Smögen Whiskyblogg

”North Highland 1995″ (Svenska Eldvatten)

Bakom rubriken för denna whisky döljer sig en whisky som man mycket sällan ser från någon annan än destilleriets ägare…en whisky som alltså kommer från norra delen av regionen Highlands i Skottland. Gissningarna är fritt fram, men urvalet är mycket litet, redan givet de förutsättningar som nedtecknats härförinnan.

Men, är det då en bra whisky?

North Highland 1995 (Svenska Eldvatten) @ 56,1 % – komplex och väl balanserad doft med lätta toner; maltig frukt, grönt gräs, vanilj och päron. Oljigt anslag på nytt i smaken, med malt som halvtorrt gräs och bröd, fudge, nejlika och tydlig ingefärston. Eftersmaken drar mot...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/north-highland-1995-svenska-eldvatten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=north-highland-1995-svenska-eldvatten

Japanska ”Distillery only”, del 1

Som en något tidig julklapp kom det en dag nerdimpande en påse med provflaskor, innehållandes ett antal ”Distillery only”-butejeringar av japansk whisky. Alltså buteljeringar som bara säljs på själva destillerierna, i Japan. Någon med stor och tung resväska har varit på peregrination, är en slutsats man kan dra.

Men vilka andra slutsatser kan vi då dra? Som väl är relativt välbekant producerar de större japanska maltwhiskydestillerierna inte en enda stil på sin whisky, utan en hel uppsättning olika stilar. Anledningen är att man inom Nikka och Suntory behöver en hel palett med olika whiskies, som underlag till sina blends –...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/japanska-distillery-only-del-1/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=japanska-distillery-only-del-1

Vintage 1979 (Svenska Eldvatten)

1979…då var man 8 år och gick i trean, lade all fritid på att spela golf eller läsa böcker och/eller Pilot och såg med ett barns allvar på det sovjetryska hotet.

Det var dock också året då den här saken skapades, nu släppt i en liten serie av Svenska Eldvatten:

”Vintage 1979″ @ 52,2 % (beställningsnr på Systemet är 85404) – doft med ljus frukt (mango och päron), vanilj, lätt gräs och rök, tydliga stråk av elegant grain. Gräsig och lätt syrlig i smaken, med djup fruktighet och visst mått av ekbett. En något tropisk fruktsallad i eftersmaken, grädde med lite vanilj, tydligt...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/vintage-1979-svenska-eldvatten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vintage-1979-svenska-eldvatten

Longmorn, provning

Veckan före jul så begav sig ett dussin tappra mannar in i de gamla maltdimmorna, för att eftersöka det inre väsen som kan tänkas ha bebott Longmorn distillery under hippie-erans 1968 och även för att jämföra de båda sentida officiella buteljeringarna av detta ofta synnerligen välpresterande men ack så anonymt marknadsförda destilleri:

Longmorn 15 yo (OB) @ 45 % – detta var den tidigare standardbuteljeringen som erbjöds från destilleriets ägare, Chivas Brothers (d.v.s. Pernod Ricard). Doften ger oss fräschör med grönt gräs, bastupanel, ängsblommor vaniljfudge och lite läder (22). Konserverad frukt i smaken, med muskot, moget grönt äpple och choklad...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/longmorn-provning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=longmorn-provning

Tidens tand…

Obönhörligen gnager den, tidens tand. Så också här på bränneriet. Värmeelementen till mäskpannan har tappat i effektivitet den senaste tiden och kommer att bytas ut under våren. Detta p.g.a. påväxt som bränt fast på elementen och som delvis är omöjlig att få av. Och igår så small värmeelementet till varmvattenberedaren för mäskvattnet. Nu har den förvisso ett antal tusen timmar fläckfri tjänstgöring bakom sig, men i det fallet verkar det mest vara ett totalhaveri och helt utbyte av enheten som gäller. Förhoppningsvis arbetar man på den leverantören, i trots av mellandagar och allmän ledighetsyra…

Så tiden kan man se på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/tidens-tand/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tidens-tand

God Jul!

