Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Symposion överst på prispallen på Stockholm Beer Whisky Festival

Det har blivit en trevlig vana så här års att det regnar medaljer över Symposion vid Stockholm Beer & Whisky Festival. Årets festival var inget undantag. När domarna under ledning av nestor Folke Andersson kungjorde sitt utslag på Festivalens stora scen fick Symposions Jonas Tonell famnen full av medaljer och diplom.

Den mycket erfarna domarpanelen, den mest meriterade någonsin enligt Folke Andersson, hade ägnat flera veckor åt att prova sig igenom alla tävlingsbidrag och deras samlade omdöme var att tävlingen i år var jämnare än någonsin och med några riktigt imponerande toppar, flera av dem fanns hos Symposion. Detta bekräftades...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/10/04/symposion-overst-pa-prispallen/

Beställ ditt eget Box Islay-fat

Du fyller ditt 39,25 islay med Box rökiga eller orökta destillat som därefter lagras vid Ångermanälvens strand till den dag du väljer att buteljera din egen whisky. Väljer du att fylla orökt destillat på ditt 39,25 islay så utvecklar fatet en elegant, lättrökt whisky som förenar Islay-karaktären med Box-whiskyns fruktiga fyllighet. Röken kommer inte att vara framträdande utan stillsamt attraktiv i eftersmaken. Väljer du att fylla rökigt destillat på ditt 39,25 islay får du en hårt rökt whisky fylld av torvighet och röksmakande fenoler. Du kommer att känna igen Islaywhiskyns berömda egenskaper men också få en tydlig modern rökwhisky med Box egen karaktär.

image

Inlägget Beställ ditt eget Box Islay-fat dök först upp på Box Whisky...

Läs mer http://boxwhisky.se/bestall-ditt-eget-box-islay-fat/

Springbankhösten fortsätter med två nya Campbeltownpärlor

Springbank har återigen blivit en snackis bland whiskyintresserade i många länder. Det anrika gamla Campbeltown-destilleriet har gjort en grandios comeback – om nu ett destilleri som egentligen aldrig tappat greppet kan göra en comeback. Springbank hösten 2015 levererar whisky som i fornstora dar …

De första dagarna i oktober kommer två nya officiella buteljeringar till Systembolaget, du gör klokt i att hänga med.

 

Man kan nästan tycka att Springbank för tiotalet år sedan band ris åt egen rygg genom att skämma bort whiskyvärlden med den ena storslagna buteljeringen efter den andra. Det mycket lilla och minst sagt gammalmodiga destilleriet från...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/10/01/springbankhosten-fortsatter/

Släpp 1 okt: Sherry Project 1:3

Den 1 oktober kl 10:00 (exakt) är det dags för vår nästa buteljering att släppas på Systembolaget: Smögen Sherry Project 1:3, en 4 år gammal buteljering som först legat 2 år och 10 månader på helt nya ”Quarter cask”-fat (ca 120 L) av hårt rostad europeisk skogsek och därefter 14 månader på en fresh Sherry Butt (ca 500 L storlek), alltså en gedigen s.k. sherryfinish. Buteljeringen släpps genom ett webbsläpp, vilket innebär att man måste logga in på Systembolagets hemsida och ta sig fram till det webbsläpp som är satt till den 1 oktober, där vår är en av två...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/09/slapp-1-okt-sherry-project-13/

Granskottsöl: Spruce up your life!

Det här är en artikel från Allt om Whisky nummer 4-2015 som finns ute i butik just nu! Passa på att prenumera så missar du inga nummer! Prenumerera här!

Jägmästare och granodlare Gunnar Göthner i skånska Degeberga och grannen Nils-Alve Olsson, med bland annat restaurangbakgrund, fick en idé om att krydda brännvin med granskott – det hade de aldrig smakat. Samtidigt uppkom frågan: kan man kanske göra öl på granskott också?

Både vikingarna och Karl XII:s karoliner lär ha smaksatt sitt öl med hälsofrämjande granskott. Skott och barr från barrträd innehåller mycket C-vitamin och kan användas för att förebygga skörbjugg,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/eemIdIOpavU/

Premiär för vår Old Pulteney Single Cask 1997

imageI våras utsåg vi Frida Birkehede och David Tjeder till årets stipendiater som fick en resa till destilleriet Pulteney i Skottland. Där i staden Wick fick de lära sig allt om destilleringens ädla konst och välja ut ett fat till alla whiskyälskare här hemma. Valet var svårt men efter många vändor fann de ett alldeles speciellt fat som passade dem båda perfekt. Och den 1 oktober kan du alltså köpa en flaska från detta fat.

