Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Från provningsbordet (provning Tastenote 25/9)

Så var det äntligen dags igen med en riktig höjdarprovning i Patriks whiskydungeon!

En härlig blandning av gäster, gamla som nya började droppa in vad sjutiden i fredags. Många var mycket förväntansfulla, då riktigt fin whisky utlovades.


 
IMG_0809-copy.jpg


Denna gång fanns det inte en bild som hintade till kvällens lineup, vilket höjde förväntningarna ännu ett snäpp. 


 
IMG_0820-copy.jpg

Först ut hade vi en riktig klassiker från ett riktigt klassiskt destilleri - Glenfarclas 21
När den oberoende buteljeraren Douglas Laing ibland släpper en whisky vars namn lite kryptiskt heter "Probably Speyside's Finest Distillery" så viskar folk i världens alla hörn: "det är en Glenfarclas", så kvalité borde man kunna vänta sig om man inte har druckit denna förr.

Nummer två i ordningen var en jubileumsbuteljering som togs fram (2010) för att fira Glen Grant som destilleri sedan 170 år tillbaka. 170th Anniversary består av en spännande blandning av olika fat som sträcker sig från så tidigt som 1976 till 1999.

Efter glas nummer två bjöds gästerna också på några tips om vilka glas man kan dricka sin whisky ur, fördelar och nackdelar med de olika sorterna och även om hur temperaturen spelar roll för smaken.

IMG_0830-copy.jpg
 
Putte tipsar om att värma glaset före man doftar och smakar
 
Tredje provet i ordningen är en liten udda fågel som inte omnämns allt för ofta. Ett destilleri som i systembolaget har en flaska som ligger på delad första plats i billigaste maltwhiskyn tillgänglig (Bradan Orach). Men vad som var framdukat för kvällen varnågot så ovanligt som ett specialsläpp frånSpeyburn, med deras 25 year old Solera.

Och kvällens sista deltagare var även denna en något udda fågel som man knappt alls ser en originalbuteljering från - Ben Nevis 1997 från Pearls Of Scotland. Också kvällens första och enda oberoende buteljering.

Till sist så var det bara rangordningen kvar, där alla fick ange 1:a, 2:a, 3:e och 4:e plats. Såhär blev resultaten:

#4 - Ben Nevis 1997 
#3 Glenfarclas 21

För att kora #1 & #2 blev dock lite av en svårighet. Om man räknar både första- och andraplatser, så var Speyburn 25 kvällens segrare. Däremot så hade Glen Grant mest förstahandsval!


Som ett avslut fån Roland och Patrik så passade de på att matcha ens preferenser utifrån ens vinnarwhisky. Ifall man föredrog Glenfarclas eller Ben Nevis, så blev det påtår med en av whiskysveriges mest uppskattade pavor - Bowmore Laimrig. Ifall man hade satt en whisky som hade en lite mer lågmäld sherryprofil, så fick man av en annan hyllad butelj - Craigellachie 13.

IMG_0832-copy.jpg
 
Craigellachie 13
IMG_0834-copy.jpg
 
Bowmore Laimrig
 
 
Självklart blev det massor med eftersnack och härligt mingel där man kunde nörda ner sig tillsammans med vänner som delade passionen till denna dryck, men även dela med sig av tips till mindre erfarna som funderade på vad deras nästa köp skulle bli, eller bara umgås och ha trevligt.

Vi ses nästa gång! 

Sláinte

IMG_0839-copy.jpg
 
Laphroaig 200 år
The Islay journey del 2
 

Kommentarer 2

Artur Jirander den måndag, 28 september 2015 19:42

By far den bästa provningen.Mysig atmosfär och fina wiskyn

1
By far den bästa provningen.Mysig atmosfär och fina wiskyn
Bennie Nylén den onsdag, 21 oktober 2015 20:30

Jag kan bara hålla med Artur! :)

0
Jag kan bara hålla med Artur! :)
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se