Mackmyra Iskristall Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/38/c6/01/Mackmyra-Iskristall-700-box-p-91-1424375596.jpg
 
85 (1)
0
Mackmyra_Iskristall.jpg

Whisky

Distilleri
Mackmyra
Ursprungsland
Sverige
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2014
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
American & Swedish Oak, PX Sherry Finish
ABV (%)
46.1
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
600 SEK
Nr. Systembolaget
40461

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Mackmyra Iskristall släpptes den 5:e december 2014 och är i skrivande stund det senaste tillskottet i deras Säsongswhisky. Hittills har vi följande utgåvor:
-Medvinter
-Midnattssol
-Iskristall

Mackmyra Midnattssol var ett trevligt möte i min mening och hoppas på samma denna gång.
I denna utgåva har samtliga fats som används, fått en slutlagring på Pedro Ximenes-sherry.

Följande fat har använts:
Svensk ek (PX-sherrymättat)
Amerikansk ek (PX-sherrymättat)
Bourbon (PX-sherrymättat)

Denna whisky finns fortfarande att köpa i butik eller att beställas från Systembolaget. Priset är 600 SEK och art nr: 40461

Doft
Fruktsöt inledning med en lätt med klädsam ek pepprig ton. Päron, gröna äpplen och en liten skvätt frisk citron. Bakom en klassisk mandelton och mandelmassa ligger som närmast referens med sin söta nötighet tillsammans med vanilj.
Efter lite tid börjar örtiga toner att göra sig påminda och eukalyptus står för denna preferens. Med tiden ökar de kryddiga inslagen något vilket är till en fördel för att få lite djup i den söta fruktigheten.
Rund balanserad doft utan några större utsvängningar vilket inte alltid heller behövs för att det skall vara bra. En snygg melodisk profil.
Smak
Medelfyllig, rund munkänsla med fortsatt söt fruktighet. Här får dock faten större utrymme och bidrar till en kryddigare ton tillsammans med en ökning av örter/grönt te. Just dessa inslag bidrar även till att munkänslan stramas upp och blir lätt sträv i grape karaktär.
Avslut
Lång eftersmak med något torr och lätt kropp. Fortsatt tydliga ek toner i pepprig karaktär. Sötman ligger och kämpar men får inte riktigt fäste. Här gör sig även grape påmind och i slutet en lätt puff av kolat trä
Beskrivning / Sammanfattning
En bra komponerad whisky där faten fått olika utrymmen att spela i de olika registren. Med vatten tonades eken ner och allt kändes lite mer homogent även om jag föredrog denna utan vatten just pga variationerna.

Inte lika bra som Midnattssol i mitt tycke men en whisky som är lätt att tycka om och som jag tror kan tilltala många.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se