Allt om Whisky

Världens bästa gin är svensk!

imageTill årets upplaga av International Wine & Sprits Competition inkom 17 procent fler spritmärkesanmälningar. Och när det gäller gin så är ökningen 200 procent sedan 2013. Desto ännu märkvärdigare att två av trofévinnarna är svenska.

Purity Gin från Purity Vodka kammade hem guld i kategorin Contemporary Gin och Hernö Gin utsågs till årets ginproducent i världen . De förärades också trofén Gin & Tonic Trophy 2016 . Sedan i somras har det också varit klart att Hernö Gin tilldelades en Gold Outstanding, två guldmedaljer och fem ytterligare medaljer i årets tävling. Sedan lanseringen 2012 har Hernö Gin över 40 internationella...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/iUiLSBx-Zts/

Vi testar Highland Park single cask

imageTa ett av Skottlands mest respekterade destillerier. Välj ut ett par fat och buteljera för Sverige. Läck nyheten på en väl utvald mässa och släpp sedan flaskorna på Systembolaget. Se hur de säljer slut på mindre än tio sekunder, bokstavligen. För bra för att vara sant? Inte när det gäller Highland Park och Martin Markvardsens nya single cask-flaskor.

Som tur är lyckades vi övertyga Markvardsen om att hålla ett prov åt oss, så vi häller upp två glas med vad som onekligen måste vara årets mest eftertraktade whisky.

Cask no. 6403, 1:st fill european sherry hogshead, 58,6%

Det är snudd...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/fgId9MwznZY/

Finalisterna klara i Imagine Gunn

imageSveriges mest kreativa ölälskare har bidragit med helt fantastiska idéer för nästa specialutgåva från Innis & Gunn. Över 150 bidrag har skickats till det skotska hantverksbryggeriet, där bryggmästare Dougal Sharp och hans team har utsett finalisterna.

Finalisterna finns nu presenterade för omröstning på Innis & Gunns Facebooksida: Rösta fram Sveriges nästa Innis & Gunn Limited Edition! (OBS! Kräver att du är inloggad på Facebook). Vinnaren som röstas fram bjuds in till Innis & Gunns bryggeri i Skottland för att på plats skapa sin öl tillsammans med bryggmästare Dougal Sharp.

Årets deltagare i Imagine & Gunn har tagit fram många spännande...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wk7sg0Cy4QE/

Världspremiär för Carlsberg Beer Spa

Inför Fars dag slår Carlsberg upp portarna till Carlsberg Beer Spa – ett spa där behandlingarna görs med ölingredienser. Sveriges pappor kan nu njuta av de lugnande och antiinflammatoriska egenskaperna i öl med ett rofyllt humlebad och en avslappnande massage med humleolja. Ölspat görs i samarbete Luxury Spa i Gamla Stan i Stockholm. 

  Fars dag har firats i Sverige sedan 1931, men fortfarande uppmärksammas Sveriges pappor i mindre utsträckning än mammorna, visar en färsk undersökning som gjorts av Stelacon på uppdrag av Carlsberg, med 500 respondenter. Över hälften av svenskarna uppger att de firar Mors dag medan Fars dag...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JtSnKfK09Lw/

Massor av blossor till glödgad högtid

imageGlöggfamiljen Blossa är minst sagt en storfamilj, och i år har de fått tillökning i form av två nyktra blossor: Blossa Alkoholfri Ekologisk Glögg (nr 11925, 39 kr) samt Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär & Ingefära (35,90 kr i dagligvaruhandeln). Dessutom har hela ordinarie familjen klätt upp sig.

image

I början av 1800-talet drack man ”glödg”, vilket dock var något svårt att uttala och därefter efterhand ersattes av det betydligt enklare ”glögg”. I Finland lär de säga ”glögi”. Alla tre kommer förstås från ”glödgat vin” som man kan spåra ända tillbaka till 1600-talet, och precis som tyska ”Glühwein” och franska ”Brûlot” har...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/K7m_F60x6tw/

Unik whiskykarta på auktion

imageDen tredelade BBC-dokumentären “Scotch! The Story of Whisky” blev en succé när den sändes. Nu kommer den “karta” som användes att auktioneras och pengarna doneras till välgörenhet.

BBC-dokumentären presenterades av den skotska skådespelaren David Hayman som använde sig av en stor karta (2,4 m x 1,8 m) gjord av korrugerad plåt och ekstavar från whiskyfat och elbelysning för att illustrera alla destillerier runt om i landet. Programmen sändes under oktober och kan fortfarande ses på Brittiska BBC . (Kräver dock att du är i England eller använder ett VPN).

Produktionsbolaget Move On Up Productions har gått samman med webbtidningen Scotchwhisky.com...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/bYRqgbQzMPM/

Recept på mat med Old Pulteney

imageI vår senaste tidningsutgåva kan ni läsa om våra nya stipendiater Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Annelie Huczkowski som träffade Tommy Isaksson och Martin Tjäder från Berntson Brands. De senare bjöd på spännande kombinationer av mat och Old Pulteney. Här kommer recept och whiskyrekommendationer.

