Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Trött på julskinkan? Det fixar sig med öl och whisky.

Julskinka är något som nästan alla ser fram emot nu när julen närmar sig. Att griljera skinka är en lång och helgtrogen tradition, och många får en känsla av välbefinnande i och med att de underbara dofterna sprider sig i ett varmt hem, samtidigt som det övriga julstökets prassel blandas med skratt och trevlig julstämning.

Den traditionella kokta skinkan har nu fått konkurrens av spånrökt, lättrimmad, lättrökt och marinerad, förutom de klassiska förkokta och okokta skinkorna, vilket gör att skinkupplevelsen kan varieras i mycket större utsträckning än förr. Vi utgick från Scans skinksortiment.

Vi kommer här att hjälpa dig att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JFy5IF4jaHk/

VD-1551 Bowmore Enigma 12YO (40%)

Vi provar Bowmore Enigma 12 YO. Bowmore Enigma är lagrad på både bourbon- och sherryfat i 12 år. Denna kombination borde borga för en komplex smakbild och vi tycker att det är tråkigt att denna har gått ur tiden och ersatts av en NAS (No Age Statement) utgåva vid namn Bowmore Black Rock.

imageDoft Kent: Blåbär är det första jag tänker på. Sedan kommer blommor och honung fram. Efter en stund kliver sherrytonerna fram och då i form av torkad frukt, citron, gammal ek och möbelpolish. En tämligen trevlig doft som i grunden är ganska söt. Röken är bara som en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1551-bowmore-enigma-12yo-40

Beröm i Whisky Bible

Våra buteljeringar har blivit omskrivna igen, nu i Jim Murrays nya ”Whisky Bible 2016”. Detta är troligen den mest omfattande samlingen tasting notes avseende whisky som finns och oavsett om man håller med Jim Murray – som då och då är en aning kontroversiell – eller ej, så finns där en gedigen kunskap och smakbank hos honom.

I boken är vi med för första gången och representerade av fem buteljeringar: Primör, Sherry Project 1:1 och 1:2 samt de båda Single Cask som vi har släppt, fat 20/2011 (3 yo, Bourbon barrel) och fat 7/2011 (4 yo, Sauternes barrique). Som många...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/12/berom-i-whisky-bible/

VD-1550 Box – The Messenger (48,4%)

imageSå har då Box Destilleri avslutat sin The Early Days-serie. Och som man gör det. The Messenger är precis som namnet antyder ett budskap till whiskyvärlden där man vill visa vad man kan utföra med noggrannhet i minsta detalj. The Messenger är även ett budskap till oss alla där destilleriet vill ge oss en hint om hur destilleriets ”husstil” kommer att vara.

The Explorer är en maltwhisky baserad på en blandning av bourbonfat och oloros sherryfat enligt nedan:

  • 76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.
  • Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.
  • 7 % av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1550-box-the-messenger-484

Diageo och craft distilling

Maltnördar älskar att hata Diageo, ägarkonglomeratet som är whiskyvärldens motsvarighet till Manchester City eller, skulle de som håller på Barca säga, Real Madrid. De är så stora att siffrorna är svindlande. 2014 ska 37% av all skotsk whisky i världen ha sålts av Diageo. Trettiosju procent!!! De äger – håll i er nu – tjugonio destillerier. Och då utgör whisky ändå bara ungefär 1/4 av deras totala portfolio. Här är lite grejer Diageo äger:

image

De är inte små, Diageo. Källa: Diageo Annual Report 2015 , s. 5.

Denna stora aktör på marknaden kan knappt säga pip utan att hundratals whiskyentusiaster...

Läs mer http://tjederswhisky.se/diageo-och-craft-distilling/

Å andra sidan, vad säger att småskalig produktion är bra?

