Smögen Whiskyblogg

Åldersnoja

Det händer i stort sett aldrig att vi hör det från någon som faktiskt har provat vår whisky, men det är ändå relativt ofta som vi på mässor etc får höra – mer eller mindre teatraliskt viskade – kommentarer om att ”den måste vara minst 12 år för att kunna vara bra”, eller ”svensk whisky är för ung för att smaka bra”. De som uttalar detta är alltid män, alltid i övre medelåldern och helt frankt, de har fel.

Ingen är tvingad att gilla Smögen eller någon annan whisky. Men eftersom det är synd att uttrycka kritiska åsikter när de...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/07/aldersnoja/

Lagavulin 8 yo

För den som kan sina pot stills, eller som bara känner till oss lite mer ingående, så är det ingen överraskning att Lagavulin distillery är en del av den väv som utgör inspirationen för det som Smögen står för, och gör. I år är det Lagavulins (officiella) 200-årsjubileum och som en av de specialbuteljeringar som ges ut finns en 8 yo, alltså en åttaåring. Detta kan man gå på om länge, men i all korthet så är detta med en åldersbestämd ung whisky, från ett av världens mest kända maltdestillerier, något som är stort, 2016. Ingen NAS (no-age-statement) som döljer...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/05/lagavulin-8-yo/

Ny buteljering 14 april: French Quarter

Som många av er säkert redan vet så släpper Systembolaget vår nästa buteljering torsdagen den 14 april kl 10:00, återigen som ett webbsläpp.

Det gäller nu Smögen ”French Quarter”, vår hyllning till såväl Frankrike och dess fantastiska ekbestånd, som arten europeisk skogsek och fatstorleken Quarter (ca 120 L). Faten är bundna i Cognac, de är hårt rostade, tidigare oanvända och de är fem till antalet. Whiskyn är som vanligt från Smögen gjord på torvrökt malt (kornsorten är Optic) och vid full fatstyrka/cask strength om 61,1 %; den tål en bra skvätt vatten. Faten fylldes i januari 2012 och buteljeringen ägde...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/04/ny-buteljering-14-april-french-quarter/

RÅ – vår råsprit

Som ni läsare av denna blogg säkert redan vet så släppte vi en batch om drygt 1100 små (200 ml) flaskor av vår råsprit – kallad ”RÅ” – förra veckan, där Systembolaget fick 864 flaskor att fördela. Råsprit är det destillat som vi producerar helt själva på bränneriet och som läggs på ekfat för att efter minst tre års lagring bli whisky. När det gäller RÅ så är den dock helt olagrad, direkt från spritpannan utan spädning, med 71 % alkoholhalt. Eftersom det är vår råsprit så är den också tillverkad av tungt torvrökt malt.

Nu har vi märkt att...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/04/ra-var-rasprit/

Råsprit, idag på Systembolaget

Idag den 31 mars 2016, kl 10:00, så släpps 864 stycken flaskor à 200 ml av vår råsprit (Eng. ”new make”) genom Systembolagets s.k. webbsläpp. Råspriten kallar vi helt enkelt för ”Rå” och den är gjord på malt av sorten Optic, vilken har rökts till hela 74 ppm fenolhalt under torkningen i kölnan. Alkoholhalten är 71 %, vilket är styrkan direkt från spritskåpet. Med andra ord en rejält koncentrerad och intensiv upplevelse – men med en avsevärd maltig mjukhet som grund, vilket gör den klart njutbar även som snaps eller aperitif.

Man får beställa upp till två flaskor per person...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/rasprit-idag-pa-systembolaget/

Sherrylagrat = smaksatt (?)

Det händer inte sällan att man stöter på frågeställningar av den sort som ställs i rubriken till detta inlägg: ”en whisky som har lagrats på ett sherryfat är väl smaksatt med sherry” (alternativt, ”…har väl fått det mesta av sin karaktär från sherryn”).

Detta är i princip fel. Fast i praktiken är det samtidigt rätt, i någon mån. Förvirrande? Välkommen till den inte alldeles okomplicerade och enkla whiskylagringens värld! För att något reda ut begreppen kan följande sägas:

Whisky producerad inom EU, vare sig den är skotsk eller svensk, får inte blandas ut med någon annan flytande substans eller annan...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/sherrylagrat-smaksatt/

Whiskyprovning, ordningsföljd

Det händer ibland att vi får en del frågor om i vilken ordning man bör prova whiskies, d.v.s. när man har tre eller flera och särskilt när man tänker sig en mer formaliserad typ av provning med flera deltagare. Det känns som ett bra tema att ge sig på och skriva lite om, eftersom en bra metodik vid provningar såväl förhöjer chansen att lära sig något, som den mer direkta njutningen av att genomföra provningen.