Vi på Smögen Whisky får härmed önska alla våra vänner på olika platser runt om i Sverige och övriga världen en God Jul! Vi har fått många förfrågningar om att köpa en flaska av vår första buteljering som julklapp, men p.g.a. de långa ledtiderna för att få en buteljerad produkt in i Systembolagets sortiment så har detta inte varit möjligt att ordna; releasedatum för vår första buteljering, Primör, är preliminärt den 13 mars 2014, som ett renodlat s.k. websläpp (d.v.s. beställning via Systembolagets hemsida för leverans ut till din egen butik)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/god-jul/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=god-jul

Kylfiltrering

Kylfiltrering, på engelska ”chill filtration” eller ”chill filtering”, innebär i whiskysammanhang att man kyler ner whiskyn i blandningskärlet och pressar den genom ett eller flera mycket fina filter. Det som händer är att kylan får de långmolekylära oljor och proteiner som finns i whiskyn att börja gå ur lösningen i alkoholen och bli så att säga synliga (detta kan iakttas om man kyler ner en cask strength-whisky i ett glas); detta gör att de inte passerar filtren utan fastnar på vägen. Beroende på vald temperatur (oftast runt nollgradigt) och finmaskigheten på filtren så kan man sedan åstadkomma olika hård filtrering.

...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/kylfiltrering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kylfiltrering

Traditional practice

Ännu en av de frågor som önskats – eller i alla fall initierats – av Er som läsare av denna blogg. Det gäller nu frågan om ”Traditional practice”. Detta är en potentiellt vittomfattande fråga som berör alla aspekter av produktion, lagring och buteljering av whisky. Ursprungsfrågan rörde dock varför vi på Smögen Whisky inte lagrar vår whisky på exempelvis punschfat, eller röker vår malt med tång. Det fångade vi delvis upp i ett inlägg om exotiska fat för ett tag sedan, men ämnet är på en gång mycket bredare än så, i vissa sammanhang ”hett” att hantera och därtill svårdefinierbart.

...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/traditional-practice/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=traditional-practice

Smögen ”Primör”

Så har den då blivit presenterad: Smögen ”Primör”, vår första buteljering!

Det är en batch om 2188 flaskor om 50 cl, vid en styrka om 63,7 % och draget från åtta stycken helt nya 110-liters fat av europeisk skogsek samt en barrique om 225 liter som tidigare använts för Bordeaux-vin och som också den är av europeisk skogsek. Kraftfulla toner på särskilt fyllig och mjuk malt, rök och aromatisk ek. Väl integrerad eftersom den legat på aktiva och relativt sett små fat. Åldern är några dagar över 3 år, även om faten givetvis har lite varierande ålder och fylldes från september...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/smogen-primor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=smogen-primor

Varför är japansk whisky så bra?

Detta var en fråga som ställdes till oss i samband med att vi bad om ämnen att diskutera. ”Varför är japansk whisky så bra?”

Nu är ju ”bra” ett i en hel del avseenden subjektivt begrepp och alla håller kanske inte med om att japansk whisky är så bra. Vi gör det emellertid – i alla fall när det gäller den japanska whisky som man har rimlig möjlighet att pröva här i Europa.

Japanerna har väl en tendens att vara riktigt extremt noggranna när de ger sig på något. Se på bilar, till exempel – finns knappast många fel som...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra

Glann ar Mor och Kornog

Glann ar Mor är ett maltwhiskybränneri på Bretagnes norra kust, d.v.s. på den franska Atlantkusten. Produktionen är liten och mycket traditionell, med helt skotska förtecken. Bland annat har Jean Donnay kylspiraler (s.k. ”worm tubs”) och direkteldning på sina pannor. Han håller för övrigt nu också på att bygga upp ett nytt bränneri på Islay, vid namn Gartbreck (strax söder om Bowmore)…

Nu var det i alla fall dags att pröva två nya buteljeringar från 2013, en vardera av den orökiga Glann ar Mor och den torvrökiga Kornog.

Glann ar Mor ”Taol Esa 2′ Gwech 2013″ @ 46 % – tydlig...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/glann-ar-mor-och-kornog/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=glann-ar-mor-och-kornog

Påverkan av olika råvaror?

I serien om blogginlägg baserade på frågor från er, kära läsare, har vi nu kommit till frågan huruvida olika vatten och olika kornsorter har någon påverkan på slutresultatet.

Vad gäller vatten skall det alltid vara tjänligt för livsmedelsändamål, d.v.s. fullt drickbart utan bakterieproblematik eller föroreningar. Men i själva tillverkningsprocessen, d.v.s. det vatten som används för inmäskning och därpå jäses (som vört) till mäsk och destilleras minst två gånger, så är det troligen så att den påverkan som även ganska olika vattensmaker har, är så liten att den inte märks i slutprodukten. Däremot kan exempelvis surt respektive basiskt vatten ha olika...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/paverkan-av-olika-ravaror/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paverkan-av-olika-ravaror

Förslutningstyp

En fråga som vi fick när vi bad er, kära bloggläsare, att önska ämnen för blogginlägg, var vilken typ av förslutning som är att föredra – kork eller skruvkork?