Nu när jag resonerat kring problemen med jättestora Diageo tänkte jag försöka mig på en problematisering av det lilla och småskaliga. Det är alltför lätt att kritisera jättar och älska småfolket; att fnysa åt Roseisle men dregla upphetsat över ett oberoende ägt destilleri som kokar runt 100 000 liter sprit per år, eller ännu mindre. Men är det verkligen så enkelt? Finns verkligen all charm, kvalitet och innovation hos det lilla destilleriet? Ligger whiskyns förlovade framtid i småskalig hantverksproduktion?

Jag har själv hyllat det småskaliga på den här bloggen, många gånger, och jag gillar verkligen att en majoritet av nystartade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/a-andra-sidan-vad-sager-att-smaskalig-produktion-ar-bra/

Den första italienaren

Familjen Ebensperger grundade destilleriet Puni år 2010 och byggnaden utformades som en 13 meter hög kub, en till synes ultramodern design som de dock uppger har hämtats från regionens traditionella ladugårdsfönster (Que?). Och den är tänkt att återspegla den harmoniska blandningen av tradition och förnyelse, som de menar genomsyrar destilleriet. Kopparpannorna står en trappa ner i källaren.

image

Den allra första destilleringen gjordes i februari 2012. De har nu lanserat två olika uttryck: Puni Nova och Puni Alba. Novan har varma och söta toner av honung, vanilj och banan, uppger de, den har mognat i tre år på amerikanska ex-Bourbonfat...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Jzn32anhZxM/

Anders Gjörling – Trumslagaren som blev whiskyexpert

Vi fick en intressant intervju med Anders Gjörling , som är känd som en av de stora whiskypersonligheterna i Sverige. Det är en intressant intervju där Anders berättar om hur hans whiskyintresse väcktes och hur han via sitt musikintresse först kom i kontakt med Single Maltwhisky.

image

Bild tagen av/för pernod-ricard-sweden.com

Hej Anders, kan du presentera dig för våra läsare? Jag jobbar sen tjugo år tillbaka som whiskykonsult med utbildningar, provningar och skriver om whisky i olika publikationer. Jag har även en egen blogg som heter Whisky Galore. Jag bor i Hässelby i Stockholm med min fru Susanne och har...

Läs mer http://www.whiskytower.se/anders-gjorling-trumslagaren-som-blev-whiskyexpert

VD-1550 Spirit of Hven – Tycho’s Star

När vi denna vecka provade Spirit of Hvens nya release, Tycho’s Star  (klicka för länkning till Hven), överraskades vi av dess komplexitet och vi båda gav den ett högt betyg. Extra roligt att Henric Molin och Co valt att buteljera en whisky som inte är allt för dyr, men som samtidigt är en njutning att dofta och smaka på. Mycket bra jobbat där i Backafallsbyn! Om du vill läsa mer om hjärnan bakom denna utgåva, klicka här så länkas du vidare till vår intervju med Henric Molin.

imageDoft Beppe: En elegant rökighet är det första jag känner. Läder finns också...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1550-spirit-of-hven-tychos-star

VD-1549 Cadenhead Cask whisky

Vi har provat 4 olika whisky som vi köpte in på Cadenheads butik i Campbeltown i början av oktober. Tappades direkt från 4 olika fat som innehöll: Lowland whisky, Highland whisky, Cambeltown whisky samt Islay whisky . Från vilka destillerier faten var tagna tillkännagavs inte. Vi bjöd med Alexander Åkerhjelm vid provningen. Alexander är tämligen ny som whiskyintresserad och det var väldigt roligt att höra hur han såg på dessa olika whiskies. Blir ju lätt så att Beppe och jag sitter där i vår ensamhet och försöker finna dofter och smaker, och samtidigt blir lite så där sjukt nördiga. Skönt då...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1549-cask-whisky-fran-cadenhead

Frank McHardy – Whiskylegenden

Denna vecka har vi glädjen att bjuda på en intervju med en riktig whiskylegend! Vi fick förmånen att ställa några frågor till Mr Frank McHardy som kanske är mest känd sedan sin tid som destillerichef på Springbank i Campbeltown. Vi hade förmånen att träffa honom personligen i början av oktober när vi besökte staden och destilleriet ( läs mer här ). En helt underbar och ödmjuk person som har enormt mycket kunskap och erfarenhet om vårt favoritämne whisky.

