Glenmorangie 10 Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/e6/21/5f/2575-15-1389623752.jpg
 
81 (2)
0
Glenmorangie_10.jpg

Whisky

Distilleri
Glenmorangie
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
40
Lagrade år
10

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
81
 
(Updated: november 18, 2016)
Poäng 
 
83
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
sample 10 cl öppnad 161115
Doft
Frisk och fruktig. Citrus dominerar tillsammans med mycket vanilj och karamell, toner av mint.
Smak
Först pepprig på främre delen av tungan som följs av sötma från vanilj, äpple och päron. En lätt bitterhet av söt lime skönjas i avslutningen.
Avslut
Avlutningen är kort och söt främst från citrus och vanilj, lätt bitter
Beskrivning / Sammanfattning
En lättdrucken len whisky där doften lovar mer än smaken. Den är god att sitta att sippa på men är inget för den som söker djup och komplexitet. Avslutningen är tyvärr för kort och smaklös för det. Den tål heller inget vatten öht utan vattnas snabbt ut. En högre alkoholstyrka hade gjort mycket för smaken misstänker jag.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
79
Näsa 
 
21
Smak 
 
19
Avslut 
 
19
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Visst är det intressant med begränsade och många gånger svåråtkomliga utgåvor, men ibland längtar jag efter bra standardbuteljeringar. Är Glenmorangies 10-åring en sådan måntro?

Det har blivit några tester av höglandsdestilleriet Glenmorangie (grundat 1843) här på PN's Whisky, fyra st för att vara exakt och dom är; Finealta, Quinta Ruban, Signet och Lasanta. Nu är det alltså dags för några ronder mot 10-åringen, som har lagrats på fd. bourbonfat - både first och second fill. Whiskyn är buteljerad vid 40% alkoholstyrka.
Doft
Inledningsvis ett litet spritigt och skarpt intryck, men ca 30 minuter senare och med två droppar vatten i glaset har det minsan hänt saker. Intressanta och mjuka dofter av sockerdricka, honung och kryddig ek. Jag hittar även citrus, persika, vanilj och gräddkola.
Smak
Malt, honung, vanilj, en mineralisk ton som är svår att klä i ord och en kryddpåse inklusive en ganska försiktig dos med peppar. Det är lite mer tryck i smakerna än vad dofterna antyder. Ett rejält blommigt inslag visar sig - för tydligt för min smak och även en diskret fruktkompott som ger litet sötma.
Avslut
Ett ganska kort avslut där malt, blommighet och frukten dominerar. Uttorkande ek gör sig påmind tillsammans med diskret pepprighet.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag har stor respekt för Glenmorangie och tidigare provningar av destilleriets utgåvor har imponerat på mig. Tyvärr gör inte 10-åringen det. Visst är doftpaletten intressant, men i smakerna saknar jag bl.a balans och djup. Jag har inget emot blommighet i whisky, men här är inslaget för tydligt enligt mig och förtar mycket av smakupplevelsen. Not my cup of tea.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se