Symposion

Sherrystinn Mortlach och två tuffingar från Islay

Få destillerier är lika intressanta som Mortlach. Detta urgamla Speyside-destilleri som nu har moderniserats och närmar sig sin 200-årdag. Här kan du läsa mer om vad som gör Mortlach så speciellt, men också om två nya utgåvor av Islaywhisky i Gordon & MacPhails så hyllade Cask Strength-serie. 

 

Mortlach 1984 Säljstart 2017-08-04

Om Mortlach finns mycket att berätta. Med sitt läge mitt i Speysides hjärta, i den lilla staden Dufftown, i whiskyvärldens själva epicentrum, är det både ett historiskt och ett modernt destilleri. Få destillerier har en lika hög lägstanivå, att hitta en dålig Mortlach är en uppgift som de...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/07/30/sherrystinn-mortlach-och-tva-tuffingar-fran-islay/

Springbank på annat sätt – upptäck nya Hazelburn och Longrow

  Få destillerier är lika innovativa som Springbank. Det lilla Campbeltown-destilleriet har alltid gått sin egen väg, lite under radarn för destilleribolagen och har därmed varit opåverkade och kunnat utveckla en helt egen stil. Det lilla familjeägda destilleriet har behållit sin särart genom alla år och är på många sätt unikt i Skottland. Nu lanseras tre nya utgåvor, som alla är Springbank, men ändå inte. 

Springbank är ett av få destillerier som tillverkar whisky i olika stilar, och man gör det på sitt alldeles egna vis med helt olika destillationsprocesser. Man gör dels sin klassiska robusta Springbankwhisky som destilleras 2...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/17/springbank-pa-annat-satt-upptack-nya-hazelburn-och-longrow/

Smith’s Glenlivet 1948 – ett mäktigt avslut för Speyside Collection

Glenlivet från 1948 låter smått otroligt. Vi pratar om en ytterst värdefull antikvitet av närmast museala mått, en relik från en svunnen whiskyera som fångats i en tidkapsel. Smith's Glenlivet 1948 är ett stycke whiskykonst, en ytterst värdefull skatt och om man så vill en pensionsförsäkring med mycket goda framtidsutsikter i dubbel bemärkelse.

Under andra världskriget stängdes nästan samtliga destillerier i Skottland. Vete och korn behövdes till bröd, torv till bränsle och inte minst behövdes kolgruve- och destilleriarbetare på andra håll. Destillerierna stängdes eller lades i malpåse, lagerhusen blev militära förråd och jäskaren fick, som på Highland Park, tjänstgöra som...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/11/smiths-glenlivet-1948-ett-maktigt-avslut-for-speyside-collection/

Benromach 10 – Systembolagets mest prisvärda whisky?

För några veckor sedan vann Benromach 10 den tunga utmärkelsen ”Best Speyside Single Maltwhisky 12 Years and Under” vid World Whiskies Awards . I den prestigefyllda tävlingen deltar destillerier från hela världen och att vinna den största kategorin är ytterst eftertraktat. Samtidigt är det många svenska whiskyfans som gläds åt att prislappen på Systembolaget (488 kr) numera ligger under femhundringen.

Gordon & MacPhail, som äger destilleriet Benromach, har länge sett Sverige som pionjärmarknad och bundsförvant i single maltvärlden. Nu vill man tillsammans med Symposion göra Benromach prismässigt tillgänglig för ett större antal whiskyälskare i förhoppningen att tillräckligt många lockas...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/09/benromach-10/

Det brann en eld en gång – om röken vi älskar

Inte någonstans i världen är man lika förtjust i rökig whisky som i Sverige. På Systembolaget toppar storsäljare som The Ileach, Laphroaig och andra rökbomber statistiken, och så snart det kommer någon ny ppm-stinn whisky från Octomore, Bowmore eller Springbank så rusar vi till Systembolagen för att stångas vid hyllorna. På de riktigt stora marknaderna är det tvärtom, rökig whisky är svårare att sälja. Låt oss ta ett steg in i rökdimmorna och försöka förstå vad det egentligen är som gör oss svenskar så förälskade i just rök.

