Symposion

NIKKA Coffey Grain

En av Nikkas mest prisbelönta whiskysorter är deras supereleganta grainwhisky, Nikka Coffey Grain. Glädjande nog har vi fått god tilldelning av årets strikta allokering av denna så omtyckta grainwhisky. Gjord på majs, körd i Miyagikyos två klassiska Coffeypannor och därefter lagrad på bourbonfat. Inte mindre än 13 gånger har Nikka Coffey Grain blivit utsedd till Japans bästa grainwhisky.

image

NIKKA Coffey Grain, 45%

Säljstart:  Fredagen 8 november Artnr:  40655-01 Pris:  599 kr Alkoholhalt:  45% Typ:  100% Single Grain. Fat:  Refill Casks, Remade Casks, Recharred Casks Ålder:  Ålder anges ej på etiketten, men inofficiellt brukar det sägas att snittåldern ligger på cirka...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/nikka-whisky-co-6-nov/

Taketsuru – Kronjuvelen från Nikka

Det japanska whiskybolaget Nikkas mest prestigefyllda range är hyllningswhiskyn till den japanska whiskyns fader och Nikkas grundare Masataka Taketsuru. Sedan hyllningsserien lanserades har dessa åldersbestämda whiskysorter mer eller mindre gjort grand slam vid världens stora whiskytävlingar. Taketsuru är sannolikt världens mest prisbelönta blended malt, alltså maltwhisky som blandats av ett eller flera destillerier. I Nikkas fall de två templen Miyagikyo och Yoichi. Taketsuru-whiskyn är hårt allokerad, eftertraktad över hela världen och vi är mycket glada åt att ha fått del av årets allokering.

NIKKA Taketsuru 17 YO

17-åringen blandas av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Detta mästerverk har flera gånger...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/taketsuru-kronjuvelen-fran-nikka/

Cadenhead Rum # 28

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

image

Cadenhead Foursquare 2005 13 YO, Cask Strenght, 62 %

Säljstart:  Torsdagen 21 november Artnr:  40673-01 Pris:  940 kr Alkoholhalt:  62% – cask strength Ålder:  13 år Destillerad:  2005 Buteljerad:  2019 Fat:  1 x Barrel      Total antal flaskor:  252 fl Antal flaskor till Sverige: 42 fl

Smaknoter

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/cadenhead-rum-28/

Symposion 25-årsfirar med buteljeringar från Gordon MacPhail

När Sverige gick med i EU och importmonopolet upphörde var Symposion redan igång och blev en av Systembolagets första privata leverantörer. Första whiskysamarbetet inleddes med Gordon & MacPhail och premiärlistningen blev en Connoisseurs Choice-buteljering av Caol Ila 1980. Den kostade då 362 kronor. Resten är, som det heter, historia.

Nu firar Symposion 25 års-jubileum och det är en närmast hisnande upplevelse att bläddra i gamla listor och se vilka sagolika whiskies som importerats genom åren. Tack vare samarbetet med Gordon & MacPhail kunde utbudet av singelmalt på Systembolaget raskt mångfaldigas och bidrog till ett växande och så småningom blomstrande svenskt...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/symposion-jubilerar-med-gordon-macphail/

Cadenhead Whisky # 28

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

image

Cadenhead Glenrothes 2002 17 YO Cask Strength, 55,5%

Säljstart:  Torsdagen 21 november Artnr:  40677-01 Pris:  999 kr Alkoholhalt:  55,5% Ålder:  17 år Destillerad:  2002 Buteljerad:  2019 Fat:  2 x Hogsheads  Total antal flaskor:  480 fl Antal flaskor till Sverige:  90 fl

Smaknoter

 


image

Cadenhead Tennesse...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/cadenhead-whisky-28/

Caol Ila på portvinsfat

imageAtt slutlagra whisky på vinfat är en intressant företeelse som trots att den blott är några decennier gammal mer eller mindre revolutionerat whiskyvärlden. I dag experimenterar i stort sett samtliga destillerier med finishing, det vill säga att man drar om faten och låter en lagrad whisky få en tids andra lagring på ett fat som tidigare innehållit vin eller något annat.

Ett av de allra första experimenten var när Glenmorangie började slutlagra på just portvinsfat. Och med facit i hand har portvinsfat visat sig vara en av de mest lyckade fattyperna att lagra på.

Rökig Islaywhisky används dock relativt sällan...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/caol-ila-pa-portvinsfat/

Rykande färskt boksläpp

Vi har glädjen att kunna erbjuda våra läsare rabatterat pris på Daniel Bruces helt nysläppta bok ”JAPANSK WHISKY OCH ANNAN ASIATISK SINGLE MALT AV VÄRLDSKLASS” .

