Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Whiskybloggen: Provning onsdag

Ikväll hade Mäster Roger gett oss en riktigt svår uppgift. Whiskyn var upphällda i svarta glas. Första momentet var att bestämma vilka fat de hade legat på i tre olika moment. Första momentet var att bara dofta på whiskyn i svarta glas. Moment två var att hälla upp whiskyn i klara glas och bestämma faten med doft och syn. Tredje momentet var att använda synen, doften och smaken....

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/10/whiskybloggen-provning-onsdag/

Whiskybloggen : Fatprover, fatfyllning och buteljering

imageJa idag började vi med fatkunskap. Intressant föreläsning av Roger Melander. Det handlade förstås om de olika sorters ek och dess egenskaper. Vi fick en inblick om ekens olika beståndsdelar och hur de påverkar whiskyns smaker.

Sedan körde vi lite buteljering och försegling av privatfatsägares whisky. Vi fyllde också nya fat som skulle gå till privatkunder. Vi doftade fat innan vi fyllde dem. Det var en hel del moment som skulle klaras av och det är ibland rätt tungt och slitsamt. Ja kanske inrte för oss men jag tänker på dem som jobbar med detta varje dag.

Sedan gick vi...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/10/whiskybloggen-fatprover-fatfyllning-och-buteljering/

Whiskybloggen: Mäskning på Box

imageDags att idka utbildning i whiskykokningen ädla konst. Så vi delade upp oss i två grupper. Christer och jag tog ansvaret för att idka mäskning med Andreas som guidade oss. Vi mäskade in kornet som bestod av  20%skal, 70 % Gryn och 10% mjöl. Det är den perfekta mängden av skaldelar för det som kallas gröpe. Det ger en perfekt filterbädd i mäskningen och ge bästa mängden socker till vörten. Gröpen blandas med 64,5 gradigt vatten i mäsktunnan. Det är 1250 kg gröpe som blandas med första omgången med 4300 liter vatten. ‘efter 40 minuter i mäskkaret silas den söta...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/09/whiskybloggen-maskning-pa-box/

Whiskybloggen: Provning tisdag. Vilken ska bort – FEL FEL FEL

imageIkväll är det Anders Jonasson på Länsmansgården som håller i provningen. Ett udda men himla roligt tema. Temat var efter Brasse Brännströms ”en ska bort” i Fem myror är fler än fyra elefanter. Vi skulle gissa vilken whisky som skulle bort. FEL FEL FEL !!! och hur än vi hade fina förslag så var det fel.

Ja vilken skulle bort. Det kan ni försöka räkna ut. Jag tror inte ni knäcker vilken whisky som Anders hade tänkt sig skulle bort. Kommentera gärna . Jag bjuder på en dram till den som gissar rätt. Vi fick prova dessa blint ni får...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/09/whiskybloggen-provning-tisdag-vilken-ska-bort-fel-fel-fel/

Whiskybloggen: Dagens genomgång av Box Destilleri

imageVi kom till Box Destilleri på vägar som påminner lite om vägarna på Islay. Efter presentation och lite diskussioner med destillerichefen Roger Melander så började med att gå ner i lagerhusen. 6000 fat inger respekt. En härlig doft tog emot oss. Vi tittade på olika fat som låg där och man slås av tanken vilka värden som ligger där för mognad. Vi vandrade ner till fyllningsstationen för fat . Där fanns en station för rökig och en station av orökt destillat. Vi kollade in även in i buteljeringsrummet och paketeringen.

Sedan gick vi igenom hela processen hos Box.Teori med lite...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/08/whiskybloggen-dagens-genomgang-av-box-destilleri/

Pressmeddelande: Japansk whisky slår rekord i Sverige

Nikka All Malt är whiskyn som på allvar får svenskarna att upptäcka den japanska whiskyns kvaliteter. Internationella whiskyexperter har länge talat om det japanska whiskyundret och japansk whisky har under de senaste åren överglänst den skotska i ledande sprittävlingar runt om i världen.

imageTidigare har den japanska whiskyn haft svårt att bli folklig, den har mest varit förbehållen konnässörerna. Samtidigt är Sverige på många sätt ett framstående whiskyland – inte någon annanstans är intresset och kunskapen om whisky lika utbrett. Därför är det inte förvånande att just Sverige blivit det första landet där japansk whisky slår igenom på bred front....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2015/06/05/press-japansk-whisky-slar-rekord/

Whiskybloggen: Det är mycket Box Whisky nu

imagePå söndag beger vi oss upp till det förlovade landet Ådalen. Dags att gå Master Class under Roger Melanders ledning. Ska bli en spännande vecka att få vara med och praktisera hela det hantverket som ingår på ett whiskydestilleri. Dessutom ska vi för första gången öppna våra 3 fat och ta fat-prover. Ska bli enormt spännande att få en första uppfattning hur vårt destillat mognar. Räkna med täta rapporter här på hemsidan hela veckan.

Då var det dags för nr 3 i serien ” The Early Days Collection” från Box Destilleri i Ådalen. Den 5 Juni släpper destilleriet  The Explorer...

Läs mer http://maltytowers.se/2015/06/04/whiskybloggen-det-ar-mycket-box-whisky-nu/

Lär känna våra stipendiater 2015

image

Frida Birkehede

Var är du uppvuxen? Jag är uppvuxen i en liten by vid namn Veinge, strax utanför Laholm.

