Smögen Whiskyblogg

Snabba ryck!

Idag torsdagen den 27 augustii kl 10:00 släppte Systembolaget, via sin hemsida, vår andra och senaste buteljering av en Single Cask (nr 7/2011, Sauternesfat). Man kan diskutera kalibreringen av klockorna, men klart var i alla fall att samtliga 273 flaskor som Systembolaget köpt av oss tog slut på under 2 sekunder. Det är mycket glädjande med detta stora intresse för vår fina whisky och vi siktar nu framåt mot en gedigen höstsäsong, där vi även släpper de avslutande två buteljeringarna i serien Sherry Project 1, nämligen Sherry Project 1:3 den 1 oktober (540 st) och Sherry Project 1:4 (600+) den 19 november,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/08/snabba-ryck/

Nytt släpp: Sauternes single cask

Torsdagen den 27 augustii 2015, kl 10:00:00 (enligt Systembolagets klocka) så släpps vår andra officiella Single Cask (nr 7/2011) som ett s.k. webbsläpp via systembolaget.se – detta innebär att man från och med detta klockslag kan beställa en flaska via den hemsidan. Vi vet att det är ett mycket starkt intresse för våra buteljeringar och inte minst för denna, som redan vunnit pris exempelvis som ”Bästa whisky 3-10 år” på Öl- & Whiskymässan i Falkenberg i helgen som just var.

Vi räknar med att de 273 flaskor som vi levererat till Systembolaget (det står 266 på deras hemsida, men är...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/08/nytt-slapp-sauternes-single-cask/

Inmäskningen

Inmäskningen är närmast regelmässigt något styvmoderligt behandlad, i vad gäller dess vikt för karaktär och kvalitet på whiskyn. Visst stämmer kortversionen relativt väl i sig, d.v.s. att inmäskningen innebär att krossad malt stöps i hett vatten, varvid färdig maltos löses upp i vatten och blir till vört samt stärkelse löses upp i samma vatten och sedan bryts ner av enzymer, till mer maltos – och därpå har man fått möjligheten att jäsa till en alkoholhaltig mäsk. Hurra!

Men inmäskningen är en hel del mer än så. Till att börja med är det den absolut mest arbetsintensiva delen av själva produktionen...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/08/inmaskningen/

Vatten i din whisky

Det är sommar, det är…ibland…sol, och vi har många besökare på bränneriet. En fråga som då alltid, nästan vid varje visning och provsmakning, dyker upp, är den om huruvida man kan eller till och med får späda whisky med vatten.

Vår whisky buteljeras inte vid 40 eller 43 procent styrka, eftersom den tas direkt från faten och då har den styrka som den råkar få, efter sin tid på fat. Ingen utspädning vid buteljering och i flaskan har du det som kom från fatet, varken mer eller mindre. (Det enda vi gör är att filtrera bort direkt fasta partiklar, som...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/08/vatten-i-din-whisky/

Positiv recension

Det går aldrig att komma förbi att det är väldigt trevligt när man får bevis på att det man gör är bra. Nu senast är det en recension i kommande utgåva (nr 129) av engelska Whisky Magazine, där man ger vår buteljering Sherry Project 1:2 en uttrycklig rekommendation, utifrån det klart höga betyg som deras två provsmakare gav den (med 8.8 respektive 9.1; två mycket höga scorer). Mycket glädjande och välförtjänt för den utmärkta 1:2-an!...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/07/positiv-recension/

Rosebank, sommarprovning

Rosebank – det bland vissa så legendariska destilleriet i Falkirk, kallad ”Queen of the Lowlands” för sin kvalitet och karaktär. Trippeldestillation. Högt anseende bland blenders som ju vet vad de talar om. Populär bland de på den tiden få maltwhiskyälskarna. En av fyra maltwhiskies i föregångaren till den sedermera så banbrytande Six Classic Malts (där Glenkinchie fick representera Lowlands), den så kallade Ascot Malts. Men inget räddade Rosebank (m.fl.) från revisorerna, när United Distillers 1993 skar ner (igen) bland sina destillerier. Rosebank, som inte kunde expanderas p.g.a. sitt inträngda läge, fick tillsammans med Lowlands-kollegan Bladnoch se sina portar stängas. Buteljeringarna...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/06/rosebank-sommarprovning/

Dimmig sprit

Efter att vi lade ut en bild på ett mätglas fullt med sprit från vår finkeltank så har vi fått några frågor. En av dem gällde varför spriten inte är vattenklar, utan snarare opak.

Spritpannans körning delas in i tre olika delar, vilka hos oss ser ut i princip enligt följande, räknat från det att pannan ”kommit in” och spriten alltså börjar rinna i ett stadigt flöde, med successivt sjunkande alkoholhalt och föränderlig karaktär:

- Huvudet (Eng. heads/foreshots), 0-40 minuter, 76-74,5 % alkoholhalt

- Hjärtat (Eng. heart/spirit), 40-190 minuter, 74,5-60,5 % alkoholhalt

- Svansen (Eng. tails/feints), 190-400 minuter, 60,5-1,5 %...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/04/dimmig-sprit/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dimmig-sprit

Arran, tasting

Under påskhelgen blev det lite möjlighet till konkurrentanalys, d.v.s. att prova annan whisky än den egna. Det är en nödvändighet om man skall hålla sig på tå och i takt med tiden. Dessutom kan det vara alldeles utmärkt trevligt!