Ordinarie pris 306kr, rabatterat pris 180kr. Fraktkostnad tillkommer.

Beställs direkt från förlaget via denna beställningslänk. Ange rabattkod symposion. Beställ här

image

Om boken

Efterfrågan på japansk whisky har skjutit i höjden och det pratas om hur bra single malt det finns i Indien och Taiwan. Vad är det som hänt? Och vad är det som egentligen kännetecknar asiatisk single malt?

I Japansk whisky får du följa med på en resa till några av ländernas mest...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/08/ny-japansk-whiskybok/

Longrow 21 – nyhet i Springbanks Core Range

Springbank är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, egensinnigt, annorlunda och oerhört framgångsrikt på många sätt. Att det tillhör ett litet fåtal som väljer att även marknadsföra sin whisky under andra varumärken än destillerinamnet är en kuriositet i sig.

Rökig whisky började Springbank tillverka 1973. När experimentet så småningom lanserades fick det namnet Longrow efter ett, sedan länge, nedlagt destilleri i Campbeltown. Longrow blev snabbt en succé. Inget annat fastlandsdestilleri hade låtit malten torka lika länge över de pyrande torveldarna och whiskyn fick en intensiv, kraftfull och mångbottnad rök.

I dag är efterfrågan på Longrow vida större än tillgången och...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/13/longrow-21-nyhet-i-springbanks-core-range/

Le Gin – Small Batch Gin från Drouin

Familjen Drouin, med pappa Christian och sonen Guillaume i spetsen, räknas av många som världsmästare i Calvados och har kammat hem fler guldmedaljer än vad som känns meningsfullt att räkna. 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition; ”Best Distillery in the World”.

När nu far och son bestämt sig för att göra gin, gör man den självfallet med sitt berömda äppeldestillat som bas. Mer än 30 olika äppelsorter från egna odlingar och ytterligare åtta olika kryddor, bär och örter ingår i receptet. Vid sidan av huvudingrediensen äpple och omistliga ginkryddan enbär...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/03/christian-drouin/

Kornog – Rökwhisky från Bretagne

I mitten av 1990-talet var Jean Donnay chef på en av Paris flashiga reklambyråer med Audi, Cartier-klockor och många av de heta märkena i Paris jetsetliv på kundlistan. En höstdag fick han nog, tog hustru Martine och sin ettåriga dotter, lämnade världsmetropolen och flyttade ut till kusten. Han ville göra whisky.

Familjen slog sig ned vid Cotes d’Armor på Bretagnehalvön. Intresset för whisky hade ökat. På kort tid hade den franska whiskyförsäljningen gått ifatt och förbi den traditionella cognacen. Whisky hade blivit fransmännens nya favoritdryck.

– Jag var besatt av idén att göra whisky, och dessutom ekonomiskt galen, tokig sa...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/10/03/celtic-whisky-compagnie/

Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro Akuto är en av världens mest kända whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto har starkt bidragit till den japanska whiskyns succé i västvärlden och dagens våg av nya destillerier i Japan hade inte varit lika stark utan honom.

Ichiro Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Familjen hade varit sakebryggare sedan 1600-talet. Destilleriet gick dock i konkurs, men hjälp av affärskollegor från norra Japan lyckades man rädda vad som fanns i lagerhusen och en del...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/ichiros-malt-japansk-whisky-i-mastarklass/

Rökbomb från Speyside

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/rokbomb-fran-speyside/

Smakbomber från Jamaica

Jamaicarommen är enligt många den häftigaste av alla karibiska romsorter. Hemligheterna bakom detta är flera, men till en del stavas de dunder, muck pits, estrar, långa jästider och potstilldestillering.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/smakbomber-fran-jamaica/

Velier Royal Navy Tigershark

Italienaren Luca Gargano och företaget Velier har mer än någon annan förmått romdestillerier att skapa ett regelverk. Hans Gargano-classification är numera en ledstjärna för många av världens destillerier.

Han har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna, han har funnit bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer och utvecklat samarbeten för att ta fram replikor och hyllningar till sedan länge försvunna romsorter.

Tiger Shark är den andra releasen i Veliers hyllade Royal Navy-serie och är en vatted rum bestående av pot still-destillerad rom från Brittiska Västindien. Luca är förtegen om vilka destillerier som bidragit till blenden, men...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/velier-royal-navy-tigershark/

Pärlor och dyrgripar från Gordon MacPhail

Tidig höst brukar innebära att vi får ta del av vad våra vänner Gordon & MacPhail plockat fram ur de legendariska lagerhusen i Elgin.