Kanske ska man söka förklaringen till den rökiga whiskyns popularitet djupt ner...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/04/det-brann-en-eld-en-gang-om-roken-vi-alskar/

Speyside Collection 1950-tal – antikviteter ur skattkammaren

Att smaka på historia är mycket få förunnat, men gammal whisky är en tidskapsel som gör det omöjliga möjligt. Dessvärre är riktigt gammal whisky nästan borta och för varje flaska som försvinner från hyllorna blir priserna allt högre. Symposion är mycket stolta över att kunna erbjuda ytterst exklusiv 50-talswhisky; Speyside Collection 1950-tal ger dig en historisk smakupplevelse och en whiskyhylla i museiklass.

1950-talet var en svår tid för många destillerier i Skottland. Andra världskriget rev djupa sår i de skotska småorterna. Under kriget var nästan inga destillerier i drift och när de så smått skulle gå ”on stream” igen saknades...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/27/speyside-collection-1950-tal-antikviteter-ur-skattkammaren/

Speyside Collection – Yngre Buteljeringar

Speyside Collection är inte bara samlarwhisky från 40-, 50-, 60- och 70-talen. Utöver dessa dyrgripar är det också möjligt att uppleva det historiska Speyside i mer moderna och mer plånboksvänliga utgåvor under Gordon & MacPhails berömda Distillery Label-etikett.
imageimage
Strathisla 2005 Distillery Label 43% 70 cl G&M Artnr: 85 000-01 Pris SB: 695 kr Fat: First fill Sherry Hogsheads Antal till Sverige: Tillgänglig tillsvidare Produktblad Beställ på Systembolaget
SLUTSÅLD

Mortlach 15 Years Old Distillery Label 43% 70 cl G&M Artnr: 85 843-01 Pris SB: 845 kr Fat: Refill Sherry Casks Antal till Sverige: 60 fl. Produktblad Beställ på Systembolaget

imageimage
Glen Grant...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/15/speyside-collection-yngre-buteljeringar/

Ljuva 60-tal – whiskyns andra guldålder

Det var för 50 år sedan det hände. Under 1960-talet började världen andas igen efter kriget, industrin gick på högvarv, välståndet växte, man började åka på charterresor, fler såg film och serier, teven blev var mans egendom och efterfrågan på whisky exploderade. Inte sedan 1890-talets ”blend boom” hade whiskyvärlden sett något liknande. Nu lanserar Symposion G&M Speyside Collection 1960-tal; fem exklusiva superwhiskies från whiskyns andra guldålder.

I Speyside var 1960-talet ett Klondyke, man byggde nytt, ökade produktionen och fyllde lagerhusen som aldrig förr. Alla kurvor pekade uppåt och ingen såg ”The Whisky loch” komma – den överproduktion som snart skulle...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/13/ljuva-60-tal-whiskyns-andra-guldalder/

Historisk whisky från Speyside – whiskyvärldens Grand Cru

Speyside i nordöstra Skottland är whiskyvärldens Grand Cru. Inte någon annanstans är whisky en lika stor del av naturen, livet och historien – och människorna som lever här har lika mycket whisky i sitt DNA som det flyter livets vatten i floderna. Nu lanserar Symposion 20 buteljeringar som tar oss tillbaka till en tid i Speyside som inte längre finns. Med stor stolthet presenterar vi G&M Speyside Collection och några av de ädlaste juvelerna från skattkamrarna i Elgin.

imageSpeyside är det nav kring vilket hela whiskyindustrin snurrar och i dess epicentrum finns Gordon & MacPhail i Elgin. G&M Speyside Collection...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/31/historisk-whisky-fran-speyside-whiskyvarldens-grand-cru/

Historisk japansk whiskyprovning

I samband med Mat, Malt och Destillat på Älvsjömässan i Stockholm bjuder Symposion in till en upplevelseresa genom den japanska whiskyhistorien. Vi kommer att prova japanska dyrgripar till ett värde av sammanlagt 350 000 kronor och du är naturligtvis inbjuden.

