Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Öl: Dugges Dröm

Dugges bryggeri i Landvetter bad deras följare på sociala medier att skicka in förslag på drömöl. De fick sedan rösta på fem olika förslag som deras bryggare valt ut av de cirka 100 som kom in. De fem var:

  1. En Belgisk Wit med grapefrukt.
  2. En Berliner Weisse med morot och ingefära.
  3. En Saison med citrongräs.
  4. En Pale Ale with äpple, fläder och Mosaic-humle.
  5. En Berliner Weisse med vanilj och hallon.

Omkring 700 röstade och vinnare blev @joannawever:s Apple Elder Mosaic Pale. Under mars kommer Joannas vinstöl att bryggas. Grattis!

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GM1_zu7bLn4/

Nils Oscar Ekogin med bedövande vacker utsikt

imageNils Oscars Tärnö Gin (nr 30083 , 70 cl, 270 kr) är förvisso ingen nyhet (den kom 2014) men i dagens ekofokusering finns det all anledning att nämna och rekommendera den – och Nils Oscar lanserar också sin första ekologiska öl i mars.

Tärnö Gin är kryddad med enbär, fläder, kanel, kardemumma, koriander och citron. Kan avnjutas on the rocks, men förstås också som ingrediens i Dry Martini eller Gin & Tonic. Den destilleras med varsam hand på Nils Oscars bränneri på Tärnö Säteri i ett ombyggt gammalt stall med en utsikt över sjön Långhalsen de själva beskriver som ”bedövande...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6nVFSHaLa-A/

Glenmorangie från godisbutiken

imageGlenmorangie Milsean har lagrats på ex-bourbonfat och sedan fått sin slutliga mognad i fat som tidigare använts till portugisiskt rött vin, som blivit omrostade extra hårt för att framhäva just sötma.

– Det är första gången som lagrad Glenmorangie har rostats i rödvinstunnor. Jag hoppas att den djupa smaken av körsbär, kanderade apelsinskal och intensiteten av karamelliserade frukter kommer att överraska och glädja flera whiskyentusiaster och maltfinsmakare, säger Dr Bill Lumsden och tillägger:

– Ett glas av Glenmorangie Milsean, med sin söta och kryddiga smak, för minnena tillbaka till en gammaldags godisbutik.

Den 3 mars kommer en begränsad upplaga till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/r3m5TaRZbP8/

Charles MacLean – Författare specialiserad på whisky

Vi är mycket stolta att kunna presentera en exklusiv intervju med en världskänd whiskypersonlighet. Charles MacLean som är världskänd för sina många böcker om whisky, filmer om livets dryck och som den konnässör han är, berättar i intervjun om varför han föredrar en blended när han är ledig och varför han inte gillar kylfiltrering eller NAS intåg på whiskymarknaden.

Efter originalintervjun som självklart är på engelska, följer en svensk översättning. Så kära läsare; Håll till godo och lär känna en av världens mest kända whiskypersonligheter – Mr Charles MacLean!

image

Mr Charles MacLean

Hi Mr MacLean, please introduce yourself to our readers...

Läs mer http://www.whiskytower.se/charles-maclean-forfattare-specialiserad-pa-whisky

VD-1606 Old Pulteney 17 YO (46%)

Destilleriet grundades i Wick 1826. Beläget på en vindpinad kust i norra Skottland är Old Pulteney en av det nordligaste destillerierna i det skotska fastlandet.

image

Old Pulteney 17 YO

Old Pulteney presenterar en salthaltigt, robust karaktär som andas kustdestilleri lång väg. Vi har tidigare recenserat destilleriets 12 åring och eftersom vi gillade den tänkte vi fortsätta fördjupa oss i destilleriets uttryck. Old Pulteney 17 (46%) kostar 849 kr på Systembolaget och tillhör beställningssortimentet. Whiskyn är lagrad mestadels på ex-bourbonfat och med en mindre del tillsatt whisky som lagrats på Spanska ex-sherryfat (Pedro Ximenez och Oloroso).