Årets septemberskörd består av sju olika buteljeringar från tre av G&Ms serier. Bl.a. en cask strenght Clynelish, två ultralyxbuteljeringar samt svenska årsallokeringen av 15- och 25-åringarna från Mortlach och Linkwood.

Connoisseurs Choice

Connoisseurs Choice-serien räknas till de mest berömda bland skotska whiskyserier. Den lanserades 1968 och firades med ett rungande 50-års jubileum förra året.

Gordon & MacPhails grand old man, George Urquhart, hade under många år förtroendet att buteljera singelmaltwhiskyn från flera av traktens destillerier. Det...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/parlor-och-dyrgripar-fran-gordon-macphail/

Caol Ila på lyxigt vinfat

Av Rhônedalens viner brukar nordliga Hermitage lyftas fram som den allra främsta appellationen. Här odlas syrahdruvor som blir till några av världens mest exklusiva röda viner.

Sådant här gillar såklart våra vänner på Gordon & MacPhail som ju har sina rötter inom både whisky- och vinhandel.

Nu har de buteljerat en 14-årig Caol Ila som de, efter 13 år på bourbonfat, låtit slutlagra på Hermitagefat. Resultatet är en fruktig, vinös rökwhisky i högsta divisionen. image

CAOL ILA 2005 HERMITAGE FINISH, 45%  Connoisseurs Choice G&M

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40608-01 Pris: 1 153 kr Alkoholhalt:  45% Destillerad:  Måndag...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/28/caol-ila-pa-lyxigt-vinfat/

mars Komagatake –japansk höghöjdswhisky

På 798 meters höjd i den lilla byn Miyata i Kisobergen ligger ett av världens högst belägna destillerier. Shinshu Distillery har länge hållit sig borta från världsscenen, men i den nya så kallade Ji-whiskyvågen med mängder med nystartade destillerier som just nu växer fram i Japan har också Shinshu storsatsat.

När Masataka Taketsuru i slutet av 1910-talet skickades till Skottland för att studera whiskytillverkning var hans chef vid Settsu Breweries, Kiichiro Iwai. När planerna på whiskytillverkning skrinlades var Iwai lika besviken som Taketsuru. De var båda lika besatta av idén att tillverka whisky. Taketsuru förverkligade senare sina drömmar vid Suntory...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/12/mars-komagatake-japansk-hoghojdswhisky/

Foursquare Patrimonio

Barbadosdestilleriet Foursquare ägs sedan fem generationer av den inflytelserika affärsfamiljen Seale. Destilleriet har tre kolonpannor och en stor potstill, som körs på melass. lagringen sker sedan i Jack Danielsfat på plats på Barbados. 2017 utsågs Foursquare till “Rum Producer of the Year” vid International Spirits Challenge. Foursquare Patrimonio är en fjortonårig potstill- och kolondestillerad rom som lagrats på ex bourbon- och sherryfat.

image

FOURSQUARE PATRIMONIO, 58% 

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40584-01 Pris: 1 954 kr Alkoholhalt:  58% Ursprung: Foursquare Distillery, Barbados Typ: Engelska skolan, Single Blended Rum Råvara: Melass Destillation:  Potstill, double retort + Traditional Coffey Still...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/foursquare-patrimonio/

Nikka levererar igen

Nikka 12 YO, 43 %

Nu är det ett par år sedan det pressmeddelandet kom från Japan då Nikka berättade att deras åldersmärkta whisky skulle tas ur produktion. Nu är det troligen sista gången vi ser tolvåriga Nikka. Nikka 12 är en magnifik japansk blendwhisky som blandades första gången 2014. Whiskyn kommer från destilleriet Miyagikyo och blandas till största delen av destilleriets singelmalt och den berömda mjuka, runda majswhiskyn som körs i destilleriets Coffeypanna. Men det ingår också en mindre mängd mer robust lättrökt whisky från Yoichi Distillery.

image

THE NIKKA 12 Y0, 43% Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/09/nikka-levererar-igen/

3 x Benromach – och lyxvinfat från Gordon MacPhail

Benromach är ett destilleri som gör ”old School whisky”. Det vill säga whisky såsom den gjordes i Speyside före 1970. Som en följd av detta använder man sedan nyöppningen 1998 endast förstångsfat, så kallade 1st fill. I äldre tider i Speyside var begrepp som secondfill och refill i stort sett okända. Resultatet blir en mer smakintensiv whisky som mognar snabbt. Benromach är också ett av de mest innovativa när det gäller fatlagring. Nu har Benromach buteljerat en whisky som slutlagrats på ”supertoscanaren” Sassicaia.

I slutet av 1970-talet förändrades vinvärlden radikalt då den lilla producenten Tenuta San Guido från Toscana satte...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/07/benromachx3/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se