Man kan förstås prova hur man vill och efter exempelvis stigande ålder eller typ av fat eller regionalt ursprung eller en uppsjö andra kriterier. Men...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/whiskyprovning-ordningsfoljd/

Ris och ros

En tanke – eller: en paradox – har framträtt som uppenbar beträffande, i det här fallet, vår senast släppta buteljering, d.v.s. Smögen Single Cask 3/2010, som släpptes igår av Systembolaget. De 300 flaskorna gick åt på klart under en sekund och efterfrågan var det helt klart ingen brist på. Det är förresten en 5-årig whisky som legat hela sitt liv på ett f.d. Bordeauxvinfat, alltså ett torrt rödvin och europeisk skogsek i fatet; en klart kraftfull karaktär med maltighet, torvrök, ektoner och en tydlig fruktighet från både destillat och fat. Nå, paradoxen, då?

Jo, paradoxen visar sig genom att vi...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/ris-och-ros/

Nytt släpp: Single Cask 3/2010

Torsdagen den 10 mars 2016, kl 10:00, släpper Systembolaget vår senaste Single Cask-buteljering via deras s.k. webbsläpp. Det krävs inloggning på Systembolaget.se för att boka max en flaska per person (det är Systembolaget som satt den kvoten), av de 300 flaskor som släpps.

Buteljeringen är från ett enda fat, med nummer 3/2010. Det är alltså det tredje fatet som över huvud taget fylldes på vårt bränneri, i augustii 2010. Fatet är av europeisk skogsek från Frankrike och har tidigare använts till lagring i ett par omgångar av rött Bordeauxvin. Whiskyn är gott och väl fem år gammal och har givetvis...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/nytt-slapp-single-cask-32010/

Positivt i Uppsala

I helgen som gick var det Uppsala Beer & Whisky Festival 2016. Vi var på plats och Martin och Nicklas i montern erbjöd besökarna att prova på Sherry Project 1:3 och 1:4 samt den nya Single Cask 3/2010 som är 5 år gammal och från ett f.d. Bordeauxfat av barriquestorlek (225 L); dessutom fanns det god törst på utmärkt gin, i och med att det gick åt duktigt av vår Strane. Utfallet var positivt och vi såg till att skriva ner några av de kommentarer som fälldes om vår whisky:

”F-n vad djävla bra!” (Om den nya Single Cask 3/2010)...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/positivt-i-uppsala/

Transparens och whisky

Compass Box Whisky är en s.k. oberoende buteljerare baserad i London och som har gjort sig ett namn för såväl utmärkta whiskies – inköpta från andra men blendade i egen regi – som starka och ibland kontroversiella åsikter och uttalanden. Ett par av deras whiskies eller tolkningar därav har bannlysts från marknaden av den mäktiga SWA, Scotch Whisky Association – de stora grabbarnas ledningsorgan för whiskyindustrin (och bevakare av det gemensamma värde som termen ”Scotch” står för). Exempelvis fick Compass Box inte lägga till en lös stav av finaste fransk ek i sina fat för en sorts intern finish i...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/02/transparens-och-whisky/

Lagavulin, provning

Nyårsprovning, av Lagavulin. Det bör inte komma som någon överraskning för någon att vi (som regel, eller av princip) gillar Lagavulins stil. Så för nyårshelgen blev det till en liten provning av tre speciella buteljeringar. Med följande resultat:

LAGAVULIN 12 yrs (56,8 %) OB, cs 2015

Doft med jod, torvrök, maltig sötma, lakrits, lätt vaniljfudge och mycket fräscht hav (22). Osande torvrök i smaken, med maltig sötma och mjuk men återhållen ek, medicinal krydda samt en torr, blommig sommaräng (23). Torv, lakritslik maltig sötma och en tydlig kryddighet i lång eftersmak (22). Synbart enkel, men döljer viss storhet under ytan,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/01/lagavulin-provning/

Beröm i Whisky Bible

Våra buteljeringar har blivit omskrivna igen, nu i Jim Murrays nya ”Whisky Bible 2016”. Detta är troligen den mest omfattande samlingen tasting notes avseende whisky som finns och oavsett om man håller med Jim Murray – som då och då är en aning kontroversiell – eller ej, så finns där en gedigen kunskap och smakbank hos honom.

I boken är vi med för första gången och representerade av fem buteljeringar: Primör, Sherry Project 1:1 och 1:2 samt de båda Single Cask som vi har släppt, fat 20/2011 (3 yo, Bourbon barrel) och fat 7/2011 (4 yo, Sauternes barrique). Som många...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/12/berom-i-whisky-bible/

Släpp: Sherry Project 1:4

Torsdagen den 19 november 2015, kl 10:00, är det så dags för den fjärde och sista delen i vår serie ”Sherry Project 1″ att släppas via Systembolagets hemsida (som ett s.k. webbsläpp). Detta är en whisky som likt de tre första delarna i serien har bränts i juli 2011 och lagts på fat av europeisk skogsek, i så kallad Quarter-storlek (ca 125 liter), där faten redan från början har varit f.d. Sherryfat. Whiskyn är 4 år gammal och har en betydande mognad och prägel från sina fat. Den som gillar Sherrylagrad whisky lär bli särskilt förtjust i den.