Doft Beppe: En frisk och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1606-old-pulteney-17-yo-46

Värdelöst vetande om Box – hela listan

Vill du skryta på nästa whiskymiddag? Då har vi de tio av de mest onödiga och nödvändiga siffrorna för dig som vill plocka gratispoäng. Vi börjar med Box destilleri.

image

  • Ångermanälven som går förbi destilleriet är 463 km lång med en medelvattenföring på 485 000 liter/s. 15 vattenkraftverk i älven producerar 1248 MW / 6006 GWh.
  • Destilleriet ligger i en gammal kraftverksbyggnad som var i drift mellan 1912-1924. Den 63:e breddgraden går rakt igenom lagerhus nr 3.
  • Skorstenen vid destilleriet sträcker sig 30 meter över fundamentet den står på. Diameter vid toppen är 182 cm och 293 cm vid botten....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2rT9e9qkweQ/

Whisky: Ny japan i Hong Kong

1985 grundades Shinshu Distillery i den lilla staden Miyata i prefekturen Nagano. Ägare var Hombo Shuzo som producerat det japanska destillatet shoshu ända sedan 1872 på den sydliga ön Kyushu. Shinshu Distillery ligger uppe bland de ”japanska alperna” på 798 meters höjd i ett område där det ofta förekommer dimmor och temperaturen går ner mot minus 15 på vintrarna. Destilleriet använder sig av vatten som är mineralrikt och som filtrerats genom berggrunden.

De lanserade whisky under varumärkena mars Whisky och Komagatak, döpt efter ett intilliggande ber, men 1992 upphörde destilleringen och många trodde destilleriet skulle stänga för gott, men så...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/OPZQMQ_-nUM/

VD-1606 Nikka Yoichi 10 (45%)

Nikka Whisky Distilling Co driver två destillerier som producerar maltwhisky, Miyagikyo destilleriet och Yoichi destilleriet. Vi har testat deras 10 åriga Yoichi som är en mycket omtyckt whisky. Destilleriet har på senare år fått många utmärkelser för sina fina buteljeringar. Man är även känd för att man skapar en väl balanserad och fin whisky trots att man i Yoichi destilleriet håller fast vid gamla traditioner och eldar pannorna med kol.

Den 10 åriga Yoichi som vi provat buteljerades på en alkoholstyrka på 45% och finns för närvarande inte att beställas då destilleriet har valt att frångå ålderangivelse på sina buteljeringar...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1606-nikka-yoichi-10-45

Öl: Svarta öns röda glador

image1998 byggde David Gladwin om ett flertal jordbruksbyggnader till ett bryggeri som helt logiskt fick namnet Black Isle. 2008 byggdes en helt ny, större anläggning och idag heter bryggarna Colin Stronge och Andrew Fraser. Man har dessutom 48 hektar där de odlar sitt eget ekologiska korn. Därmed sagt att också deras öl är ekologiska. Som Black Isle Organic (nr 1524 , 33 cl, 22.90 kr) som genom Great Brands funnits här hemma sedan 2011. Den första mars i år kommer Black Isle Organic Red Kite Amber Ale (nr 1683 ) med malterna Maris Otter Pale och Crystal och humlen Challenger...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/1Yd-ttXo-6M/

Ekologisk Ale från Melleruds i final

imageTillsammans med Filip Fastén, Årets Kock 2014, besökte Melleruds skördefester på Öland och i Kivik i höstas. Inspirerad av både Filip och den svenska skördens färgstarka frukter och grönsaker har Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson valt att ta fram en gyllenröd ale som passar svenskt mathantverk.

– Öl är ju min passion, så det har varit lustfyllt att ta fram ett nytt öl. Målet med Melleruds Klassiska Ale har varit att få fram en frisk och aromatisk kryddighet som gör att den passar bra till svenskt mathantverk, och det tycker jag vi lyckats med. Dessutom använder vi bara ekologisk malt och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/FCxdltmGVMQ/

Smögen prisad i bibeln

Inte mindre än fem buteljeringar från Smögen har Jim Murray tagit sig an i sin Whisky Bible 2016: Primör, Sherry Project 1:1 och 1:2 samt de båda Single Cask: fat 20/2011 (3 YO, Bourbon barrel) och fat 7/2011 (4 YO, Sauternes barrique).

image

Den sistnämnde tilldelades 95 poäng (av 100) och så här tyckte Jim: ”Palate: oooh! That is so good: in a complete turn around from the nose, the wine takes charge, dishing out majestic ulmo honey and spiced grape juice but allowing the phenols to insert a dense weightiness to the proceedings”.

