Allt om Whisky

Unika släpp av Brora och Macallan från Gordon MacPhail

imageBrora från 1982 och en Macallan från 1967 – whisky som numera nästan inte finns, men Gordon & MacPhail lyckas återigen göra det omöjliga möjligt.

imageDen 7 september klockan 10.00 webblanserar Symposion House of Taste två synnerligen sällsynta whiskies: Brora Rare Old 1982 Refill Sherry Cask och Macallan Speymalt 1967 First Fill Sherry Cask . Av Brorabuteljeringen kommer tre (!?) flaskor som var och en kostar 8 535 riksdaler. Macallans Speymalt från 1967 finns i tolv exemplar med styckespriset 15 065 kronor.

Macallan är det enda destilleri som Gordon & MacPhail har reserverat en egen serie för: ” Speymalt From...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/OXmrHWyynJ0/

240 flaskor Kilchoman 100 % Islay 7th

imageDen sjunde september webblanseras 240 flaskor Kilchoman 100 % Islay 7th Edition . Men det gäller att vara på alerten.

Kilchoman 100 % Islay 7th Edition destillerades 2010 och har sedan dess legat på bourbonfat från B uffalo Trace-destilleriet .

image100 % Islay gör verkligen skäl för namnet ” from barley to bottle ” eftersom kornet hämtas från den egna gården Rockside Far m där det också genomgår traditionell golvmältning. Med sina 20 ppm har 100 % Islay en aning mindre rökig karaktär än övriga varianter från destilleriet. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

Kilchoman 100 % Islay 7th Edition sägs...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/SU8hyEwKJ-w/

Scapa Glansa – ny single malt från Orkney

imagePrecis just nu (klockan 08.00 måndagen den 4 september) lanserar Pernod Ricard Sweden en ny singlemalt-whisky på den svenska marknaden. Från det lilla vindpinade destilleriet på Orkneyöarna kommer Scapa Glansa – en mild och något rökig whisky som lagrats i två steg för att uppnå sin speciella karaktär.

imageGlansa ” är ett adjektiv med fornnordiska rötter och betyder skinande, stormfyllda skyar. En koppling till Orkneys vikingafyllda historia och hur öarnas skiftande väder gör att man kan uppleva de fyra årstiderna på en och samma timme.

Den här buteljeringen är destilleriets första med en något rökig karaktär. Ett resultat av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ifE-rW48fxU/

Bagge bock-öl från Janake

imageFrån och med idag finns Bagge Bocköl – en ljus svensk lager – på Systembolaget.

imageDet är Janake winegroup som står bakom ölnamnet Bagge – sedan förra året finns också Bagge Vinteröl (nr 11509 , 50 cl, 18,40 kr) men det kan vi faktiskt spara ett tag (tills det blir vinter). Men så nu kom alltså Bagge Bocköl . Den är precis som all lager underjäst och lagrad i flera veckor. Råvarorna är pilsnermalt, vatten, jäst och humle från Hallertau av typ Perle Select och Taurus .

Bocköl finns ju i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2_VVHqqh64k/

Josephine är världens 7:e bästa bartender

imageNyligen utsågs världens bästa bartender i bartendertävlingen World Class i Mexico City. Sverige representerades av Josephine Sondlo, från cocktailbaren Penny & Bill i Stockholm, som tidigare vunnit den nordiska tävlingen och som nu slutade på en fantastisk 7:e plats av 55 tävlande och alltså numera kan titulera sig som världens 7:e bästa bartender i världen.

St. Regis Hotel i Mexico City var platsen för den nionde finalen i världens största bartendertävling World Class , där temat i år var hållbarhet. Över fyra dagar tävlade världens 55 bästa bartenders med målet att få kalla sig världens bästa bartender.

Efter fyra svåra...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Nqvskv23CNg/

Här är Sveriges Bästa Gin Tonic 2017

Nyligen avgjordes tredje upplagan av Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic , vinnare blev G&T-versionerna ”Golden Pearl” och ”Midnattssolsdrömmande rabarber”.

På pappret är Gin & Tonic en relativt enkel drink med få ingredienser, men det kan vara svårt att få till den perfekta balansen. I finalen, som ägde rum på Gamla Riksarkive t i Stockholm, imponerade deltagarna på juryn med sina allra bästa Gin & Tonics. Samtliga drinkar innehöll Schweppes klassiska Tonic eller någon av Schweppes Premium Mixer Tonics som bas. De som lyckades bäst och blandade de godaste drinkarna var bartendern Mano Roshdi och fysikern Martin Johansson ....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/hAwX6cwscgc/

Rekordresultat och kraftfull nyinvestering på Box

imageBox Destilleri visar en kraftig förbättrad vinst för första halvåret 2017 och gör nyinvestering i mångmiljonklassen.

