Benromach 10 Year Old 100 Proof Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/da/96/bf/image-30-1425900737.jpg
 
89 (2)
0

Whisky

Distilleri
Benromach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Cask Strength
Destillerad
2004
Buteljerad
2014
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry, Ex. Bourbon
ABV (%)
57
Lagrade år
10
Nr. Systembolaget
85019

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
89
 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Benromach är ett favoritdestilleri i min värld och det är tydligt att man satsar på kvalitet och hållbarhet. Eftersom ägaren Gordon & MacPhail (G&M) också tillhör absoluta världstoppen av oberoende buteljerare vars släpp ofta överglänser producenternas egna är detta inte alls förvånande. Kvalitet är nyckelordet och det är sannolikt att G&M också använder Benromach som en källa för rekrytering av fat i världsklass för sina övriga släpp.

Detta släpp tillhör numera Benromachs core range och som stort fan av deras tidigare 10-åring var den en självklarhet att köpa på sig några buteljer av denna kraftfullare variant.
Doft
Kryddig vanilj är det första som slår mig. En rik och kraftfull maltighet lyfter hela denna whisky till en nivå som inte många av dagens destillerier riktigt når upp till. En gammaldags klassisk whisky. Salt torvrök, farinsocker och torrt gräs backar elegant upp vaniljen. Den är matig och aromatisk som en hel middag och ligger väl i klass med en bra Mortlach i detta avseende. Torkat rökt kött dyker upp i associationsbanken och en påse med gummiband blixtrar förbi. Här finns också en fruktighet med framförallt apelsin med intryckta nejlikor och banankola. Med vatten kommer även läder och färsk tobak fram i doften.
Smak
Whiskyn anländer kraftfullt på tungan med toner av saltvatten, kryddor, torrt aromatiskt trä (tänker på Cedar här som maltbrodern Stefan PN också påpekade ;-)). Efter några sekunders rullning av whiskyn i gommen utvecklas smakprofilen med rökt salt, lakrits, råsocker, apelsingodis (Tic Tacs orange) och peppar. Svartpeppar, absolut, Rosépeppar, jodå lite längre bak (detta hittar jag ofta i portvinslagrade whisky, undrar ärligt om det inte finns någon portpipe i denna uppsättning fat?). Mer fruktighet i smaken än i doften, röda äpplen utan tvekan men det finns fler frukter. Här finns också gummi i likhet med vad man hittar i Mezcal. Här skiljer sig Benromachs rök avsevärt från vad man finner i t ex Islay whisky. Mezcaltonerna fortsätter in i avslutet.
Avslut
Lång finish med nu svagare Mezcaltoner (bränd rök) blandat med torvrök, bränt socker, apelsin, torkat rökt kött, svartpeppar mer torvrök..

bam, bam, bam...det är som en slagserie i finishen. Den bara levererar i lager av smaker..
Beskrivning / Sammanfattning
Här kommer ni att hitta mycket godsaker och den kräver tid. Om man bara ger denna all tid den behöver kommer den att vara oerhört givande och belönande.

Jag är en av dem som har svårt att sätta fixerade betyg eller siffror på whisky eftersom det varierar med vad man ätit innan, hur bra man sovit, vilket humör man är på, sällskapet kring en etc. Jag använder därför ett "konfidensintervall" där jag i de flesta fall kommer att hamna när jag bedömer whiskyn i framtiden. Jag kallar detta rating interval på whiskybase och denna whisky har ett rating interval på mellan 86-90 poäng. Otroligt välgjord och mycket prisvärd.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
89
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Benromach som ägs av oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail, sägs vara Speysides minsta destilleri där endast två personer sköter produktionen. Trots det har man släppt flera mycket intressanta buteljeringar. 2014 utsåg whiskykännaren Ralfy, Benromach 10 year old till årets whisky på sin youtubesida "Ralfystuff". Nu släpper man en tioåring buteljerad på det gamla Brittiska måttet 100° Proof - vilket motsvarar 57% alkoholstyrka, som vare sig är kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. 80 procent lagras först på fd bourbonfat, 20 procent på fd sherryfat och efter det ett års slutlagring på fd Oloroso sherryfat.
Doft
En härligt komplex och mjuk doftpalett innehållande vanlj, mörk choklad, malt, kanel, ek, farinsocker och läder. Även fint integrerade och diskreta toner av torvrök och tobak ingår. Allt känns mycket väl balanserat och välgjort!
Smak
Kaftfullt men ändå med stor finess tar en fin sötma som av en fruktkaka och kryddighet munnen i besittning. Jag känner även lakrits - både söt och salt, sherry, läder, en litet jordig ton, torvrök och peppar. Sedan finns där en smak av trä som påminner mig om den i Yamazaki 18 year old. Min whiskybroder Magnus Hillman skrev cederträ och det har han nog alldeles rätt i. En liten droppe vatten passar bra och lockar fram fler goda smaker.
Avslut
En långt, torrt och värmande avslut med ektoner, sherry och fruktkaka. Dom välsmakande tobak och peppartonerna dröjer sig kvar extra länge på tungan.
Beskrivning / Sammanfattning
Benromach har fått till något väldigt speciellt med denna 10 year old 100° Proof och jag är smått chockad över resultatet. Att en tioåring kan vara så komplett i både dofter och smaker imponerar mycket på mig. Jag har tidigare skrivit att dom godaste 10 - åringarna jag smakat är Bowmore Tempest och Laphroaig CS, men här kommer Speysides minsta destilleri med sin senaste skapelse och tar en självklar plats brevid dessa två. Imponerande är bara förnamnet! Benromach 10 year old 100° Proof kostar 899 kr på Systembolaget och beställningsnumret är 85019.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se