Hakushu 18 Years Old Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/22/bf/f9/image-47-1440965156.jpg
 
88 (1)
0

Whisky

Distilleri
Hakashu
Ursprungsland
Japan
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry, Ex. Bourbon, Mizunara
ABV (%)
43
Lagrade år
18

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Suntory är för mig lika med Yamazaki och deras riktigt fina 18-åring som jag skrev om här på bloggen för en tid sedan. Suntory har även ett andra destilleri - Hakushu, skogsdestilleriet kallat. Det är beläget nära Mount Fuji väster om Tokyo och är världens största med 32 kopparpannor av olika storlekar och former.

Jag har valt att titta närmare på Hakushu 18 Years Old, en riktigt intressant singelmalt som lagrats på fd. bourbon, sherry och japanska Mizunarafat av olika storlekar.
Doft
Först och främst. Ge den rejält med tid i glaset - minst 30 minuter och gärna 45. Gör du det och tillsätter ett par droppar vatten, bjuds du på angenämt mjuka och eleganta dofter av kanel, röda äpplen, sherry, mörkare frukter som tex. plommon och någon form av trä (Mizunara ek?) Jag hittar även en fin rökslinga och ett parfymaktigt inslag. Det är diskret och riktigt snyggt.
Smak
En mycket välavstämd exotisk fruktsötma av det mer vuxna slaget möter upp fina toner av malt och ek. Blandade kryddor inkl peppar ligger på en riktigt bra nivå, inget att klaga på. Även honung dyker upp tillsammans med mörk choklad. Den för mig typiska japanska filosofin vad det gäller välgjord singelmalt som jag tidigare upplevt i Nikka Yoichi 15 och Yamazaki 18, återfinns även i Hakushu 18. Det är något speciellt med den och jag uppskattar den mycket.
Avslut
Ett värmande och långt, fruktigt avslut innehållande goda malt och ektoner. Rökslingan placerar sig i gommen, kryddor och peppar bereder ut sig i munnen. Mums!
Beskrivning / Sammanfattning
Det är som sagt något väldigt speciellt med välgjord japansk whisky. Det finns en värdighet och ett lugn i både dofter och smaker som jag uppskattar mycket. Allt känns genomtänkt och inget har lämnats åt slumpen. Det gäller dock (i alla fall för mig) att vara på rätt humör när jag skall avnjuta en välgjord japansk dram. Det är inte alltid jag är sugen på en litet försiktig singelmalt. Många gånger vill jag ha en häftig skotte som far runt i munnen och sas målar med breda penseldrag. Är jag dock på rätt humör så är Hakushu 18 en riktigt fin representant för japansk whisky. Den är välbalanserad, komplex och passar utmärkt att avnjuta i favoritfåtöljen en lugn kväll med stämningsfull musik i högtalarna. Imponerande var ordet!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se