Allt om Whisky

Brewmance bakom eldig hallonstout

De två framgångsrika mikrobryggerierna S:t Eriks och Thornbridge har inlett ett bryggsamarbete. Det första ölet tillsammans är Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout med tio procent alkohol som bryggts i England av Jessica Heidrich och Rob Lovatt.

Brewmance bakom eldig hallonstout– Thornbridge har varit ett av mina absoluta favoritbryggerier ända sedan jag för några år sedan upptäckte deras Jaipur IPA, säger Jessica Heidrich, bryggare av S:t Eriks och fortsätter:

– Våra bryggfilosofier påminner om varandra då vi båda eftersträvar humlearomatiska öl med elegans och balans. Eftersom vi beundrat varandras öl en längre tid var det bara en tidsfråga innan vi skulle brygga...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RbAkLK1EKlc/

Glenfarclas 17YO på Systemet

Tidigare har den bara gått att få tag på i taxfree-butiker, men sedan början av september finns den i Systembolagets ordinarie sortiment: Glenfarclas 17 Y.O. Priset är 359 kronor för 35 cl och numret är 497 . Så här beskrivs den: ”djupt bärnstensfärgad, komplex doft med butterscotch-karameller, ”sherried fruit” och rökig torv. Stor smak som utvecklas långsamt, fylld av sherrysöta malttoner och en touch av torvrök. Lång, mjuk eftersmak med inslag av kryddor och sherrysötma”.

Skottlands sista familjeägda destilleri Glenfarclas torde väl knappast behöva någon närmare presentation, men vill ni veta lite mer så plocka fram Allt om Whisky nummer...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2FvV-pcWXHA/

Berns lanserar ny Hålligång-punsch

För exakt femtio år sedan, lagom till Berns 100-års jubileum, togs en jubileumspunsch fram med namnet ”Hålligång-punsch” som anspelade på den populära Hasse & Tage-revyn som gick på Berns då.

– Detta gav oss idén att ta fram en ny jubileumspunsch lagom till vårt 150-årsjubileum. Vi gillar namnet så det har vi behållit, men innehållet är unikt och har en bra balans mellan det traditionella och det moderna, precis som resten av Berns, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på Berns.

Även denna jubileumspunsch kommer att heta Hålligång-punsch och har utgångspunkt i den traditionella arrakssmaken men med en modern twist av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/oSTWYfK2EqU/

Naturen som smakförstärkare

Claes Grundstens unika infallsvinkel är att förena smakupplevelsen med den omgivande naturen och vandringens tjusning. Detta genom att han vandrar genom de storslagna landskapen och berättar om naturen, kulturen och framför allt om fantastiska whiskysorter.

Men det är inte bara böljande kullar och vackra solnedgångar bakom destilleriers monumentala byggnader. Reseskildringen ger också grundläggande fakta om whiskyns historia från begynnelsen till vår tid, och om den komplicerade tillverkningsprocessen.

Här finns massvis av guldkorn både för utpräglade whiskyälskare och för dem som är reslystna. Med 270 storslagna bilder är detta den vackraste bok som någonsin har gjorts om whiskyns landskap.

Claes Grundsten...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BuQFi9IqAIw/

Sjörövaröl

Heba Food & Beveerages AB har inte mindre än nio olika öl från bryggeriet Störtebeker och dessutom en provsmakarlåda med sex av dem. Nu kommer ytterigare ett – och det är alkoholfritt. Störtebeker Bernstein-Weizen heter det, ligger i Systembolagets ordinarie sortiment, har nummer 1937 och 33 cl kostar 11,90 kronor.
Sjörövaröl
Det är vete-, karamell- och mörk malt som ger den kraftiga bärnstensfärgen och en fruktig arom. Humlesorten är Perle.

Det Stralsundsbaserade bryggeriet utsågs 2012 till Europas bästa i tävlingen ”European Beerstar”, samma år bytte de ut namnet Stralsunder Brauerei till Störtebeker Braumanufaktur, vilket kändes naturligt när 80 procent av deras...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Td_52_7kHtU/

Stortest av snaps – hela listan

Det går att prova 60 snapsar. I ordentliga provningsglas av whiskytyp blir doften en viktig komponent, och det räcker att bara ta en droppe på tungan för att snapsens smaker ska veckla ut sig. Man behöver inte ens spotta. Så Allt om Whiskys provningsgrupp reste sig utan problem efter den avslutande flighten, satte sig vid matbordet och matchade fram de ultimata
kombinationerna till sina favoriter.

snapsingång

Fem klassiker

Aalborg Taffel
Valet mellan den här och Aalborg Jubileum var svårt, men i sammanhanget framstår Taffel med sin explosiva karaktär av dillfrö som den tydligaste företrädaren för den danska, kraftigt kryddade stilen.

