Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Hernö Gin – succén fortsätter

imageHernö Gin har på drygt två års tid fått 22 medaljer av den högsta valören och dominerar Europas största sprittävlingar inom ginsegmentet. – Det är otroligt hedrande att vi i tävling efter tävling ges de högsta medaljerna och jag ser det som ett kvitto på att det vi gör är något alldeles speciellt, säger Jon Hillgren, grundare och Master Distiller på Hernö Gin.

Och nu har det nya året knappt börjat förrän Hernö Gin finns med på listor för ”mest trendiga varumärke (alla kategorier)” och ”mest trendiga gin” i den årliga rapporten World’s 50 Best Bars Brands Report 2016 av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kWe6KsgoK0o/

VD-1601 Aberfeldy 16 YO (40%)

Aberfeldy Distillery är grundat 1896 och ligger i Highland. Destilleriet ägs av Dewar’s (Bacardi) och har en stor produktion på 3,5 miljoner liter per år. Den största delen av produktionen går till Dewar’s Blended whisky. Dewar’s äger fem destillerier och har nu gått emot strömmen när det gäller NAS whisky och satsar på åldersbestämd single malt i en serie som heter Dewars Last Great Malts där alla deras destillerier ingår; Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie, Royal Brackla och The Deveron .

Aberfeldy kallas för ”The Golden Dram” då det finns guldsediment i källan där destilleriet hämtar sitt vatten, kallad Pitilie Burn. Destilleriet...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1601-aberfeldy-16-yo-40

Jim McEwan – Mr Islay

Om du som många svenskar älskar whisky från Islay och framförallt whisky från Bowmore eller Bruichladdich har du förhoppningsvis hört talas om Mr Jim McEwan . Det är han som är mannen bakom många av de fantastiska drams som kommit från dessa destillerier. Han är en whiskylegend som är vida känd i hela whiskyvärlden. Vi på WhiskyTower lyckades få en intervju med denna fantastiska personlighet och vi är mycket stolta att kunna presentera den för er. I vanlig ordning kommer vi först att presentera intervjun på engelska som den skedde och i slutet kommer en svensk översättning.

Håll till godo...

Läs mer http://www.whiskytower.se/jim-mcewan-mr-islay

Mackmyra privatfat, ”Wolfmoon cask no 1”: vi vill ha mer sådant här, Mackmyra!

Jag har blindprovat en whisky jag verkligen gillade. Vi hoppar rätt in i noterna.

Doft : mitt första intryck är: underbart; fruktigt, men också vitpeppar och lite medicinalt. Rökigt, men diskret rök; ”skogigt”, som en varm höstdag i granskog. Med lite tid i glaset tittar röken fram än mer. Det finns också frukt här, men långt bak, som antydningar till torra päron och kanske ugnstorkade röda äpplen. Sedan hittar jag en rätt stark doft av något sött godis som jag tror är polkagrisar. Det finns charkuterier med i mixen här också. Klart härligt doft! Med rätt rejäl skvätt vatten: bättre...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-privatfat-wolfmoon-cask-no-1/

Box The Messenger – en imponerande naken whisky

Jag har provat den sista whiskyn i Box serie The early days collection, The Messenger. Jag provar den och tänker att den, ännu mer än de två senaste i serien, bör drickas och provas med en blick framåt, mot framtida buteljeringar. Namnet kan inte vara en slump i sammanhanget: den är naken och avskalad och gör mycket lite för att försöka dölja sin ålder. Den är som väntat buteljerad på 48,4%. Ett tack går ut till destilleriet, som genom att skicka en julklapp i form av en 20 cl flaska gjorde att jag inte behövt rycka folien på någon av...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-the-messenger/

Glenmorangie 18 YO: en orgie i svarta vinbär

Härom veckan blindprovade jag Glenmorangies artonåring . En trevlig bekantskap! Den finns inte på Systembolaget, men kostar sådär mellan åttahundra och tusen kronor på olika sajter utomlands. Whiskyn är buteljerad på 43%.

Doft : Utspädd päronjuice. Jord. Långt bak, något lite ”bladigt”, typ svartvinbärsblad. Kolasås, också. Efter en tid i glaset, toner av lakrits, och långt där bak, kolasås. Vatten lockar fram toner jag vill kalla diskret simmigt medicinala, nästan som plåster. Bären som förut var färska blir till marmelad; svartvinbärsmarmelad, kanske? När glaset nästan är tomt har toner av bränd jord och lakrits kommit fram, i skön förening.

image

En...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenmorangie-18-yo/

Lagavulin, provning

Nyårsprovning, av Lagavulin. Det bör inte komma som någon överraskning för någon att vi (som regel, eller av princip) gillar Lagavulins stil. Så för nyårshelgen blev det till en liten provning av tre speciella buteljeringar. Med följande resultat:

LAGAVULIN 12 yrs (56,8 %) OB, cs 2015

Doft med jod, torvrök, maltig sötma, lakrits, lätt vaniljfudge och mycket fräscht hav (22). Osande torvrök i smaken, med maltig sötma och mjuk men återhållen ek, medicinal krydda samt en torr, blommig sommaräng (23). Torv, lakritslik maltig sötma och en tydlig kryddighet i lång eftersmak (22). Synbart enkel, men döljer viss storhet under ytan,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/01/lagavulin-provning/

Året 2015

imageFör oss på WHISKYTOWER har det varit ett turbulent år. Från att vi startade bloggen i april i år har vi haft fullt upp med intervjuer och reportage om whiskypersonligheter och svenska destillerier. Vi har dessutom hunnit varit i Skottland och besökt 6 destillerier. Och då har vi inte ens nämnt att prova och recensera whisky.

Nu har vi satt oss ned och försökt titta tillbaka på 2015, vad som varit bra och vad som varit mindre bra. Det vi kan säga är att blogga om whisky är ingen lek. Kräver enormt mycket tid och engagemang. Det gäller att hitta...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aret-2015

Whiskyåret 2015 – vi har hela listan!

Det har blivit dags att summera 2015. Vad var bäst? Vad var sämst? Vad pratades det mest om? Vad hände?

För mig personligen har detta varit ett helt otroligt bra whiskyår. Jag vann Allt om whiskys stipendium och fick åka till Old Pulteney och välja ett fat för buteljering tillsammans med Frida Birkehede. Jag startade den här bloggen. Jag och nyvunna vännen Lars Cederbro gav ut två whiskies som har fått ett jättefint mottagande i serien Dram good whisky by Ceder & Tjeder. Jag har köpt och administrerat så många fat att jag blir vimmelkantig av att tänka på hur...

Läs mer http://tjederswhisky.se/whiskyaret-2015-vi-har-hela-listan/

VD-1553 Hellyers Road – Exclusive Bottling for SWF (46,2%)

Det Tasmaniska destilleriet Hellyers Road fick i uppdrag av Svenska Whiskyförbundet att ta fram deras 22:a buteljering för sina medlemmar. När vi på WhiskyTower kontaktade destilleriet för att lära känna det mer, berättade destillerichefen Mark Littler följande om denna buteljering:

Vi blev mycket glada när vi fick förfrågan att ta fram en exklusiv tappning för SWF! För att hedra tillfället valdes våra allra första serie tunnor ut som fylldes 2002 för att utgöra grunden till whiskyn. Whiskyn bär kännetecken av vår ”husstil” med härliga citrustoner av apelsin och citron i förgrunden. Vi ville skicka något speciellt till Svenska Whisky Förbundet...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1553-hellyers-road-exclusive-bottling-for-swf-462

Hellyers Road – Tasmaniens största destilleri

Vi på WhiskyTower har fått en intervju med Tasmaniens största destilleri, Hellyers Road. Mark Littler, destillerichef, tog sig vänligen tid att svara på några frågor. Intressant att höra vad han anser om den specialbuteljering som destilleriet tog fram för Svenska Whiskyförbundets räkning och som nyligen levererades till whiskyklubbar runt om i landet.

Då intervjun skedde på engelska följer först original intervjun, men längre ned finns en svensk översättning. image

Please introduce yourself for our readers. Hello, I’m Mark Littler, general manager and master distiller to Australia’s largest boutique distillery, Hellyers Road. My background is in dairy food technology and 10 years...

Läs mer http://www.whiskytower.se/hellyers-road-tasmaniens-storsta-destilleri

Ingvar Rönde – Mannen bakom Maltwhisky Yearbook

En av Sveriges stora personligheter när det gäller ämnet whisky, Ingvar Rönde , tog sig tid att svara på några frågor från WhiskyTower. Ingvar Rönde är mest känd som skaparen av Maltwhisky Yearbook . Den ultimata boken som borde finnas i bokhyllan hos alla whiskyintresserade. 2016 års utgåva finns nu att köpa och vi ville så klart lära känna mannen bakom. Läs om hur han först kom i kontakt med whisky, vad Ingvar tycker om det faktum att fler destillerier börjar ta bort åldersangivelse på sina whiskies samt vilka de vackraste destillerierna i Skottland är.

imageHej Ingvar, kan du...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ingvar-ronde-mannen-bakom-malt-whisky-yearbook

VD-1551 Connemara Peated Single Malt (40%)

När vi besökte Skottland i oktober passade vi på att införskaffa en flaska Connemara Peated Single Malt. Det är en irländsk Single Malt whiskey som är döpt efter en av de vackraste regionerna på Irland, Connemara.