Japansk whisky har de senaste åren gått ifrån att ha varit ytterst respekterad över hela whiskyvärlden till att bli tokhyllad och ett veritabelt investeringsobjekt med en makalös prisutveckling. Lokomotivet har varit det numera nedlagda och avrustade Karuizawa som på bara några få år har fått både en och ibland två nollor extra på sina prislappar. Den enormt växande efterfrågan har...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/29/historisk-japansk-whiskyprovning/

Nu våras det för Springbank

Inom de närmaste månaderna kommer detta Campbeltown-destilleri att än en gång flytta fram positionerna och stryka dubbla streck under de många påståendena om att Springbank är Skottlands mest innovativa destilleri. Det är vår förhoppning att du kommer att få många minnesvärda upplevelser denna sköna Springbankvår.

Springbank 21 år – for Sweden – Lansering 3 mars

Särskilt roligt tycker vi det är att Springbank ser Sverige som en andra ”hemmamarknad” och att man därför tömmer de allra bästa singelfaten för oss. Den tredje mars lanserades Springbank 21 yo for Sweden. En häftig klassisk sherry-hoggie som tickar in på 47,5 mörka,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/24/nu-varas-det-for-springbank/

Historisk Macallan-provning på Cinderella – i den yttersta tiden

Man slås av något magiskt och smått ofattbart varje gång man provar riktigt gammal whisky; men också av vemod. Varje flaska som öppnas, varje droppe som dricks är ju oåterkalleligen borta. Tack vare buteljeraren Gordon & MacPhail har vi ännu möjlighet att uppleva dessa antikviter, men det blir allt svårare, allt dyrare och allt längre mellan tillfällena.  

Därför var det en smått sensationell provning av gammal underbar Macallan som Symposion och Gordon & MacPhail nyligen bjöd in till i samband med Cinderella Whisky Fair. Det sägs att vi lever i den yttersta tiden, och när det gäller äldre whisky...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/14/historisk-macallan-provning-pa-cinderella-i-den-yttersta-tiden/

Makalös Macallan på Cinderella

Under Cinderella Whisky Fair dukar Symposion upp en skattkammarprovning som toppar det mesta som kan ställas på våra dagars provningsunderlägg. Ur de djupaste delarna av våra källarvalv har vi tagit fram sensationell Macallan. Och eftersom vi tycker mer om att njuta av whisky än att samla på den så tvekade vi bara en liten stund, mest av andakt inför dessa antikviteter, innan nyfikenheten tog över. Självklart ska vi öppna dem. Välkommen att prova Macallan som aldrig förr – en historisk whiskyupplevelse från sex decennier!

Macallan 1950 Speymalt Macallan 1967 Speymalt Macallan 1971 Speymalt Macallan 1988 Speymalt Macallan 1998 Speymalt Macallan...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/02/03/makalos-macallan-pa-cinderella/

Instagramtävlingen avgjord

Vinnare i vår Instagramtävling är Andreas Persson från Asarum och Dan Regnéll från Storvreta. Båda vinner varsitt exemplar av Claes Grundstens praktverk ”Whiskyns Landskap”, samt mössa respektive halsduk från Barbour.

Andreas och Dan var de två första som svarade rätt på frågan ”Hur många liter tror du att Sveriges populäraste rökiga single maltwhisky, The Ileach, sålde i Sverige under 2015?”

Rätt svar är 72.346 liter*, dvs 103.351 flaskor. Det innebär 240 flaskor per Systembolagsbutik och år, 345 flaskor om dagen eller drygt 41 flaskor i timmen.

Vi tackar alla deltagande för er medverkan och imponeras över antalet inkomna riktiga svar....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/01/13/instagramtavlingen-avgjord/

Förhöj julens smakupplevelse med pors

Att fira jul utan snaps är otänkbart för många svenskar. Julen och snaps är helt enkelt en oslagbar kombination som många uppskattar, inte minst eftersom den mångsidiga snapsen ofta gör sig lika bra till den traditionella julmaten som till söta desserter och ostar.