Då intervjun självklart var på engelska har vi valt att publicera den både på engelska och svenska. Den svenska översättningen hittar ni längre ned efter originalintervjun.

image

Frank...

Läs mer http://www.whiskytower.se/frank-mchardy-whiskylegenden

Nya intressanta släpp av Svensk Whisky

Idag den 1:a december släpper Spirit of Hven sin nästa whiskyutgåva Tycho’s star . Vi på Whiskytower provade den på Stockholm Beer and Whisky Festival och ger den tummen upp. Priset ger vi också tummen upp för, då det ligger på mycket prisvärda 495kr. Vi kommer dessutom att genomföra en provning och recension av den, vilket kommer att presenteras nästa vecka här på bloggen.

imageDessutom är det dax för den sista utgåvan i Box Whisky’s serie The Early Days Collection nämligen The Messenger . På fredag 4 december finns den att köpa via Systembolaget. Du har även en chans att förhandsprova den, då...

Läs mer http://www.whiskytower.se/1580-2

Highland Park Leif Eriksson: motvalls och härligt spretig

Så sitter jag då äntligen med en whisky i glaset igen, efter en vit månad. Noterna nedan är blinda – jag visste inte vad det var jag drack, men ni har ju sett rubriken och kan enkelt konstatera att det var en whisky från Orkneybaserade destilleriet Highland Park, NAS-whiskyn Leif Eriksson , lanserad för travel retail 2010 och nervattnad till 40%.

Doft : är inte detta Craigellachie äter jag upp min hatt. (Tur att jag inte äger några hattar!) Underbart motvalls: örtigt, skitigt, lite lätt svavligt, (cykel?)olja; samtidigt finns här en fin vaniljton från bourbonfaten. Godiset sockerbitar. Detta vill jag nosa...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-leif-eriksson/

Swedish whisky from Hven – Tycho’s Star 41,8% ABV

image
Friends and followers! Thursday last week I received a nice package from the nice people of the swedish Island distillery Hven ! Happy times cause so far I’ve only reviewed one whisky from them (read about it here ) so it was with great pleasure and anticipation that I received a sample of their next release called ’Tychos Star’. Swedes can read about it here and my international readers are most welcome to read about it here
Complementary information which I received from the distillery is the following:
image
In other words, it is distilled from three different varietys of...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/11/swedish-whisky-from-hven-tychos-star.html

Godare jul med klappar som kluckar

Det krävs en jultomte med rejält skägg och starka renar för att hitta fram till de allra bästa lagerhusen. Gömställen där man fortfarande ruvar på whiskyfat från gamla dagar och där det går att hitta juklappswhisky som får ögonen att tindra både på den som klappas och den som klappar.

Några av dessa magnifika lagerhus tillhör det anrika företaget Cadenhead och i deras gömmor har vi hämtat årets i särklass häftigaste julklappar – Small Batch Range-buteljeringar som får bjällerklangen att runga i vinternatten.

Ordet anrik har sällan haft en mer respektingivande whiskyklang än när man pratar om Cadenhead. Det är...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/12/01/godare-jul-med-klappar-som-kluckar/

VD-1548 Edradour 10 YO (40%)

I södra Highlands, inte långt från Blair Athol, grundades 1823 ett litet destilleri som än idag räknas som ett av Skottlands minsta lagliga destilleri, nämligen Edradour Distillery . Destilleriet ägs av den oberoende buteljeraren Signatory. Vi har testat deras 10-åring som får anses vara destilleriets standardprodukt.

image

Det pittoreska destilleriet i Södra Highlands, Edradour

Doft Beppe: Det här doftar fulsprit. En lätt unken och instängd gammal källare. Blött läder och en svag nyans av viol. Överjästa frukter finns också där. En svag nyans av vanilj. Violen kommer fram lite mer vid vattning. Detta var ingen vidare doft.

Kent: Som att dofta på...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vd-1548-edradour-10-yo-40

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se