Hallands...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/W12HKcOPGm4/

Oktoberfesten har blivit internationell

Den 12 oktober 1810 gifte sig Therese Charlotte Louise av Sachsen-Hildburghausen med kronprins Ludvig av Bayern. Några dagar senare, den 17 oktober, firade man giftermålet med en offentlig hästkapplöpning på en 42 hektar stor äng utanför en av stadens portar. Platsen ifråga döptes snabbt till Theresienwiese som i folkmun blev die Wiesn, vilket också är vad hela oktoberfesten kallas än idag.

På ängen utanför München blev hästevenemanget snabbt en tradition och 1819 övertog staden ansvaret och beslöt att festligheterna skulle bli årligt återkommande.

Så småningom utökades attraktionerna med kägel- och dansbanor och andra begivenheter – men öl fick man inte...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Jk9rMvwrYQA/

Klassisk akvavit med överraskande finish

– Årets julsnaps är lätt att tycka om, oavsett om du är en rutinerad snapsdrickare eller novis på området. Den har en traditionell bas med spännande inslag av citrus i form av bland annat apelsinblommor, en ingrediens som traditionellt inte har använts för att krydda snaps, säger kryddmästaren själv.

Han menar att årets snaps har ett mångfacetterat smakregister med en klassisk akvavitkryddning av kummin, anis och fänkål som grund följt av ett tydligt karaktärsdrag av citrus från pomeransskal, citronskal och apelsinblommor där de senare höjer komplexiteten på smakregistret.

Slutligen är årets upplaga avrundad med russin och sherry för att addera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/-_B6m7e0TH8/

Gastronomisk toppduo lanserar mikrobryggt öl

F12 Lager– Kunskapen och intresset kring öl har aldrig varit högre vilket tydligt märks bland våra gäster. Vi har länge planerat att brygga vårt eget öl men projektet har fått ta den tid som krävts då vi eftersträvat allra högsta kvalitet. F12 Lager är vårt första bidrag till den otroliga utvecklingen av öl som sker i idag, säger kocken Danyel Couyet som tillsammans med Melker Andersson äger och driver Grupp F12.

Bakom ölet står bryggeriets Patrick Holmqvist på Nils Oscar, ett bryggeri som var med och satte fart på mikrobryggskulturen i Sverige i mitten på 1990-talet. Ölen serveras på samtliga gruppens...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PF9RcmHmmTM/

Mackmyra inleder samarbete inom Travel Retail

– Samarbetet med Five Eyes öppnar helt nya möjligheter att nå ut med vår whisky till Travel Retail på ett sätt som vi inte kunnat göra på egen hand. Dessutom frigör det här resurser som vi kan satsa på våra andra viktiga marknader, säger Johan Åsman, Sales Director på Mackmyra.

Mackmyra_banner

På Five Eyes menar vd Fredrik Borin att företaget har lång erfarenhet och goda kunskaper om hur man arbetar med denna kategori. Och att de är stolta över att Mackmyra nu väljer oss som partner.

– Genom samarbetet kan vi fokusera på sälj och distribution, medan Mackmyra kan lägga mer...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YPOg_J9jzOc/

Interbrands förstärker med ny delägare

Lars B Andersson blir ny partner och delägare i Interbrands Sweden. Han har tidigare varit vd för Maxxium Sverige, vice vd för Maxxium Kanada, och Northern European Director för det skotska Whyte & Mackay. Interbrands köper samtidigt majoriteten i bolaget N57 Nordic som i dag till största delen ägs av honom.

Detta innebär också att agenturen för Burn Stewart omgående flyttar över till Interbrands. I portföljen ingår bland annat Bunnahabhain 12 Y.O som lanseras på Systembolagets hyllor i 333 butiker i december.

Lars B Andersson

Lars B Andersson

– Detta är en fantastisk förstärkning, Lars B Anderssons unika branschkunskap och stora kontaktnät tillsammans...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_ci0bVVfZJc/

Jägarskröna bakom lansering av svensk örtlikör

Bakom lanseringen och namnet på likören hittar vi en gammal skröna som berättas och återberättats i generationer. Bakgrunden är att uppkomlingen Håkan Dahlmark, tidigare Håkansson, får låna ett dubbelpipigt belgiskt gevär av sin nyfunna vän brukspatronen dé Besehe. Han hade nämligen sett ett tjog tjädrar bortanför masugnarna.

Väl där slår han ihop pipan på bössan, då han plötsligt ser något i ögonvrån. Han skjuter i rörelsen och rusar fram mot vad han tror är en tjäder. Men döm om hans förvåning… det är ett djur med vingpannorna på en stor tjäder och de finaste stjärtfjädrarna men med en hares kropp...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Vwx_MAU9rVQ/

Fantastisk kvartett öl i fyrpack

I september lanserar Samuel Adams sin kvartett öl i gemensam förpackning. Fyrpacket går under namnet Fantastic Four och består av Boston Lager, Noble Pils, Latitude 48 IPA samt Imperial Stout.

