Glen Elgin 12 Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/40/30/9f/glen-elgin-12-jahre-48-1387259959.jpg
 
83 (1)
0
Glen_Elgin_12.jpg

Whisky

Distilleri
Glen Elgin
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
43
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
83
 
Poäng 
 
83
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
18
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Schrödingers dram.

Den österrikiske fysikern Ervin Schrödinger hade en katt. I ett tankeexperiment som diskuterades med Albert Einstein på 1930-talet placerades katten i en låda av stål och en bit radioaktivt ämne med 50% sannolikhet att sönderfalla inom en timme. En geigermätare som är kopplad till en liten hammare finns i lådan och krossar en flaska med vätecyanid om flaskan krossas. Kattens öde hänger således på ett kvantmekaniskt tillstånd med lika sannolikhet för liv och död efter en timme i lådan. Katten är både död och levande samtidigt enligt ett kvantmekaniskt synsätt.

Glen Elgin 12, 43% är både lättillgänglig och krävande samtidigt på ett underligt sätt. Den är inte unik ur denna aspekt för det finns ett antal andra som har samma typ av komplexitet. Men den är klassisk för detta enligt mig, och beror nog på en utmärkt balans mellan fat och destillat.

Mina damer och herrar, jag presenterar Schrödingers dram (ur ett kvant-malt-smakligt synsätt).
Doft
Fräsch och blommig med lätt kryddighet, jag anar kanel och ingefära och lätta ektoner med en nypa muskot. Här finns också en fruktighet med grönt syrligt äpple, kiwi och lite bitter apelsinmarmelad. Maltsocker finns här också i bakgrunden.
Smak
Den anländer rent, fräscht och fruktigt med framförallt grönt äpple och krispiga päron. Till detta utvecklas sedan en kryddighet på tungan, komplex peppar och muskot när den rullas runt i gommen. Också lite övermogen banan kommer fram här, fast ganska långt bak. Det finns här en viss bitterhet/beska som tävlar med sötma och fräschören från frukterna och hänger med i avslutet också.
Avslut
Finishen är ganska lätt, kortvarig och ger lite kolonndestillerad spritkänsla av någon anledning tillsammans med den lätta maltigheten. Avslutar alltså som en blend kort sagt. Vid sidan om den lätta beskan finns här också syrliga frukttoner, en svårdefinierad bärighet (röda vinbär?) och lite svag peppar tillsammans med utspädd vinäger.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag tilltalas av komplexiteten i en övrigt lätt whisky. Denna Glen Elgin som fatstyrka tror jag hade gett en helt annan upplevelse. Då hade verkligen whiskyn kommit till sin rätt.

Jag hade en liten provning i ett av tälten när min dotter tog studenten tidigare i somras. Vid sidan av BenRiach Sherrywood 12 år, Mortlach 16 år (Whiskybroker, cask strength) och en utmärkt fatlagrad 15-årig Rom från det numera nedlagda Caroni destilleriet i Trinidad föll denna Glen Elgin ut som vinnare bland deltagarna. Den uppskattas av både nybörjare och mer avancerade "drammare".

(Poängintervall 81-85)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se