Benromach är ett destilleri i Speysideregionen. Ägare till destilleriet är inga mindre än den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail som förmodligen sitter på ett Whiskylager som är världens äldsta. Vi har själva sett ett fat från 1940 i deras lagerhus. Hos Benromach sägar man sig koka en klassisk Speysidewhisky som man gjorde innan 60-talet, med en lätt rökighet. Vi har tidigare intervjuat Keith Cruickshank som är destillerichef på Benromach och den intervjun hittar ni HÄR . Benromach 10YO är buteljerad på 43% ABV och kostar via Systembolaget 488kr.
Doft: En mustig snok med en lite mer än...










Den första drycken från Mackmyra LAB Distillery blir en svensk ekologisk gin, som beräknas nå Systembolagets hyllor senare i år. 
Rickard Aldén är Mackmyras första Craftdistiller . Han kom till destilleriet på Mackmyra Bruk som skoltrött 15-åring och visade tidigt talang och blev snart en fullvärdig whiskydestillatör. 
Den Stora smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco...
Den 19 maj kommer Diageo att låta auktionera ut den äldsta officiella flaskan av Brora från 1972.
På auktionsfirman Bonhamns i Hong Kong hålls under vecka 20 en auktion för ” Fine & rare wine, cognac and whisky ”. Bland rariteterna hittar vi den sista officiella buteljen av Brora från 1972 , alltså en 44 år gammal whisky. Det är en flaska vars innehåll lagrats på single ex-sherry butt och nu ropas flaskan ut. Skicket ska vara gott och så här säger auktionsfirman i sina smaknoter:
Lördagen den 20 maj bjuder Mackmyra in till något de kallar Mackmyradagen . Provningar, underhållning, mat och spännande aktiviteter utlovas. I år invigs även hantverksdestilleriet LAB Distillery och hedersgäst för dagen är Alexandre Gabriel från Plantation Rum. 
I de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897 . Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första: Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck.
Den Glasgowbaserade oberoende whiskybuteljeraren Meadowside Blending Co. Ltd . drivs sedan 2011 av far och son Hart (Donald och Andrew). Donald grundade en gång i tiden även Hart Brothers Independent Bottlers och är medlem av The Keeper of the Quaich . Tillsammans letar de upp fina och sällsynta whiskydestilleringar runt om i Skottland. För lagringen använder de bourbon-, sherry- och portvinsfat. 
