Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Laphroaig 15 yo – 200th anniversary edition!

image
In celebration of 200 years of Laphroaig , they decided to bring back the 15yo, which was discontinued in 2009 in favor of an 18 yo, which will instead be discontinued (in 2016) in favor of the 15 yo coming back… sounds complicated? Well, never mind that, let's just try the new limited edition 200th anniversary 15yo (I know it's complicated…). Anyways, it holds 43% ABV and I guess it is only, or near to only, matured in bourbon barrels.
Nose :
Mmm… classic Laphroaig! but overall very soft, both in terms of peat and in terms of everything else,...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/07/laphroaig-15-yo-200th-anniversary.html

Grattis whiskyvänner: Benromach 15 är här

Medan fler och flera destillerier tar bort sina åldersmarkeringar på sin whisky gör Benromach tvärtom, slår vakt om det gamla och presenterar stolt sin första femtonåring. På fredag lanseras den i Systembolagets tillfälliga exklusivsortiment. Och högst tillfälligt kan vi nog lova att det blir – Sveriges tilldelning är bara 120 flaskor. Läge att hänga på låset på fredag alltså!

image

För fem år sedan lanserade Benromach sin tioåring. Det blev en storartad succé och destilleriet hyllades över hela världen, inte minst i Sverige. 10-åringen blev en storsäljare på Systembolaget och många whiskyvänner tog den till sitt hjärta. 10-åringen är i dag...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/06/29/grattis-whiskyvanner/

Nu kommer Benromachs första 15-åring

imageVid Benromach Distillery i norra Speyside används fortfarande äldre, mer smakgivande kornsorter, man låter jäsningen pågå i mäskkar av trä i upp till fem dygn för utveckla de fruktiga smakerna, man använder rökig malt som förr i Speyside och man värmer de små pannorna långsamt för att kopparmetallen ska få gott om tid att utveckla destillatets fyllighet.

Resultatet blir ”Old School Whisky” och Symposion berättar om ”tydligt fruktig arom där citrus, vanilj och apelsinchoklad ger en finstämd karaktär. Med några få droppar vatten växlar fruktigheten över i kryddiga toner, där finns kanel, muskot och ingefära, men också en behaglig rökslinga....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/HfTdUp3sw9g/

Pressmeddelande: Benromach lanserar sin första 15-åring

Symposion lanserar nu Benromachs första femtonåriga singelmalt på Systembolaget – Benromach 15 Years Old. Tillgången är mycket begränsad och Sveriges totala tilldelning av första produktionen är endast 120 flaskor.

image

De senaste decennierna har den skotska whiskyindustrin moderniserats. Äldre tekniker och tillverkningsmetoder har ersatts av nya och mer lönsamma sätt att göra whisky. Vid sidan av detta finns några få destillerier som håller fast vid det ursprungliga och som därigenom blivit allt viktigare både som kulturbärare och producenter av klassisk whisky.

Benromach är en föregångare bland dessa. Vid Benromach Distillery i norra Speyside används fortfarande äldre mer smakgivande kornsorter, man låter...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/06/25/press-benromachs-forsta-15-aring/

Kilchoman Loch Gorm (Batch 3 – 2015) 46% ABV

image
Dear followers! As you know by now, a couple of weeks ago I was very lucky to once again receive a package of samples from the nice people at Clydesdale (Sweden stop importer and seller of whisky and other beverages). The package contained a bunch of Kilchomans and now the time has finally come for me to try another one of the, namely the third batch of Kilchoman Loch Gorm that has been matured solely in sherry casks! Swedes will find it here . Ok, let’s see what we have here!
Nose :
Unfortunately I can’t really say that I pick...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/06/kilchoman-loch-gorm-batch-3-2015-46-abv.html

anCnoc 18yo 46% ABV!

image
When working with/taking care of Laphroaig at this years Beer and Whiskyfestival in Gothenburg I also had the great oppurtunity to visit some friends of mine in the buisness and talk about my favourite distillers/brands. I stopped by at Berntson Brands to see what’s going on and asked if there was anything in particular they wanted me to review. My friend Tommy was very keen on having me do a review of their next release, namely the new 18yo from anCnoc (Knockdhu Distillery) . The 18yo will soon replace the 16yo so...
Now, according to the website the 18yo has been matured...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/06/ancnoc-18yo-46-abv.html

Efter IPA och APA – nu kommer OPA!

O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland har strålat samman med bryggmästaren Fredrik Tunedal på PangPang Brewery. Resultatet är sommarens kyligaste samarbete i form av ölet OPA.

Så här berättar Jonas Odland själv: – Vi ville skapa en kall bordskamrat till Sveriges populäraste snaps – O.P. Anderson. Idén har funnits hos mig länge då jag vet att väldigt många gärna dricker öl och snaps till sommarmaten. Därför har vi tagit fram en öl som matchar många olika kryddningar och klassisk sommarmat. Öl och snaps är ju väldigt goda smakkamrater och att ölet är alkoholsvagare bidrar till att man inte tappar smaklökarna.

image

OPA...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/gRZn91P1YbE/

Falcon Alkoholfri Arena

Bygget är redan igång och kommer vara klar för spel när vårsäsongen 2017. – Falcon är det varumärke som flest falkenbergare har önskat sig som sponsor så det här känns mycket bra, säger Lars-Eric Nilsson som är ordförande för Falkenbergs FF.

image

Lars Eric Nilsson, Falkenbergs FF och Johan Örtengren, Carlsberg Sverige.