Sam_adams_ff_500

Fyrpacket från Bostonbryggeriet är det första flerpack i Sverige och lanseras i september på Systembolaget.
Trots sin storlek är Boston Beer Company starkt förknippat med craftöl och bryggeriet har spelat en viktig roll för ölets utveckling i USA, menar man nu från Galatea, bryggeriets samarbetspartner i Sverige. Sedan grundandet för tre decennier sedan har Boston Beer Company bryggt över 200 olika Samuel Adams, från pilsner, IPA och stout till helt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/agQr43JdNJU/

Kulturgärning bakom nedlagda destilleriers nyproduktion

Visst ligger det lite av en kulturgärning bakom hela projektet? För nu ska två whiskyentusiaster, Scott Watson och Brian Woods, börja producera whisky från nedlagda destillerier. Namnet på företaget är mycket passande Lost Distillery Company.

lost-distillery

De båda whiskyentusiasterna, som tidigare jobbat på Diageo, har utvecklat affärsidén som går ut på att leta fram gamla nedlagda destillerier i landet. Och de har att göra, över 100 dylika skrotades nämligen förra århundradet. Nu gäller det för de båda att komma över både recept och tillverkningsmetoder för whiskyn. Och att sedan producera ett så snarlikt maltdestillat som möjligt.

Redan i år lanseras de...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9O6cFWp2DZo/

Spansk whisky fyller 50 år

Nicomedes García, född 1901, fick en idé, mest av en slump. Eller kanske var det ett stort misstag som gjorde att han började producera whisky. I Spanien, brandyns land, där vinet alltid varit måltidsdrycken och där till och med öl haft svårt att hävda sig, kornet användes till bröd, var whisky mer eller mindre okänt.

Sprit fanns förvisso, hur mycket som helst, destilleringskonsten kom till Spanien via morerna redan för fyra- kanske femhundra år sedan, men ganska snart insåg man, i synnerhet i södra delen, att man kunde använda spriten till vinet och tillverka starkvin. Sherry, de söta vinerna från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_-PydmpEXg8/

St Germain fläderlikör nytt hos Bacardí

st-germain-bottle_bigDen franska fläderlikören St Germain är framställd av handplockade fläderblommor som endast blommar mellan fyra och sex veckor under våren. Förutom fläder innehåller drycken toner av tropisk frukt, päron, citrus och kaprifol. Dess åttkantiga flaska är designad som en hyllning till de franska epokerna Art Deco och Belle Epoque. Varje flaska är stämplad med ett specifikt nummer som identifierar vilken skörd som blommorna är plockade från....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6Irr5u609h8/

Snart dags för festival i Falkenberg

Arrangörerna Fredrik Almryd och Fredrik Carlsson, med hjälp av »senior advisor« Olle Nordahl, står bakom bryggeristaden Falkenbergs allra första Öl- & Whiskymässa. Den går av stapeln den 23 och 24 augustii i Falkhallen – stadens evenemangsarena som har kapacitet för 6 000 besökare de två dagarna.

Eftersom det är förstagångsfestival har arrangörerna lagt sig lågt i monterpris för att locka till sig så många utställare inom dryck och delikatess som möjligt – och därigenom, givetvis, mängder av besökare.
Falkenberg är ju på många vis och sedan länge en ölstad, fram till 1999 dessutom en spritstad genom Vin & Sprits närvaro....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BWH6gXTy3h0/

Hyllningsbuteljering till destillerichef

FiveDecadesSom 14-årig tunnbindarlärling började han på Glen Grant redan 1961 – det destilleri där hans far arbetade och där hans farfar i seklets början jobbat under den legendariske James Grant ”The Major” i egen hög person.

Berättelsen om Glen Grant är berättelsen om personligheter. Det är människorna bakom whiskyn som är dess historia. James Grant ”The Major” är en av whiskyvärldens mest karismatiske destilleribyggare. Det var Majoren som skapade Glen Grants stil och satte ett evigt avtryck på whiskyns världskarta. Arvet från honom kom att förvaltas av andra där Master Distiller Dennis Malcolm är den senaste i raden.

Five Decades...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/YnLQObwzYKs/

Sveriges dyraste 40-åring

Nu släpps Sveriges minsta 40-åring, Highland Park 40 Years. Highland Park 40 Years är dessutom en av Sveriges dyraste whisky per centiliter.

Highland Park 40Precis som alla singel malts är destillatet en blandning av olika årgångar som har lagrats tillsammans, där den yngsta årgången har lagrats i 40 år på ekfat. Övriga årgångar är äldre än så. Den säljs i flaskor om fem centiliter.

Samtidigt kommer destilleriet med en annan lansering: Highland Park 25 Years . I mars blev whiskyn utsedd till en av världens mest välsmakande då den som första spritsort någonsin erhöll 100 poäng av 100 i den prestigefyllda tävlingen...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XqPjehKLQ1Y/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se