För maltwhisky är en ”Cork stopper”, alltså en kork med hatt, absolut vanligast. Den ger en lyxigare känsla när man öppnar flaskan.

Men…skruvkorken är i teknisk mening bättre. Skruvkorken håller regelmässigt tätare än genomsnittskorken och risken för korkdefekter är nära noll (korkdefekter förekommer även i maltwhisky, om än i mindre omfattning än för vin - har man en gång känt ett tydligt exempel så glömmer man det aldrig!). Men känslan hos den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/forslutningstyp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=forslutningstyp

Lagringsförhållanden, påverkan

I vår serie med ämnen som nämnts av Er läsare av bloggen, så har vi nu kommit till en fråga som nog har nämnts tidigare, men som ändå är av stort intresse, nämligen frågan om betydelsen av lagringsförhållandena för ett mognande fat whisky, d.v.s. typ av lager och geografisk placering.

Platsen för lagret har betydelse. Typen av lager har också betydelse. Främst rör det sig om två fysikaliska förutsättningar som skiljer sig åt, nämligen det temperaturspann och den luftfuktighet som gäller på orten och i lagret. Därtill kan man också foga luftomsättningen i lagret.

Den geografiska placeringen har påverkan på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/lagringsforhallanden-paverkan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lagringsforhallanden-paverkan

Off notes

Ännu en bra fråga som kom upp när vi bad om ämnen att behandla på bloggen var: ”Off notes, är det en fråga om subjektiv smak, eller finns det objektiva kriterier?”

En ”off note” är en doft- eller smakkaraktär som inte skall finnas i whiskyn. Det kan vara sådant som aldrig får finnas i någon whisky (som ruttna ägg), eller sådant som inte får finnas i just den whisky som man själv gör, som exempelvis skarp rökighet i din Glenlivet (om man råkat använda fel typ av malt, vilket i sig är rätt osannolikt). Som regel avser man dock sådant...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/off-notes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=off-notes

”NAS” – vilken ålder?

En av alla bra frågor som dök upp kring whisky, när vi ställde frågan om vad Ni läsare ville läsa mer om, är ”Hur skall man veta åldern på an No Age Statement ["NAS"] whisky?”

Som namnet NAS antyder, så finns det ingen åldersangivelse. Det är heller egentligen inte det väsentliga med en ålder som anges, utan det är ju – i princip – innehållets kvalitet som skall avgöra vad man tycker om en whisky. Fast sedan lång tid har ju den skotska whiskyindustrin hamrat in att ”äldre är bättre” (trots att detta inte alls är sant, rent generellt sett)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/nas-vilken-alder/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nas-vilken-alder

Lagra i udda fat

Som ni kanske har märkt, så ställde vi en fråga på Facebook för några dagar sedan, om vilka ämnen (om whisky) som ni som läsare skulle vilja ha behandlade i bloggen. Vi har fått ett bra gensvar med många intressanta förslag. Först ut blir en delfråga som berör udda typer av fat för lagring av whiskyn – mer specifikt i detta fall nämligen punsch- respektive sillfat.

Punsch är onekligen tämligen svenskt till sin natur, även om dess smaksättning är allt annat än svensk till ursprunget (arrak kommer från Sydostasien). Punsch har väl också, såvitt jag vet, lagrats på ekfat, eller...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/lagra-i-udda-fat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lagra-i-udda-fat

Vattenskador

Stormen ”Simone” gick inte helt smärtfritt förbi. Eller, snarare, den visade på svagheter i grannskapet. En kulvert under den lokala gamla körbanan som går förbi bränneriet hade satt igen nästan helt. I kombination med Simones extremt rikhaltiga regnande under en kort period och därtill Räddningstjänstens länspumpande av ett hus högre upp, så bildades en smärre sjö under några timmar, natten till tisdag denna vecka. Ett grannhus blev illa vattenskadat och vattnet rann inte undan i diken och kulvertledningar från bränneriet. Vissa skärningar ner i gruset syns tydligt – men vi slapp egentliga skador, tack vare att läget är något högre...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/vattenskador/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vattenskador

Mässa, Borås och Smögen

Nu i helgen, fredag 18 till lördag 19 oktober, kommer vi att medverka på mässan Smaka på Åhaga, i Borås. Dessutom kommer vi under lördagen den 19 oktober också att medverka på en liten whiskymässa som hålls på Smögens Hafvsbad. Varmt välkomna att besöka mässorna och att komma förbi vår monter för provsmakning av vår whisky!...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/10/massa-boras-och-smogen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=massa-boras-och-smogen

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se