Carlsberg Sverige blir leverantör av all dryck som säljs på arenan och självklart kommer det att finnas många alkoholfria alternativ. Dessutom kommer spelarna att bära Falcon Alkoholfris logotyp på dräkterna.??

– Vi är idag ledande på alkoholfritt öl. Därför är vi såklart stolta att tillsammans med Falcons hemmalag, laget...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ZZYN-M6aXEM/

Rosebank, sommarprovning

Rosebank – det bland vissa så legendariska destilleriet i Falkirk, kallad ”Queen of the Lowlands” för sin kvalitet och karaktär. Trippeldestillation. Högt anseende bland blenders som ju vet vad de talar om. Populär bland de på den tiden få maltwhiskyälskarna. En av fyra maltwhiskies i föregångaren till den sedermera så banbrytande Six Classic Malts (där Glenkinchie fick representera Lowlands), den så kallade Ascot Malts. Men inget räddade Rosebank (m.fl.) från revisorerna, när United Distillers 1993 skar ner (igen) bland sina destillerier. Rosebank, som inte kunde expanderas p.g.a. sitt inträngda läge, fick tillsammans med Lowlands-kollegan Bladnoch se sina portar stängas. Buteljeringarna...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/06/rosebank-sommarprovning/

Whiskybloggen: Nya fat fyllda och fatprover tagna på våra fat

image

Fatprover

Nu var det dags för fatfyllning. För klubbens räkning fyllde vi två fat. Ett rökigt bourbonfat som kommer heta Karamåla. Ett bourbonfat som heter Brändemåla som består av 20% rök och 80% ickerökigt destillat. Det är lite speciellt att själv varit med att från malning av malten, mäskat, satt på jäsning, destillerat och slutligen fyllt och stängt faten. Lite kul att våra fat var nr 999 och 1000 för 2015. När Bruno spikat på plaketterna tog Benny hand om dem för att lagra dem i lagerhuset. Han har lovat att prata och klappa om dem varje vecka.

Då kommer vi...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/13/whiskybloggen-nya-fat-fyllda-och-fatprover-tagna-pa-vara-fat/

Whiskybloggen: Examendags på Box

image

F.rv.Hans Nilvander, Christer Roslund, Undertecknad, Bruno Hansén och Andreas Norrbin

Den blomstertid nu kommer, med med malt i glaset stor…… Idag var det examen på Box whisky-akademi. I fem dagar har vi fått praktisera blandat med teori. Rektor Roger Melander har drillat oss hårt i whiskykunskap. Praktiken har Roger, Leif och Andreas instruerat oss medan Benny har stöttas oss ute i lagerhusen när vi har letat efter våra fat.

Vi har malt det mältade kornet. Vi har mäskat gröpen och jäst vörten för att sedan destillera i lågvinspannan och spritpannan. Vi har grundligt lärt oss hela processen och det har...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/13/whiskybloggen-examendags-pa-box/

OBS! 12 juni sista dag att beställa fatprov till festivalen.

Du som besöker vår whiskyfestival den 27:e juni och är fatägare,  kommer väl ihåg att beställa fatprov ur ditt fat för att prova inne på området?

Senast den 12 juni behöver vi din beställning av fatprov på 3 eller 10 cl som du gör till info@boxwhisky.se.

Viktigt att beställningen görs av fatets huvudägare och att fatnummer anges vid beställning. Du får en bekräftelse på din beställning inom ett par dagar, i annat fall ber vi dig kontakta oss igen.

Kostnad för fatprov är 10 kr per centiliter, det betalas vid uthämtning i fatägarloungen.

Välkommen till BOX Whiskyfestival 2015!

 

image

Inlägget...

Läs mer http://boxwhisky.se/obs-12-juni-sista-dag-att-bestalla-fatprov-till-festivalen/

Whiskybloggen: Nu kokas det sprit på Box!

 

imageIdag kokades det sprit på Box som aldrig förr. Vår cicero Andreas Norrbin sa att han aldrig hade smakat så bra ”newmake” förut. Nåväl……

Idag ska vi praktisera destillering. Efter vi har tankat lågvinspannan och öppnat de ventiler som ska vara öppna och stängt de som ska vara stängda, då är det dags att släppa på ångan.  Spritpannan leverera en acetonliknande smörja. Vi tar prov efter 4 min av huvudet. Efter 30 min tar vi och börja köra hjärtat. Det är den  spriten vi ska använda för lagring. Vi tar prover var 10 min och mot slutet tar vi...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/11/whiskybloggen-nu-kokas-det-sprit-pa-box/

Whiskybloggen: Provning torsdag

imageAnders Jonasson höll i kvällens provning. Provningen var som vanligt blint. De sex glasen innehöll endast 3 olika buteljering men han hade hällt upp 3 av dem  40 min innan provningen och 3 av dem strax innan provningen. Ett spännande koncept som klargjorde väldigt tydligt att ung whisky blir till sin fördel om den får luftas innan man inmundiga dessa unga malter. Själv var min favorit nr 3. En rökig bourbonlagrad whisky.

 

  1. Box Försmak 3 år 5 mån 60% Bourbonfat
  2. Box Länsmansgården privatfat 3 år 6 mån 52%
  3. Box Länsmansgården privatfat 3 år 6 mån 52% Luftad 40min
  4. Box...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/11/whiskybloggen-provning-torsdag/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se