysidan vilket ledde till olika kommentarer från folket bakom montrarna. "Falkenbergarna är snåla" hördes från flera håll och det är lite märkligt att man skyller på besökarna istället för att vända på det och istället fråga sig om inte felet ligger hos en själv. Jag menar 250 kronor för 2 cl av tyska Slyrs första 12 åring!!! LÄGG AV.

Man kan helt enkelt fråga sig varför vi går på mässor egentligen? Jo för att få chansen att prova sådan man kanske inte provar annars och då främst är det ju rariteterna man vill åt. Men det blir snabbt stora hål i plånboken om man ska prova sig igenom rariteterna.

Vi hade som ursprungsplan tänkt att stötta upp i Whiskytaste montern och skrev också detta på vår Facebook sida, men eftersom de låga besökarantalet (främst bland whiskyutställarna ska tilläggas även här) gav en hel del andrum för whiskytaste personalen så blev vår närvaro i det närmaste överflödig. Stort tack till Hasse och Whiskytaste för att vi ändå vår påtänkta till detta hedersuppdrag och gav oss chansen att få vara med på ett litet hörn även om det i stort innebar att vi fick vara med och riva montern :-)

Istället öppnades sig möjligheterna att prata med väldigt mycket folk och utställare vilket faktiskt gav oss mer än vi först hade förväntat oss. Det gav oss kanske en ngt oväntad chans att både uppleva och iakta mässan på ett helt nytt sätt. Vi tillbringade en hel del tid bland ölutställarna och det finns en hel del innovatörer där som kämpar hårt för att få ut sina produkter. Intressant och lärorikt att se dem jobba och promota sin stora passion med en rejäl skopa glädje.

b2ap3_thumbnail_IMG_0447.jpg

Vi mötte både nya och gamla bekantskaper under lördagen. Från vännerna hos Svenska Eldvatten som fick en fin fin vinst i mässan rökiga kategori genom sin Cask Islay. Vi provade den och måste säga att den kvalar in som most bang for the buck alla dagar i veckan. Grattis Tommy och Peter till en riktigt trevlig brukswirre.

b2ap3_thumbnail_IMG_0538.jpg

På SMWS hittade vi Fredrik Strömberg från Veckans fredagswhisky som pratade sig varm kring sina mycket spännande och som alltid kryptiska buteljer. Vi säger bara "A study in black" vilken käftsmäll!

b2ap3_thumbnail_IMG_0503.jpg

Mässan snurrade vidare under våra fötter till ett mycket spännande möte med grabbarna på Granqvists Beverage house där vi fastnade kring en mängd spännande buteljer från Pearls of Scotland men kanske främst för den beryktade Crioch Aibhne! En 30 årig Fettercairn som bara smälte i munnen. Inte alls konstigt att de buteljer som fanns kvar på Systembolaget gick snabbt som attan efter att mässan stängt. Folk måste ha bokat den på Systembolagets hemsida redan på vägen hem från mässan.

b2ap3_thumbnail_IMG_0465.jpg

b2ap3_thumbnail_IMG_0467.jpg

Som vi gjort tidigare år så var det även i år ett måste med ett sedvanligt besök hos Roger på Auld rare. Denna gången för att testa mässans vinnare i den exclusiva klassen. En 22 årig Bowmore som verkligen visade vart skåpet skulle stå. Ett litet stycke fantastisk whisky med balans och karraktär utöver det vanliga. Vi kunde bara gratulera Roger till denna buteljering som är inget annat än superb.

b2ap3_thumbnail_IMG_0485.jpg


b2ap3_thumbnail_IMG_0478.jpg

I vimlet fick vi även se en premiär som bara dagarna före mässan annonserats ut via en facebook grupp. Det är Magnus Fagerström som i samarbete med Clydesdales Thomas Sundblom satt samman något de kallar för Drams & Dreams. Ett väldigt spännande tilltag på den svenska whiskyhimlen kan vi konstatera. Magnus som med sin rutin och kontakter sugit åt sig ett antal av de mest respekterade buteljerarna i Europa och slagit sina påsar ihop med Thomas på bästa tänkbara sätt. Här hittar vi Maltbarn, The Whisky Agency, Daily Dram och inte minst Sansibar på hyllorna. De bjöd bl.a. på en fantastisk 19 årig Caol ila från Maltbarn (släpps den 1:a september) samt en spännande Ben nevis från Sansibar på 18 år.

b2ap3_thumbnail_IMG_0432.jpg

Våra egna grabbar bakom whiskytaste kammade hem mässans bästa i kategorin 11-18 år iform av en fantastisk Mortlach från Hart Brothers. En mycket trevlig bourbonlagrad Mortlach som i allra högsta grad gav mersmak för besökarna bland de många buteljer som fanns där. Annars var det nog den indiska Paul John som drog mest uppmärksamhet i whiskytaste montern.

b2ap3_thumbnail_IMG_0412.jpg

Clydesdale hade som vanligt laddat med en diger lista av spännande buteljer och vi gav oss bl.a. på Elements of Islays nya Oc1 som var en riktigt elak liten sak. Kanske en av de tuffaste Octomore buteljer jag provat. En annan spännande och helt ny butelj var den Caol ila från Wemyss malts vid namn Harbourside Brazier som bjöd på fina klassiska Caol ila toner. Båda landar den 1 september på Systembolagets beställningssortiment.

b2ap3_thumbnail_2015-08-22-17.53.16.jpg

Vi kan konstatera att det var en riktigt bra mässa som bjöd på en hel del nyheter och kanske också en del mindre trevliga överraskningar i prishöjningar. Men det är tyvärr så att det ökande intresset mer och mer driver på prisutvecklingen. Oavsett så är vi mycket nöjda med helgen och ser redan nu fram emot nästa år.Månadens drams juli 2015
Att stanna tiden i en flaska
 

Kommentarer 1

Tone Skavhaug den torsdag, 27 augustii 2015 07:09

Flott oppsummering, Patrik! :D

0
Flott oppsummering, Patrik! :D
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se