Vinsten för Box Destilleri var 1,273 mkr efter finanser vilket är en resultatförbättring med mer än 3 mkr mot samma period 2016. Nettoomsättningen årets första sex månader ökade med 79 % till 22,943 mkr.

– Det är mycket glädjande siffror, säger VD Thomas Larsson , framförallt genererade av vår fatförsäljning under en serie av år som nu märks på resultatet när våra kunder beslutar buteljera sin whisky och lösa ut flaskorna. Vi har också kraftigt ökat försäljningen av egna buteljerade produkter under året, främst...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/AIoeHK3V6HU/

Mackmyra Moment Körsbär i begränsad upplaga

imageMackmyra Moment Körsbär är en rosa whisky som fått sin färg från finishlagring på fat som mättats med sött körsbärsvin. Moment Körsbär finns tillgänglig i en mycket begränsad upplaga och lanseras på Systembolaget den 7 september .

Våren 2016 lanserade Mackmyra Blomstertid , en whisky som delvis slutlagrats på fat som mättats med körsbärsvin. Blomstertid belönades med inte mindre än fyra medaljer varav två guld , och var en mycket uppskattad whisky som snabbt sålde slut. Nu är det dags för Moment Körsbär .

Moment Körsbär har i över åtta år, till största delen, lagrats på fat som mättats...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/VRol-DKhhiw/

Rémys klassiker – nu också som liten

imageRémy Martin XO torde odisputabelt vara en av hela cognacsbranschens mest respekterade buteljeringar – och absolut en av de bästa cognacs man kan tänka sig . Men ett och ett halvt tusen kanske känns lite häftigt, speciellt om man inte provat den tidigare. Men sedan i somras finns den också i litet format.

Rémy Martin XO Excellence tillverkas uteslutande av vin från Grande Champagne (85 %) och Petite Champagne , Cognacs allra förnämsta distrikt. Efter två destilleringar i traditionell potstillpanna gör Rémys Cellar Master sedan en blend av över 400 olika eau-de-vie innan den lagras på fat av Limousine-ek i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rIV2vUEXEo8/

Innis None – alkoholfri Pale Ale

image

Innis & Gunn släpper sin första alkoholfria öl. Det har anpassats till kräsna svenska ölälskares smaklökar eftersom Sverige är Innis & Gunns tredje största exportmarknad . Innis & None levererar massor av humlekaraktär och smak trots avsaknaden av smakbäraren alkohol, något som i sig var en väldigt viktig och en inte helt enkel utmaning för bryggmästaren Dougal Sharp. Ölen släpps initialt på ICA och kommer senare även att lanseras på Systembolaget.

Den smått legendariska bryggmästaren Dougal Gunn Sharp som främst gjort sig känd för sina ekfatslagrade och omåttligt populära, smakrika och ofta väldigt alkholstarka Ales har kämpat länge med receptet....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/uhhbeBJnTuE/

Tre tunga Springbank med hög ålder

imageSpringbank är ett av få skotska whiskydestillerier som numera har riktigt gammal whisky i sin portfölj. Nu lanserar de 18-, 21- och 25-årig whisky.   Den moderna whiskyindustrin gör vad den kan för att sälja ung whisky som kompensation för den äldre som är slut. I många fall gör man det med enastående kvalitet. Men ingen kan trolla med tiden

Springbank har visat sig ha en enastående förmåga att åldras på fat. De klassiska utgåvorna av 21-åringen och 32-åringen från 2000-talets första år räknas som några av whiskyhistoriens stora buteljeringar. Klimatet i dimmiga och ruffiga Campbeltown, långt nere på...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/L8EZaTOAY3Y/

Här är Juras festivalwhisky Tastival 2017

imageVarje år under Feis Isle-festivalen lanserar Jura Whisky en ny flaska i begränsad upplaga: Jura Tastival. I Sverige webblanseras årets Jura Tastival 2017 imorgon (17 augustii) på Systembolaget. 

Jura Tastival är en del av ”Feis Isle”, en veckas lång festival med whisky, mat och musik på de skotska öarna Islay och Jura . Varje destilleri på öarna tilldelas sin egen dag då de öppnar sina dörrar för att välkomna besökare från hela världen för att visa sitt utbud, bjuda på whisky och inspirera till nya sätt att njuta av whisky.

Jura är en liten ö med endast 200 invånare utanför Skottlands...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KWHnZEFXB7Y/

Mackmyras prisvärda medaljer

imageThe Spirits Business årliga World Whisky Master s har utsett Mackmyras Ten Years till en av de tio mest prisvärda whiskies från nya världen samt belönat Mackmyra med inte mindre än fyra medaljer.