Denna bourbonfatslagrade whisky har vilat i destilleriets lagerhus ända sedan 1997. På Stockholm Beer & Whisky Festival 24-26 september eller 1-3 oktober så kan ni...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/1OdM9irVR_4/

Mackmyras Heavy-Metal Whisky

– Vi tycker att det är grymt kul att få lansera en whisky i samarbete med ett svenskt världsberömt destilleri, säger trummisen Mikkey Dee. Whiskyn är otroligt god, fyllig och smakrik med en riktigt fin bourbon-ton då den lagrats på nya amerikanska ekfat. Vi har alla i bandet varit med i framställningsprocessen och är mycket stolta över resultatet.

image

Första omgången av Motörhead Whisky är en begränsad upplaga svensk single maltwhisky med en ekig och lätt fruktig karaktär som kännetecknas av Mackmyras femåriga whisky på nya amerikanska ekfat, där en del av whiskyn har avslutats på olorosofat det sista halvåret. Bakom...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/WvK3b8wRh_c/

Äntligen dags för Stockholm Beer Whisky Festival 2015

Nu är det ännu en gång dags för de två roligaste helgerna på hela whiskyåret. När Stockholm Beer and Whisky slår upp portarna är det inte vilken mässa som helst som öppnar, det är världens största dryckesmässa som under två helger lockar intresserade från när och fjärran.

 

Det är i Stockholm som producenterna presenterar de nyheter man tjuvhållit på under året, det är nu höstsäsongen kickstartar och hyllorna fylls på med godsaker. Självklart är Symposion på plats och precis som alla år med mässans absolut mest spännande montrar. Symposion storsatsar på Stockholm Beer and Whisky Festival och mannar upp...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/09/23/stockholm-beer-2015/

Världens största whiskymässa slår upp portarna

Fler besökare, fler utställare och ännu bättre provningar. Det handlar om världens största whiskymässa och en av världens största ölmässor, Stockholm Beer & Whisky Festival. Allt under samma tak. I morgon är det dags, de slår mässan upp sina portar. Att bege sig till mässan är ett obligatorium för varje dryckesintresserad.

image

Sveriges ledande whiskymagasin Allt om Whisky & Öl är naturligtvis på plats med egen påkostad monter. 2014 års mässa slog alla rekord då över 37 000 kunskapstörstande besökare från hela världen besökte dryckeseventet, bevistade provningar och provade litervis med whisky, öl, vin, champagne och annat i dryckesform.

– I...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5Avz_81liCk/

Whiskybloggen: Det oväntade

imageFredagens provning hade provningsledaren Bruno  kallat för ”Det oväntade ”. 22 personer med skarpa näsor och längtande strupar hade bänkat sig på Hotell Amigo i Emmaboda. Whiskysorterna bestod av en brokig samling.

Ballentine’s 17 y.o (Blended) 43% Springbank  12 y.o. (Single Malt) 46% Nikka Coffey N/A (Grain) Invergordon 25 y.o. (Grain) 58,1% Balvenie 21 y.o. Portwood (Single Malt) Maker’s Mark N/A (Bourbon)

Vi gjorde två omröstningar och efter den första lilla spontana sippen så föll bourbon sällskapet mest på läppen. De hade förstås ingen aning vad som var i glaset. När vi körde en andra omröstning så hade vi doftat...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/09/21/whiskybloggen-det-lilla-ovantade/

Temperaturen

Som alla whiskyintresserade säkerligen vet så är whisky – liksom annan sprit – i fysikalisk mening en produkt av varierande kalla och varma förändringar av temperaturen hos vätskor och gaser – man kokar, kyler, kokar igen, kyler en gång till etc osv mm. Men det är inte dessa mycket intressanta aspekter av produktionen som dagens blogginlägg handlar, utan om något mer handfast, som gäller och påverkar oss alla.

Temperaturen på din whisky, i ditt glas. Det är viktigt, men oftast tämligen förbisett.

Den temperatur som din whisky har kommer att påverka hur mycket och vilka aromer den ger ifrån sig,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/09/temperaturen/

En rökig uppercut från Caol Ila

Låt hösten komma till dig med en riktig rökare från stora, mäktiga, sköna Caol Ila. Gordon & MacPhail har letat länge i sina ofattbara lagerhus och hittat denna kaxiga yngling, rökt till hela 35 ppm och destillerad på ett sådant sätt att stora delar av de rökiga fenolerna fått följa med. En imponerande alkoholstyrka på 60,1 procent borgar också för att detta är en höstkaramell utöver det vanliga.

 

imageCaol Ila är det stora destilleriet på Islay, de sex stilrena och raka pannorna levererar ensamma mer än vad alla de berömda sydkustdestillerierna gör tillsammans. Det stora ägarbolaget Diageo ser Caol...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/09/15/en-rokig-uppercut-fran-caol-ila/

Coola öl från amerikanskt skidparadis

Ölboomen i USA har skapat ett så stort intresse att det letar sig ut på den internationella arenan. Vi tar till oss querky brygder från de märkligaste bryggerier. Och som vi gillar det!

Men kanske är boomen nu på väg at ta slut. Det tror i alla fall Kevin Selvy , vd och grundare på Crazy Mountain .

– Craft Brewery-industrin verkar ha nått en topp i USA. Nu köps det till höger och vänster och visst har jag fått förfrågningar, inte direkt konkreta, men… Jag tror samtidigt att detta kommer att ske även i Sverige. Det finns inte plats...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wIbvUIKra7k/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se