The whisky year has reached its third quarter. Leaves will be falling off the trees soon. How do I know this? Because Ingvar Rönde’s Maltwhisky yearbook is just out; because the Whisky show in London, which I will be attending for the first time, is just around the corner; because people are speculating about which whisky that dude in the Panama hat will have picked this year. And of course: because Diageo is about to release this year’s special releases.
It’s the same story every year. Reactions can be roughly categorized as follows: 1. ”Wait what, those prices are...
Läs mer http://tjederswhisky.se/diageos-special-releases-2016/
Jeffers Richardson är det amerikanska bryggeriet Firestone Walkers ”barrelmeister” och han kommer att berätta om sin roll och om bryggeriet vid två Masterclasses på Stockholm Beer & Whisky Festival. Och givetvis bjuda på deras prisade Union Jack och DBA.
Adam Firestone och David Walker grundade Firestone Walker Brewing Company 1996 som ett litet bryggeri mitt i Kaliforniens vindistrikt. 20 år senare producerar Firestone Walker över 2 miljoner liter öl om året och finns att få tag på över hela USA. Nu har turen kommit till Sverige, och via Spendrups finns ett utvalt sortiment på restauranger och barer i hela landet....
Radioprofilen Titti Schultz är en av tio mediapersonligheter som är med i äventyrs- och överlevnadstävlingen The Ultimate Ardbeg Ardventure. Allt om Whisky ringde Titti och fick ett snack om den senaste veckans strapatser.
Varenda eftermiddag sedan 1845 har bryggarteamet på Fuller’s noggrant skrivit ner de ingredienser de använt sig av under dagens bryggning. Det har gjort serien Past Masters möjlig, och nu har den sjunde kommit: Fuller’s Past Master 1926 Oatmeal Porter
1926 var ett speciellt år i England för då föddes nämligen prinsessan Elizabeth. När hon nu fyllde 90 år så letade Fuller’s upp ett recept från hennes födelsedag. Det handskrivna receptet nämner Warrior- och Centennialhumle från USA, en blandning av Golden Promise och black malts, och – ovanligt nog – havreflingor. 
Paulson Rare Wine sysslar, som namnet antyder, mest med dyrbara viner. Men det finns ju dyrbar bourbon också – fast här är den billigare än i USA…
Det är den mest legendariska bourbon man kan tänka sig – det har till och med skrivits en bok om den: ”The Best Bourbon You’ll Never Taste” –...
På Stockholm Beer & Whisky Festivals första dag lockar massor av Master Classes. Ett svårt val att göra, men innan ni går iväg – kom till oss först, vi finns i Hall 1, Monter 51, närmare bestämt. 

Nu har DU chansen att sitta med i domarpanelen och rösta fram Festivalens bästa öl! Så här gör du!
Maltwhisky från ett enda ekfat är något helt annat än vanlig maltwhisky. Eken är ett levande material med unikt DNA och varje fat ger ifrån sig en individuell smak. Att dricka whisky från ett specifikt fat är speciellt. Särskilt när man tänker på att just den här smaken aldrig kommer att upprepas.
När de få flaskorna är tömda är det verkligen slut, konstaterar Dewar’s Master Blender Stephanie Macleod: – Single cask är den mest ursprungliga formen av whisky, så här serverades den lokala whiskyn på bypuben på 1890-talet.
Den 16 september lanserade Nils Oscar ett öl som lagrats i ett gammalt slovenskt vinjakfat. Vinjak? Vadå Vinjak?
Vinjak är en slovensk brandy. Den görs enligt Wikipedia dock av det serbiska företaget Rubin som lanserade den 1957, fast då marknadsfördes den under namnet cognac, vilket man blev tvungen att ändra på grund av de senare, strängare varumärkeslagarna.
Springbank är en traditionsbärare som ensam och stolt står upp för hantverk i en modern whiskyeras smaker. Nu finns Springbank 10 YO på Systembolaget.
Så här beskriver importören Symposion Springbank 10 YO: ”Doft: Nyanserad med fatkaraktär och inslag av rostade valnötter, ljunghonung och vanilj samt lätta toner av russin och mörka bär. Smak: Elegant med välbalanserad fatkaraktär och inslag av mjölkchoklad, söta frukter och en stillsam lätt torvrök.” 