Bloggarkivet

Här kan du läsa andras eller skapa din egen blogg i ämnet whisky.
Teckensnitts storlek: +

Sinande lager VS. Överproduktion.. och så lite NAS...

Sinande lager VS. Överproduktion.. och så lite NAS...

JA DÅ VAR DET DAGS FÖR en liten reflektion från verkligheten igen...

Det var ett tag sedan jag orerade här men kände att inspirationen kommit flödande igen efter att många nya privata fat dykt upp på andrahandsmarknaden. Jag hör ofta folk prata om sinande lager å ena sidan och en överproduktion i den andra!?? Nya Distillerier ploppar upp i stort sett över hela världen och optimismen flödar. Jag ser nya etableringar i stort sett överallt i världen idag och positiva kunniga amatörer finns det gott om. Kunskapen hos entusiasterna ökar hela tiden och gruppen med whiskyintresserade har en stadig kurva uppåt. Man kan fråga sig själv hur länge detta kan fortsätta!??

Tittar vi på den svenska sidan och först de svenska ölbryggarna som konstant vuxit med ständiga nyetableringar men där flera också tvingas lämna över sina verksamheter till konkursförvaltare. Friskt vågat kan tyckas men visst finns det en mättnad också samt att många satsar långt mycket mer än vad de förmår hålla flytande. Många av de nya innovatörerna är duktiga, mycket duktiga men som skribent och kritisk granskare så frågar man sig själv om det räcker med kunskap och en vilja av stål? pengar måste in och då krävs också en större konsumentgrupp. Se bara på våra svenska distilleristjärnskott som Smögen, Box, Mackmyra och Hven. Deras alster börjar nu eka långt utanför våra gränser och konstigt vore väl annars. För inte kan man leva på de svenska konsumenterna enkom!?  Det krävs mer omfattande och framför allt innovativa internationella affärsplaner där man vågar tänka långt utanför sina comfort zoner för att få pengamaskinen att rulla. Det är inte minst Box whisky ett stort bevis på genom att man bl.a är nominerade till stora turismpriset 2016 i Västernorrlands landsting. Vinner man där är man med i rikstävlingen. Turism är en viktig del i verksamheten och Box har alltid gjort mycket utanför boxen (ha ha ha...), ta bara deras festival som faktiskt firade 10 årsjubileum i år (hur nu det är möjligt). att kombinera skön musik med att dricka whisky och träffa likasinnade! Brilliant helt enkelt.

Flera av de svenska distillerierna har kunskapen, sinne för sprit affärer och framför allt en stor skopa med eldsjälar som brinner för sina verksamheter och whisky i största allmänhet. Sen har vi oss nördar som tagit all denna svenska whisky till våra hjärtan och skriver om det,  sprider till gemene man och predikar att det är något stort på gång. Distillerierna gör allt för att dra in pengar. Man säljer små fat till privatpersoner och företag. Man hittar på olika event och arrangerar meetings och öppet hus. Man börsnoterar och drar in mer bagis i nyemissioner. Allt för att överleva ett tag till. Nyligen fick vi se Box whiskys resultat för 2015 som var mycket positivt och man ökade omsättningen med hela 48% och vände för första gången förlust till vinst.

Men det gäller att hålla i för snart kan det börja blåsa kallt, mycket kallt. Vad händer när inga fler vill köpa privata småfat? Det är kanske inte den största källan till inkomst men det är onekligen en mycket viktig intäckt för de små distillerierna. Det finns alltså en fall lucka där marknaden helt enkelt blir mätt. Då gäller det att ha fått allt det andra på fötter så att förlorade intäkter täcks upp av annat. Jag följer med spänning det som händer och önskar dem alla lycka till och hoppas verkligen på svensk whisky framöver.

Mackmyra har varit i blåsväder vid flera tillfällen men nu verkar det som att mycket har stabiliserat sig. Framför allt har de jobbat hårt utanför sveriges gränser och lyckats ganska bra på flera marknader. Men deras lager är stora och där handlar det helt klart om att hitta nya affärsmöjligheter och kanske viktigast att sälja whiskyn innan den blir för gammal och eken tar över. Ceder & Tjeder är ett par enstusiaster som lyckades med konststycket att få till en större oberoende buteljering med Mackmyra whisky, och kanske finns det en helt ny möjlighet för Mackmyra på just det området.Vi har också fått se kraftigt ökande priser på mesta det senaste året och vi har även sett trotjänare i tillverkarnas portföljer förvandlas till föredettingar. En hel del trotjänare har fått ge vika för nya lanseringar. Ofta ser vi att de gamla åldersangivna buteljerna ersätts med nya NAS buteljer som borgar för större flexibilitet hos distillerierna. Det finns mycket bra NAS whisky men det är en svår övergångsperiod vi befinner oss i där konsumenterna ska lära sig att det är kvalitetet som gäller och att man inte nödvändigtvis måste skriva ut åldrar och fattyper för att hålla hög kvalitet. Jag håller tyvärr inte helt och hållet med men det är en helt annan historia. Hela denna NAS diskussionen förvånar en del då det handlar om ökade priser. Visst styr efterfrågan men om det nu också pratas om överproduktion så borde ju priset ligga still eller kanske peka på en minskning. Men priserna pekar alltså uppåt och i vissa fall kraftigt.

Det finns en mängd olika tendenser och som entusiast (läs nörd :-) så är det ganska frustrerande att det kommer så mycket olika information från alla håll. Vad ska man tro, vem ska man tro på och framför allt, vad väntar oss runt hörnet? Många frågor som iaf jag söker svaren på hela tiden och visst kommer man närmare svaren men det är som med alla kunskap. Man blir aldrig fullärd och man kommer aldrig att ha koll på allt så är det och förblir det för all framtid. Så jag drar mig tillbaka till mancaven och häller upp the dram of the day.

Slainte 

The Summer experience...
Box från insidan - Pressrelease av 2nd step 02
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se