The Spirits Business genomför årligen World Whisky Masters där en jury provar whisky från nya världen så som Europa (exkluderat Skottland och Irland), Kanada, Sydafrika, Australien och Indien. Mackmyra har i år belönats med fyra medaljer varav tre guld samt fått utmärkelsen en av nya världens mest prisvärda whiskies för sin Ten Years .

Mackmyra Ten Years är den första tioåriga svenska whiskyn och den lanserades i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/oq-4Kf8dDYE/

Bli snyggare med whisky i skägget

imageFöretagsnamnet PGS ska utläsas Portland General Stor e och drivs av Lisa och Troy i Mainestaden Portland . Tillsammans gör de parfym, hårpomada, skäggolja och mycket annat. Och de använder sig enbart av ekologiska råvaror och aldrig några syntetiska ingredienser. En av deras skäggoljor doftar – just det: whisky .

Lisa och Troy började hemma i köket. Sedan 2010 huserar de i en före detta fruktlada nere i Portlands gamla hamn. På sajten gents.se (väl värd att besöka av många anledningar) står det så här om skäggolja:

Skäggoljan gör torra och risiga hårstrån mjuka vilket ger en mer välvårdad look....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Z_WUEMRoNmo/

Nya släpp i Elements of Islay-serien

imageDen numera nästan legendariske Sikhunder Singh grundade först butikerna och sajten The Whisky Exchange och har under senare år lanserat en hel del egna whiskybuteljeringar genom företaget Speciality Drinks . En hyllad serie därifrån är Elements of Islay . Nu kommer nya whiskies i serien.

I serien Elements of Islay har Specialty Drinks blandat fat från olika årgångar, men håller destillerierna åtskilda genom att ge dem beteckningar som skrivs på samma sätt som grundämnen i periodiska systemet: Lp, Bw, Ci och Br.

I vintras kom två och nu är det dags för ytterligare en: Ci9 som kommer 18 augustii ....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/7vUPoDd0sC8/

Gordon MacPhails exklusiva trio

image

Gordon & MacPhail är en buteljerare som ofta överraskar med gammal och exklusiv whisky. Nu gör de det igen med en klassisk utgåva av en nästan 30-årig Mortlach. Dessutom klipper de till med två buteljeringar i sin berömda Cask Strength-serie.

Den fjärde augustii lanseras en riktig samlarwhisky från anrika Mortlach. Och den artonde augustii kommer två utgåvor med Islaywhisky från Bruichladdich och Bunnahabhain.

Mortlach är ett av Speysides mest intressanta destillerier. Deras destilleringsmetod och deras bestämda uppfattning att, som en av de sista, hålla fast vid den ålderstigna karkylningen ger en whisky som brukar beskrivas som köttig, kraftfull och mycket...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wxudQdNduKo/

Tullibardine The Murray – en fatstark hyllning till William Murray

imageTullibardine The Murray lanseras den 4 augustii. Det är en viss William Murray som står bakom namnet – det gick dock inte så bra för honom…

William Murray var en skotsk adelsman med en oherrans massa titlar, en av dem var Marquees of Tullibardine . Han var inbiten jakobit och deltog i en mängd försök att återge släkten Stuart kungatronen. Det misslyckades gång på gång och William Murray blev fängslad, men lyckades fly, blev efterlyst med en belöning på 2 000 pund men lyckades hålla sig undan.

Så småningom blev han förstås beundrare av Bonnie Prince Charlie – eller Karl...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6nNlJCKOvp8/

Frågor Svar – Förvaring, vatten ekfat

imageIntresset för whisky är stort och frågorna är tidvis många. Här samlar Allt om Whisky några av de frågor vi får in till redaktionen, för att fler ska kunna få svar på sina funderingar. Har du några frågor du önskar ställa så maila till info@tastynews.se och skriv Frågor & Svar i ämnesrutan.

imageHur förvarar jag min whisky på bästa sätt? Peter Berglind, Linköping

Hej Peter Whisky är inte alls lika känsligt som vin och behöver inte lagras i vinkylar eller liknande. Den bör dock stå mörkt, gärna i sina tuber eller kartonger. Whisky bör inte utsättas för direkt solljus dels...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5uka266S6JQ/

Whiskyglaset – från trä till aluminium

imageFörst kom quiachen , sedan tumlarglaset och copitan , nu finns också Lowball och The Norlan Glass med dubbla väggar och kinnekullar och allt. Får vi snart se ett Smokey Whisky Glass?

En skandinavisk kåsa har vanligtvis ett handtag medan en skotsk quiach har två – och ibland till och med fyra. Men visst påminner de om varandra och används på samma sätt: som dryckeskärl. Ordet Quiach kommer från gäliskans ”cuach” som betyder skål – fast inte då i betydelsen välgångsskål utan bägare eller kåsa. När en quiach först började användas var den gjord av trä, antingen helt skuren ur...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/bvRdc_7u7Sk/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se