Kantareller med äggkräm och brynt smör.

400 gram kantareller 6 löskokta ägg (5-6 minuter) 1 dl brynt smör Olja Salt Peppar 200 gram smör

Gör så här: Rensa och dra sönder kantarellerna. Stek dem på relativt hög värme, ett tips är att blanda smör och olja. Man vill hitta den där lite krispiga känslan. Salta och peppra...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ld5GHlmzlJ8/

Ren och lätt 25-åring från Speyside

imageSpeysidedestilleriet Mannochmore grundades 1971 av John Haig & Company och var en av de större producenterna till deras blendwhiskies. Det stängdes 1985 men öppnades återigen fyra år senare. Nu kommer en Special Release 25 yo på Systembolaget.

imageSedan Diageo tog över har produktionen av bulkwhisky till blend fortsatt, men också flera single maltslanseringar har gjorts. 1997 lanserades den (ö)kända Loch Dhu , en alldeles svart whisky som visade sig vara färgad med karamellfärg. Den hårt kritiserade produktionen lades ner 1999.

Mannochmore har tre traditionella mäskpannor och tre lika traditionella spritpannor. Mäskpannorna värms med runda värmelement (så kallade Steam Kettles) medan...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/mzv9B7YCE_4/

Nu har vintern kommit från Box

imageÄnda sedan Box destillerade de första dropparna i november 2010 har ett uttalat mål varit att bygga upp ett lager för en framtida standardprodukt i huvudsak lagrad på klassiska bourbon-barrels. Deras lagringsförutsättningar, med stora temperaturskillnader under året, med kalla vintrar och varma ljusa somrar, är en viktig orsak till den intensiva utvecklingen. Därför lanserar de redan nu med stolthet Dálvve.

imageBox Destilleri, the High Coast Distillery, är ett av världens nordligaste belägna destillerier och ligger en knapp dagsresa med bil från Polcirkeln och redan i oktober kan temperaturen sjunka långt under nollstrecket. Vintermånaderna lyses upp av norrsken i natten och isen...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zs-UogN0Kzw/

Snart dags för ekojul med Peak Winter Session veteöl

imageJon Cadoux har varit en hängiven bryggare ända sedan 1990-talet, och han har ända från början försökt få tag på närodlade, ekologiska råvaror. Jon upptäckte att han inte behöver offra smak för hållbarhet och att med bättre ingredienser som faktiskt gjort ölet mer delikat kände han att han var på rätt väg. Nu kommer hans Winter Session.

imageJon Cadoux började brygga med några kompisar när han pluggade. Ganska snabbt insåg han hur mycket bättre ölet blev om han använde sig av ekologiska råvaror. Deras öl blev allt mer uppskattade och till slut insåg de att de lika gärna kunde starta...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/82K8iMsHRxw/

Den sista stora smakresan?

image

Mikael Mossvall och bryggmästare Richard Bengtsson är personerna bakom smakresorna. Foto: Mikael Göransson

Spendrups och Mariestads öl har nu avslutat sin tredje smakresa i en inspirationsserie där Mariestads och Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med företagets viktigaste kunder, fått uppleva några synnerligen spektakulära smakinspirationsäventyr.

De två första smakresorna genomfördes på vatten. Den första på sannolikt väldens äldsta kanalbåt, M/S Juno, och den andra ombord på den omtalade och mäktiga ostindiefararen Götheborg, där gästerna på de båda fartygen tillsammans med bryggmästare Bengtsson fick uppleva gastronomi på hög nivå genom diskussioner om smaker och råvaror, gastronomiska möten med intressanta föreläsare och naturligtvis förstklassig...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_1QhQvIghpw/

Rökig jungfru imorgon

imageI morgon klockan 10.00 webblanseras Octomore 7.4 Virgin Oak (nr 20203, 1 599 kronor). I vår tidning skrev vi att det handlar om 60 flaskor, vilket visat sig vara felaktigt för det har kommit hit hela 246 stycken.

image2008 ställde destilleringsteamet på Bruichladdich undan ännu ett ”tänk om”-projekt i deras Port Charlotte lagerhus: ”Tänk om vi lägger 167 ppm Octomore på helt nya fat?” Det gjorde de. Faten var franska, från välkända Allierskogarna. Hur skulle kombinationen av den rökrika Octomore och fransk jungfruek bli? Det var helt okända trakter de begav sig in på, för ingen har gjort det tidigare....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/X20LKREsiT8/

Pilsner och Winter Warmer från Sibbarp

imageEfter succén med Sibbarps Husbryggeris första två öl, Citra India Pale Ale och Rye India Pale Ale kommer nu två nya öl. En pilsner och en ”winter warmer”. De har funnits ett tag på krogar och restauranger men kommer nu till Systembolagets hyllor den 1 november.

imageSibbarps Husbryggeri är ett mikrobryggeri baserat vid brofästet i de sydvästra delarna av Malmö och grundades av Rolf Nilsson som har en stor förkärlek att blanda moderna öltyper med gamla klassiska.