Den svenska snapskulturen är på många sätt unik i världen. Konsten att krydda sitt brännvin har i de nordiska länderna utvecklats till mästerskap och Sverige har varit föregångare och förebild. Julen är maten och dryckens främsta högtid, då känns det förstås naturligt att unna sig en smakupplevelse utöver det vanliga även i snapsglaset. Pors är en gammal...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/16/forhoj-julens-smakupplevelse-med-pors/

Whiskyskinka med honung rosmarin

2 kg rimmad svensk okokt skinka i vakuumförpackning 1 st ägg 3 msk söt senap 1 msk stark Dijonsenap 2 msk honung 1-2 msk whisky 1 kruka färsk rosmarin

Sous vide utan sous vide!

Köp vakuumförpackad skinka så gör du årets bästa julskinka hemma i ugnen. Ta inte av plasten utan lägg in den som den är i ugnen i 65 grader och låt gå i 12 timmar. Nej, plasten smälter inte i 65 grader och eftersom köttet lagas ”sous vide” i 12 tim så räcker en innertemp på 65 temp, skinkan blir klar ändå. Det är alltså inte farligt,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/whiskyskinka-med-honung-rosmarin/

Whiskygravad lax

1 kilo lax, helst mittbit 0,75 dl socker 0,5 dl salt 0,5 dl whisky Dill Krossad vitpeppar

Filea, ta bort ben och skär kanterna jämna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, häll i whiskyn och låt stå i ca 15 minuter. Blanda under tiden ihop socker och salt. Gnid in fisken ordentligt med socker- & saltblandningen, dill och peppar. Förslut och låt grava ca 3 dygn i kylskåp. Vänd laxen ett par tre gånger under gravningen. Skär upp i tunna skivor och dekorera med blandade pepparsorter, citronzest och färsk dill.

Snabbgravad lax

500 g laxfilé 3 msk vatten 2 msk whisky...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/whiskygravad-lax/

Sill i whisky

450 gram inläggningssill 1 st rödlök 1 st morot 5 st vitpepparkorn 10 st kryddpepparkorn 4 st lagerblad Dill

Whiskylag 0,5 dl whisky 1,5 dl vatten 1 dl ättiksprit 1 dl socker

Skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Skala och skär lök och morot i tunna skivor. Varva sill, morot, röd lök och kryddor i en ren glasburk. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna och tillsätt whiskyn. Häll sedan den kalla whiskylagen över sillen. Låt dra i minst tre dygn i kylskåp.

Snabbvarianten: Ett paket med 5-minuterssill eller en burk vanlig inlagd sill...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/sill-i-whisky/

Tävla med Symposion

Du har väl inte missat att Symposion finns på Instagram ? Här får du följa med bakom kulisserna, se bilder och filmer från våra producenter, ta del av tidiga provsmakningar, erbjudanden och en hel del annat kul.

Du som följer oss på Instagram har chansen att vinna ett paket med varma plagg från Barbour och en jättefin whiskybok. Gå bara in på vårt Instagramkonto och skriv in hur många liter du tror att Sveriges populäraste rökiga single maltwhisky, The Ileach, sålde i Sverige under 2015.

Vad kan du vinna?

Två vinnare utses som vinner ett av nedanstående presentpaket.

image

Paket med...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/05/tavla-med-symposion/

Sten Bromans whiskyköttbullar

500 g mager köttfärs 2 dl rivet torrt matbröd 1 dl vispgrädde 1 gul lök 1 ägg 4 cl whisky 2 cl mineralvatten Salt och nymalet vitpeppar

Whiskysås 1 msk kalvfond 1 msk svampsoja 2 1/4 dl grädde 2 msk whisky 2 tsk maizena

Lägg det rivna matbrödet att svälla i lite av grädden. Finhacka löken och mosa den seden med gaffel. Blanda färsen med äggulan, lök och bröd.

Blanda färsen väl och tillsätt resten av grädden, lite i taget. Rör i mineralvatten, whisky och krydda med salt & vitpeppar. Vispa äggvitan hårt och vänd ned den i smeten. Forma...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/sten-bromans-whiskykottbullar/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se