Vi har...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/11/slapp-sherry-project-14/

”Auktion”: Sherry Project 1 + Jubilee

Härmed så bjuder vi in er glada whiskyentusiaster att förvärva hela vår nu snart avslutade serie ”Sherry Project 1″ med fyra buteljeringar, plus även den i augustii buteljerade ”Jubilee”, som vi gjorde för att fira fem år i produktion och som annars bara fanns tillgänglig för de som besökte vår jubileumsdag i augustii. Således fem flaskor: Sherry Project 1:1, 1:2, 1:3 och 1:4, samt Jubilee.

Sherry Project 1, som hela serien om fyra buteljeringar heter, erbjuder en möjlighet att studera hur längre lagringstid på sherryfat påverkar en whisky. Samtliga fat i serien fylldes ursprungligen i juli 2011 och samtliga fat...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/10/auktion-sherry-project-1-jubilee/

Tankar om en mässa

Tankar om en mässa och dess besökare

När nu mässan Stockholm Beer & Whisky Festival 2015 är avklarad, efter sex klart långa dagar med, vid och i vår monter, talandes vår whisky och gin med ett stort antal besökare, så samlades några tankar. Om mässorna i Sverige och om besökare på dessa mässor.

Relativt föregående år sålde vi mer whisky i Stockholm, så fler har smakat på våra produkter. Men volymen på de sex dagarna är bara något större än den är på två dagar i Linköping eller Örebro, eller Malmö. Och långt under hälften av vad vi serverar på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/10/tankar-om-en-massa/

Provsmakat: Craigellachie

Craigellachie, detta något anonyma destilleri i byn med samma namn, har till sist getts ut som en del av Dewar’s satsning ”Last Great Malts” och får nu allt större spridning. Just Craigellachie beskrivs som något av ”expertens” maltwhisky bland dessa Last Great Malts (de övriga är vänliga Aultmore, Royal Brackla, Glen Deveron och Aberfeldy). Efter att redan hösten 2014 ha charmats av den mycket otidsenliga skitigheten – i positiv mening – hos den då helt nysläppta Craigellachie 13 yrs så har nu hela rangen av Criagellachies provats i ett sammanhang.

CRAIGELLACHIE 13 yrs (46 %) OB 2015

Doft med tyngre...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/10/provsmakat-craigellachie/

Första maltwhiskyn

Jaha, det var väl en något mångtydig eller oklar rubrik, eller hur? ”Första maltwhiskyn” – vad menar han?

Den fredag i början av 1990-talet då undertecknad fyllde 20 år och själv fick inhandla starka varor på det statliga Systembolagets olika depåer i staden, så inhandlades två flaskor spritdryck (varav en var rom) och säkert någon flaska vin till det. Det väsentliga för det här inlägget är att den andra flaskan spritdryck inte var vad som helst, utan den första maltwhisky som undertecknad köpte. Se där, rubriken hade sitt berättigande! Nåväl, detta var då en av de vid tillfället hela sex...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/10/forsta-maltwhiskyn/

Släpp 1 okt: Sherry Project 1:3

Den 1 oktober kl 10:00 (exakt) är det dags för vår nästa buteljering att släppas på Systembolaget: Smögen Sherry Project 1:3, en 4 år gammal buteljering som först legat 2 år och 10 månader på helt nya ”Quarter cask”-fat (ca 120 L) av hårt rostad europeisk skogsek och därefter 14 månader på en fresh Sherry Butt (ca 500 L storlek), alltså en gedigen s.k. sherryfinish. Buteljeringen släpps genom ett webbsläpp, vilket innebär att man måste logga in på Systembolagets hemsida och ta sig fram till det webbsläpp som är satt till den 1 oktober, där vår är en av två...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/09/slapp-1-okt-sherry-project-13/

Temperaturen

Som alla whiskyintresserade säkerligen vet så är whisky – liksom annan sprit – i fysikalisk mening en produkt av varierande kalla och varma förändringar av temperaturen hos vätskor och gaser – man kokar, kyler, kokar igen, kyler en gång till etc osv mm. Men det är inte dessa mycket intressanta aspekter av produktionen som dagens blogginlägg handlar, utan om något mer handfast, som gäller och påverkar oss alla.

Temperaturen på din whisky, i ditt glas. Det är viktigt, men oftast tämligen förbisett.

Den temperatur som din whisky har kommer att påverka hur mycket och vilka aromer den ger ifrån sig,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2015/09/temperaturen/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se