– Jag har alltid varit ölintresserad, har han berättat. För fyra år sedan fick jag en förfrågan från några killar att hjälpa till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3riTiIt5mRs/

Vem blir världens bästa bartender med fokus på rom?

imageJakten på de bartenders som kommer att få tävla i den svenska delfinalen i Diplomático World Tournament är inne på slutspurten. Den 31 oktober ska tävlingsbidragen i form av ett cocktailrecept och en kort presentation vara inskickade. En resa till Europafinalen i Venezuela står på spel innan världsfinalen i London avgörs i juni.

Det är tredje gången den internationella bartendertävlingen Diplomático World Tournament arrangeras av romproducenten Destilerias Unidas i staden Acarigua i nordvästra Venezuela. Producenten räknas som en av de bästa i Sydamerika och en av få som får använda beteckningen ”Ron de Venezuela” på sin rom. I över 45...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pKlA-2UjG5k/

Japanska underverk i svart och rött från Nikka

imageNikka, eller Det stora japanska juicebolaget som förkortningen egentligen betyder, är på många sätt orsaken till den japanska whiskyns segertåg över världen. Den noggrannhet varmed Nikka tillverkar sin whisky har blivit stilbildande. Nu kommer två till från soluppgångens land – en svart och en röd…

Förutom skotska Ben Nevis så äger Nikka de två japanska destillerierna Miyagikyou och Yoichi. De båda destillerierna producerar var för sig ganska olika typer av whisky och det är deras skilda husstilar man utnyttjar i sin så kallade ”colour series”. Med varsam hand har blandat olika proportioner av Yoichi och Miyagikyou.

Nikka Pure Malt Red...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vEh_i2jQKZM/

Highland Parks nya Single Casks

imageEfter 11 år lanserar nu Highland Park en ny Single Cask-serie. Totalt är det tre stycken som kommer att lanseras exklusivt i Sverige. Den första kommer torsdagen den 20 oktober och trycket väntas vara mycket högt – och det finns bara 185 flaskor.

imageGordon Motion , Highland Park Whisky Maker, och Martin Markvardsen , Highland Park Senior Brand Ambassador, tillbringade tre dagar på destilleriet Highland Park på Orkney, för att bestämma de fat från de 23 lagerhusen som skulle väljas ut specifikt för Sverige.

– Sverige är en mycket viktig marknad för Highland Park, berättar Martin Markvardsen, och vi är...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/8P6ATVCt-P8/

Tankovna till Kungsholmen – Bistro Ile Roi serverar färskt öl direkt från Tjeckien.

imageIle Roi blir första restaurangen på Kungsholmen med färsk opastöriserad pilsner direkt från Tjeckien. Krogen som öppnar idag, får tre helt egna Tankovna. Tre helt egna vadå?

Söderrestaurangen Usine expanderar och öppnar nytt på Kungsholmen. Ile Roi erbjuder klassisk sydeuropeisk matlagning med modern känsla – rustik stilrenhet genomsyrar såväl inredning som kombinationen mat med färsköl.

– Tankovna blir pricken över i:et. Vi ville hitta ett öl som håller lika hög standard som maten vi serverar. Vi ser också fram emot att komponera de olika upphällningarna med olika rätter och skapa nya smakupplevelser, säger Tim Karlsson, en av krögarna på Usine...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/t8bHsOjAbl4/

Mackmyras medaljregn på Stockholm Beer Whisky Festival

imageMackmyra belönades med hela sju medaljer för sin svenska whisky i 2016 års tävling Festivalens Bästa Whisky som delades ut på Stockholm Beer & Whisky Festival. 

Mackmyra var först i Sverige med att tillverka en svensk single maltwhisky, och är idag ensamma om röka sin egen malt till sitt rökiga recept. Någonting som gav resultat när festivalens bästa whisky korades där Mackmyras personliga fat Rök Bourbon belönades med ett brons i kategorin Peaty Maltwhisky open där den mötte konkurrens från världens alla rökiga whiskies, oavsett ålder.

– Vi är otroligt stolta över vår whisky och självklart är det extra...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/B65uGysLk9A/

Brutal Brewing – Reinheitsgebot 2.0

imageBrutal Brewing skapades 2011 på initiativ av Spendrups, det drivs av de anställda på en ”fritids”-basis och har sedan dess gjort flera nyskapande ölversioner. Nu har de gjort en ny version av den tyska lagen Reinheitsgebot – ”renhetspåbudet”.

Året är 1516 , Luther föreläser sina teser på universitetet i Wittenberg, Gustav Vasa aspirerar på tronen i Sverige och i Bayern skapas en ny lag: Reinheitsgebot . Den förkunnar att tillverkning av dålig öl, bryggt på ris, majs eller annan råfrukt är högst straffbart. De råvaror som påbjuds för nämnd tillverkning begränsas strängt till humle, malt, jäst och vatten.

500 år...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/qX4Hcy45Z9k/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se