Bruichladdich 21 Year Old 1993 (Cask 10429) Old Particular Douglas Laing & Co Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/92/81/5c/image-72-1442170607.jpg
 
87 (1)
0

Whisky

Distilleri
Bruichladdich
Oberoende buteljerare
Douglas Laing
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
1993-05
Buteljerad
2014-08
Fattyp
Europeisk ek
Fatbeskrivning
Refill hogshead
Fatnummer
10429
ABV (%)
49.5
Antal flaskor
278
Lagrade år
21

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
21
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Oberoende Glasgowbuteljeraren Douglas Laing & Co grundades 1948 av Fred Douglas Laing. Företaget har genom åren släppt mängder av riktigt fina buteljeringar och har ett mycket gott rykte i branschen. Jag har valt att titta närmare på en utgåva från deras omtyckta single cask serie Old Particular, en 21-årig Bruichladdich från 1993 som vare sig är kylfiltrerad eller färgad.

Laddien lagrades på en refill hogshead (cask 10429) från Maj 1993 till augustii 2014. Fatet gav 278 flaskor som buteljerades vid fatstyrka - 49,5% alkoholstyrka.
Doft
En söt och syrlig doft av päron inleder. Jag hittar även honung, ett litet kryddigt inslag som av ektoner, malt och knäck. Det är mjuka och mogna toner som möter näsan.
Smak
Pepparkryddigt och gott med en fint avstämd fruktsötma inklusive mogna päron. Goda malttoner pockar på uppmärksamhet och även ett stråk av någon form av kaffe. Laddien bjuder på en smarrig smakpalett som innehåller både kraft och finess. Två styva tummar upp!
Avslut
Ett värmande och sötkryddigt avslut med peppar på tungspetsen och i gommen. Uttorkande och kryddiga ektoner tar kinderna i besittning. Ett inslag av citrus (skal?) dyker upp på slutet och även Islayröken, dock ovanligt tillbakadragen.
Beskrivning / Sammanfattning
Douglas Laing & Co har buteljerat ett riktigt intressant fat som bjuder på både kraft och elegans. Whiskyn känns balanserad rakt igenom både dofter och smaker, om än något diskret och inte fullt så komplex som jag önskat i doftpaletten. Förutom det så bjuds vi på en lättdrucken och välgjord singelmalt som borde tilltala många whiskyentusiaster.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se