Arran, eller ibland ”Isle of Arran”, från den skotska västkustön med samma namn, grundades 1995 och har nu släppt sin första 18-åriga whisky. Nu är ålder inte något givet kvalitetsbevis, men av hävd har åldersbeteckningen 18 år ansetts stå för whisky av särskilt hög kvalitet. Ibland stämmer det. Ibland inte. Men, för Arrans del är det i alla fall ett gott...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/04/arran-tasting/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=arran-tasting

Rosebank 21 yo, tasting

Tiden under påskhelgen medgav vissa exkurser i njutningens tecken. Vår och sommar gör att längtan efter en bra Rosebank allt som oftast infinner sig. Rosebank lades ner 1993 och börjar nu bli sorgligt svår och kostsam att få tag i, men i sina bästa stunder kan den prestera enormt bra whiskyupplevelser. I detta fallet är det dags för en jämförande provning i den möjligen något nördigare skolan, nämligen av de två stycken 21 yo som getts ut av ägaren, Diageo, i serien Special Releases. De här två var del av släppen för 2011 respektive 2014.

Rosebank 21 yo (2011 års...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/04/rosebank-21-yo-tasting/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rosebank-21-yo-tasting

Strane ”Uncut” – tasting notes

This entry will be in English, as the link below is in the Queen’s language.

Our range of Strane London Dry Gins has three different versions, being the Merchant Strength (47,4 %), the Navy Strength (57,1 %) and then the Uncut Strength (75,3 % in this case; will vary slightly). These versions have somewhat differing purposes, with Merchant being general purpose, Navy being perfect for your Martini or similar relatively Clean cocktails – and Uncut is simply an experience in ”gintensity”, as it is the strength of flavour that is the key issue, not the alcoholic strength as such; Uncut...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/03/strane-uncut-tasting-notes/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=strane-uncut-tasting-notes

Små batcher – varför?

Vi har fått flera reaktioner på sistone om att vi har gett ut (väldigt) små batcher av våra buteljeringar och att dessa tagit slut fort. Vilket upplevts som negativt.

Det är lätt att förstå att många blir besvikna om de inte kan få tag i en flaska eller två från våra buteljeringar. Vi är förvisso ett litet bränneri med motsvarande begränsad produktionskapacitet, så vi kommer aldrig att ge ut några i normal mening stora batcher. Men det är heller inte någon poäng i sig, tycker vi och många med oss. Anledningen till att vår nu pågående serie ”Sherry Project 1″...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/03/sma-batcher-varfor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sma-batcher-varfor

Hållbarhet, whisky

Vi fick en allmängiltig och därför bra fråga i helgen – hur länge håller er whisky?

Whisky är definitionsmässigt starksprit som håller minst 40 procent alkoholhalt. Som all starksprit är den destillerad. Detta gör att whiskyn, liksom all starksprit där inget har tillsatts (förutom rent vatten) efter destillationen, är biologiskt sett neutraliserad. Den kan vara och är kemiskt aktiv, men inte biologiskt. Whisky kan alltså inte ruttna eller mögla, eller förfaras genom att bli skämd på liknande sätt som mat eller för den delen, vin och öl.

Om vi förutsätter att korken till flaskan är ok och att flaskan inte...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/03/hallbarhet-whisky/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hallbarhet-whisky

Lika, olika (om Primör)

I senaste (nr 125) Whisky Magazine från England så har bl.a. vår förstling, Smögen ”Primör”, provats av de två inhyrda provarna Joel Harrison och Annabel Meikle. Resultatet föranleder en betraktelse på temat ”Lika, olika”…

…för Joel Harrison gav det klart positiva betyget 8, medan Annabel Meikle gav det klart dåliga betyget 6. Här bör också klargöras att Whisky Magazine inte tillämpar den vanligt förekommande 100-skalan utan en variant av den, graderad 1-10, men med tiondelar som också delas ut. Dock är scorerna generellt sett lägre i den här varianten, än de brukar vara i den vanliga 100-skalan. Som exempel är...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/02/lika-olika-om-primor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lika-olika-om-primor

Hög- och lågtryck

Idag var det en sådan där dag igen. Uppkoket i pannorna gick lite snabbare, pannorna ”kom in” (började flöda) vid mer än en grad lägre temperatur än vanligt (ni vet ju att pot stills kokar upp vid en viss temperatur, säg ca 84,5 grader C för spritpannan, och att temperaturen sedan stiger mot vattens kokpunkt, samtidigt som alkoholhalten i flödet avtar?) och sluttemperaturen var inte kring 100 grader C som det brukar, utan strax över 98,5 grader C. Varför då?

Jo, det var lågtryck ute i vår del av världen. Lägre lufttryck innebär att ångorna stiger lättare och att temperaturen...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/01/hog-och-lagtryck/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hog-och-lagtryck

Mässa, Uddevalla 31/1

Vi kommer att delta på mässan Vin och Delikatess, som hålls på Hotell Carlia i Uddevalla, lördagen den 31 januari kl 12-18 med tillträde för allmänheten, samt söndagen den 1 februari kl 12-17 för fackfolk från regionen. Kom gärna förbi på mässan och prova våra härliga whiskies och Strane gin!...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/01/massa-uddevalla-311/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=massa-uddevalla-311

Rätt glas?

Vissa frågor har en tendens att återkomma med viss frekvens. Liksom att vissa har en tendens att skapa en del känslor om rätt och fel. En fråga som uppfyller båda dessa kriterier – såvitt undertecknad kunnat notera – är den om vilken sorts glas som är ”rätt” för att ta sin whisky i, eller ur.

Du dricker från vilket glas du vill och så som du tycker känns bäst för dig. Det är en frihet som du har, varje dag och utan pekpinnar.

Dock. Det inte bara bör utan måste göras skillnad på att ”dricka whisky” och att vara mer...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/01/ratt-glas/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ratt-glas

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se