Vilken var din första whisky som du blev förälskad i? Caol Ila 12. Den hade så många smaker som jag aldrig tidigare upplevt i en dryck på en och samma gång – sötma, blommighet, fruktighet, torvighet, sälta, rök – det var omöjligt att inte bli intresserad av att få upptäcka mer.

Hur kommer det sig att du gillar whisky? Det är en dryck som både kan utmana dig och stryka dig medhårs på ett sätt som ingen annan dryck kan, enligt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/h0N-t6IPb6M/

Swedish whisky from Box – The Explorer 48,3% ABV!

image
Friends and followers! As you might remember, I very recently visited the Swedish distillery Box together with a small bunch of bloggers and colleagues alike, if you have not read that story yet, please check it out here . One of the reasons we were invited was to have an exclusive taste of their upcoming release The Explorer which will be released this friday, at least here in Sweden, so do check out the link to the release by clicking here
The Explorer is the third release in their series called the Early Days Collection. As you might know...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/06/swedish-whisky-from-box-explorer-483-abv.html

Nu är det nära! – Tredje benet i Box EDC

Nu är det nära.  

Med angenäma toner från Ådalen slår årets sommarhit ner över hela Sverige nu på fredag den 5 juni klockan 10.00.

Det tredje benet i Box Early Days Collection kommer att likt en löpeld sprida sig över whiskysverige. Se till att Du blir en av de begränsade antal som kommer att få tillgång till vår nya Utforskare av whiskyns smakuniversum.Om du följer länken  här  så hittar du de Systembolag som främst är aktuella att ha flaskan på hyllan. Men som vanligt kan du beställa den till din vanliga butik om den inte finns med. Komplett beskrivning på...

Läs mer http://boxwhisky.se/nu-ar-det-nara-tredje-benet-i-box-edc/

Prisbelönta Guinness

”Surfer” lanserades på St. Patrick’s Day 1999 och tilldelades Cannes Gold Lion och två ”guldpennor” på Design & Art Directors Association Awards. Sammanlagt vann den fler priser än någon annan reklamfilm det året. Den spelades in på Hawaii och regisserades av Jonathan Glazer, som året innan också regisserat Guinnessreklamen ”Swim Back” som startade kampanjen ”Good things come to those who wait”.

”NoitulovE” kom 2006 och är den femte filmen med Guinness slogan ”Good things came to those who wait”. Den är regisserad av Daniel Kleinman, som gjort flera titelsekvenser till James Bondfilmerna sedan 1995. Filmen fick flest priser och utmärkelser...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3h7iKD2ZfcY/

Kilchoman 100% Islay (5th edition) 50% ABV

image
Dear friends and followers, thanks for stopping by to see what's happening in the world of SamuelWhisky! A couple of days ago I was very lucky to once again receive a package of samples from the nice people of Clydesdale (Swedens top importer and seller of whisky and other beverages). 
This time the package contained samples (whisky and a Bramble Liquer) from the Islay Distillery Kilchoman only! Out of the latest release of their "Machir Bay" and their dito "Loch Gorm" and "100% Islay" I decided to devote todays blog-entry to the latter. Here in Sweden it will be released...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2015/05/kilchoman-100-islay-5th-edition-50-abv.html

Nikka överallt!

image

Nikka All Malt är en blandning av maltwhisky från destillerierna Yoichi och Miyagikyo . Definitionsmässigt är den alltså en vatted malt, eller blended malt som är den korrekta benämningen numera. Det som gör den unik är att den dessutom innehåller maltwhisky som destillerats i en kolonnpanna vid Miyagikyo .

Kolonndestillerad maltwhisky förekommer inte någon annanstans. I Skottland används kolonnpannor uteslutande till att göra storskalig grainwhisky. Utfallet är mycket lågt, och med skotska mått mätt, synnerligen olönsamt. Men i Japan tänker man mer på smak än på ekonomi och har valt att blanda i kolonndestillerad maltwhisky för att den ger en...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/nQki7nS_g_o/

Hälsa på hamnkaptenen från Värmdö

Värmdö Bryggeri AB grundades under 2012 av Joakim Tillman och Stefan Slätt och i januari 2013 sålde de sina första öl. Idag finns sex av deras öl på Systembolaget under rubriken ”Lokalt och småskaligt producerad dryck”.

Den senast tillkomna i deras utbud är Hamnkaptenens Sommar Ale ( 988788 , 33 cl, 22,60 kr) som de själva presenterar så här: ” En frisk sommaröl bryggd på vete och kornmalt som gör ölen rundare, vi har använt en jäststam som ger en blommig ton i smak och doft. Passar till sommarens grillmat eller bara som den är kall i flaska eller glas...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9weRazDSq-E/

Vita kaninens drinkar

Sedan en tid tillbaka har Juiceverket, en av Stockholms populäraste juicebarer, smygöppnat dörrarna till Vita Kaninens Drinksällskap , som på kvällarna under sommaren 2015 kommer att servera Juicy DEW – tre drinkar med väldigt skilda smakprofiler.

image

Sebastian och Andreas på Juiceverket

– Vår utgångspunkt var att använda grönsaker som man vanligtvis inte förknippar med drinkar vilket visade sig bli ett spännande möte med den lena och fruktiga smaken hos Tullamore DEW. Till alla som vill blanda ihop en egen juicedrink hemma är grundregeln att en drink ska innehålla sött, surt och starkt, då hamnar man oftast rätt, säger Sebastian Berggren...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XgBcnvM3SkI/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se