Det är något så ovanligt som en rökig irländsk whiskey, vilket är ovanligt för Irland, som annars är mest är känt för sin mjuka och eleganta whiskey. Destilleras endast 2 gånger, för att behålla så mycket karaktär som möjligt. Connemara är den mest dekorerade irländsk whiskeyn med en enorm samling av guldmedaljer och har hedrats som ”Worlds Best Irish Single Malt”. Det är en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1551-connemara-peated-single-malt-40

Cragganmore 12 YO: en oförlöst whisky

I Speyside ligger destillerierna strösslade i princip vägg i vägg med varandra. Mellan Tormore och nystartade slottsdestilleriet (!) Ballindalloch ligger Cragganmore vid floden Spey, ett Diageodestilleri och en av deras ”six classic malts”. Diageo pushar inte fram sina destillerichefer på det sätt som andra destillerier gör – Box gör det med sin Roger Melander, Ardbeg med sin Mickey Heads, Bruichladdich tills nyligen innan han slutade med sin Jim McEwan – men faktiskt är Cragganmore ett av många destillerier med kvinnlig destillerichef. Hur många whiskytokar känner igen namnet Laura Vernon?

image

Laura Vernon, destillerichef på Cragganmore. Foto: Colin Hampden-White. Bildkälla: The drinks...

Läs mer http://tjederswhisky.se/cragganmore-12-yo/

Springbank 12 YO, Blackadder raw cask: en brutal käftsmäll till whisky!

Det här är en whisky jag har väldigt speciella förväntningar på: jag vet redan innan jag häller upp den att detta kommer att vara en extrem upplevelse. Det handlar om en oberoende buteljering från Robin Tuceks Blackadder i hans Raw cask-serie, en tolvårig single cask Springbank från en first-fill sherry hogshead , buteljerad på fatstyrka 55,7%, fat nummer 67/1995 och buteljerad i september 2007. Fatet gav 280 buteljer. När jag köpte samples på den i våras skrev vännen och whiskykännaren Håkan Staaf till mig privat att ”Springbanken du bokat dig på har tydliga dofter/smak av svavel, järn, ruttna ägg och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/springbank-12-yo-blackadder-raw-cask/

Harris Distillery on steam!

Igår hände något stort i Skottland: Harris distillery gick äntligen ”on steam”, som det heter när ett destilleri har börjat destillera sprit. Av någon anledning kan jag inte dela deras post om detta på Facebook , därav denna mycket korta bloggpost: grattis till Harris distillery, efter sju sorger och elva bedrövelser av förseningar och krångel är de igång!

image

Harris Distillery, ytterligare ett i raden av små och oberoende ägda destillerier.

Du kan läsa med om destilleriet på deras hemsida .

Jag passar på att lite självcentrerat gratulera mig själv – gårdagens post om Springbank blev nämligen post nummer hundra på denna...

Läs mer http://tjederswhisky.se/harris-distillery-on-steam/

Whiskybranschen, del 3: å tredje sidan, Chichibu!

Jag skrev helt nyss en reflektion om problemen med massiv industriproduktion av whisky, à la Diageo , den största aktören på marknaden, och följde upp den med en reflektion om de många väldigt mycket mindre destillerier som idag växer fram , i USA, på Irland, i Skottland, i Sverige, och i världen. Mitt argument där var ungefär att eftersom de många små destillerierna destillerar så nästan försumbara mängder kommer de aldrig att kunna konkurrera med de stora namnen på världsmarknaden. Lika lite som Kilchoman egentligen är någon konkurrent till, säg, Lagavulin, lika lite kommer kvalitetsdestillerier som Box, som har ambitionen...

Läs mer http://tjederswhisky.se/whiskybranschen-del-3-a-tredje-sidan-chichibu/

Swedish whisky from Box – The Messenger 48,4% ABV

imageDear friends and followers, a week ago an early christmas gift was delivered to my home! Boy was I happy when opening the package to find that it was the fourth and last release from Box Destillery in their series the "Early Days Collection"
This whisky is a composition consisting of 76% matured in 130 litre bourbon casks, and 24% matured in 100 litre european oloroso sherry casks. 7% of the malt has been peated. Of course no chill-filtration and no coloring. 
image
p.s I nosed and tasted before I looked up the info for maturation etcetera
image
Nose :
The first...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/12/swedish-whisky-from-box-messenger-484.html

Benromach möter världens största viner

Det lilla familjeägda Speyside-destilleriet Benromach har på kort tid blivit ett av Skottlands mest intressanta destillerier. Whiskyn som Gordon & MacPhail producerar uppe i Forres tillverkas i hög grad såsom man gjorde förr i Speyside.

Där fokuserar man mer på smakgivande processer än på moderna metoder som ökar alkoholuttaget. Dessutom är man synnerligen innovativ i sitt fatarbete och har gång på gång presenterat intressanta fatlagringar. Nu lanserar man två särdeles ovanliga whiskysorter som slutlagrats på fat som tidigare innehållit två av världens främsta viner.

Benromach har flera gånger låtit sin whisky möta ett bättre vinfat, men frågan är om det...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/12/22/benromach-moter-varldens-storsta-viner/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se