Den andra Single Casken fick 93,5 poäng...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/A0gZkFwnjis/

VD-1605 Aberfeldy 21 YO (40%)

Vi har tidigare provat och recenserat Aberfeldy 12 YO och Aberfeldy 16 YO , vilka är mycket trevliga och prisvärda whiskys. Nu har vi även provat Aberfeldy 21 YO som är destilleriets tungviktare. Den kostar 999:- på Systembolaget.

imageDoft Kent: Upplever den en aning återhållsam, men det finns ändå urskiljbara dofter av honung och mogen frukt tillsammans med en maltig överton. Det finns en tydlig och framträdande ekdoft som kommer av den långa lagringen. Just denna ekdoft utgör plattformen som binder ihop alla andra dofter. Blommor som gifter sig med en mer exotisk sötma av kokos och nötter. Detta doftar...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1605-aberfeldy-21-yo-40

Nya öl från Mikkeller, Boon och Left hand

imageNågra helt skilda öl, både till smak och utseende, lanserades idag på Systembolaget.

Geuze Boon är en blandning av 1-, 2-, och 3-årig lambic och resultatet av ett samarbete mellan det belgiska öl-geniet Frank Boon, som sedan 1975 drivit Brouwerij Boon i Lembeek utanför Bryssel, och danska Mikkel Borg Bjergsø – det vill säga Mikkeller. Inalles blev det 5 000 flaskor som kom hit via Brill & Co den 5 februari. Numret är 11568 och priset för 75 cl är 109 kronor.

Nytt kommer även från Left Hand Brewery. Dick Doore och Eric Wallace döpte sitt bryggeri till Left Hand...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/EKjqJzJwHDY/

Mr David Stewart – Malt Master Balvenie

Vi har fått en exklusiv intervju med legenden David Stewart som under nästan 54 år varit i whiskyindustrin och som är mest känd som malt master hos Balvenie Destilleriet. I denna öppenhjärtliga intervju berättar David om hur hans väg inom whisky varit samt hur han ser på kylfiltrering och färgning av whisky.

I vanlig ordning följer först originalintervjun på engelska, men i slutet finns en svensk översättning.

image

David Stewart – Malt Master Balvenie

Mr Stewart, please introduce yourself for our readers? I’m David Stewart, malt master for The Balvenie. I’ve been with the company and in the industry for almost 54...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mr-david-stewart-malt-master-balvenie

The first single malt release from Aisla bay: peat and vanilla

First releases from any distillery always tickle the imagination. This time, the first single malt relase from Aisla bay, a peated NAS bottled at an impressive 48.9 ABV. Let’s jump straight into the tasting notes, shall we? More details further down…

Colour : I never assess a whisky’s colour, for three reasons: it’s not a meaningful exercise unless you are absolutely sure that there is no colour added; it rarely yields meningful information about the whisky; plus, since I am colour blind, the finer differences between pale gold and gold are difficult to assess. However, I will say this much:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/first-release-from-aisla-bay/

Ailsa bays första släpp: en trevlig vaniljrökare

Förstasläpp är alltid intressanta. Vi börjar direkt med drycken, och så kommer det detaljer efteråt. Det handlar om det första släppet av singelmalt från destilleriet Ailsa bay, en NAS buteljerad på maffiga 48,9%.

Färg : jag brukar sällan eller aldrig beskriva färgen på en whisky, av två skäl: för att den är totalt meningslös att bedöma så länge man inte är bombsäker på att whiskyn inte innehåller färgmedel, och för att jag som färgblind inte ser de finare nyanserna mellan, säg, blekt guld och guld eller gammalt guld och bärnsten. Men: denna whisky innehåller knappast färgmedel. Så, en eloge till...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/

VD-1605 Tomatin 12 YO (43%)

Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier.

Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.

1986 blev Tomatin Distillery Company som första skotska destilleri helägt av ett japanskt företag, Takara Shuzo. Det innebar bland annat en förbättring av whiskydestilleriet som idag anses vara ett av de mest moderna. Under 1990-talet etablerade sig Tomatin som en betydande tillverkare av single malt-whisky.

Tomatin 12 Years Old (43%)...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1605-tomatin-12-yo-43

Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky

Fredrik Strömberg , en av de tidigaste whiskybloggarna i Sverige, tog sig tid och svarade på några frågor om sig själv och sitt bloggande. Denna 32 årige göteborgare driver bloggen Veckans Fredagswhisky  (länk) som är väldigt populär. Vi ville veta mer om Fredrik och hans syn på whisky och som alltid är han klarsynt och intressant att lyssna på. Läs om hur hans bloggande har ett ursprung via en Facebooksuppdatering varje fredag.

Hej, vem är Fredrik Strömberg egentligen? Ja du, bra fråga! Jag är en 32 årig göteborgare som jobbar som driftansvarig på Mathem.se, en matbutik på internet. Sysslar mestadels med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/fredrik-stromberg-veckans-fredagswhisky

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se