Bunnahabhain 35 / 1980 / Samurai Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/4c/ba/b0/bunnahabhain-35-years-1980-2015-samurai-label-37-1450375878.jpg
 
91 (1)
0

Whisky

Distilleri
Bunnahabhain
Oberoende buteljerare
Spirit Shop Selection
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1980
Buteljerad
2015
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Cask
ABV (%)
47
Antal flaskor
165
Lagrade år
35
Övrigt om flaskan
Joint Bottling with Sansibar

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
(Updated: december 17, 2015)
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Som många säkert har förstått, ligger Islays orökte konung Bunnahbhain mig varmt om hjärtat. Viserligen har de även ett rökigt recept som det destillerar en gång per år under några veckor runt en 35-40ppm, men det är ändå i den orökta kostymen som jag gillar min Bunna.

Idag har vi en gammal rackare som legat på Sherry fat, och jag vill tro att det rör sig om ett Refill fat då den inte är direkt sherry tung eller genom mörk. Detta är inget man kan utläsa på etiketten så jag kan ha fel.

Whiskyn är från de oberoende buteljeraren Spirit Shop Selection och är en såkallad "Joint Bottling" som alltså är ett delat fat med en eller flera andra oberoende butelerare. I detta fall är det Sansibar Whisky som är kompisen.

Det är den nystartade importören Drams & Dreams (www.drams.se) som har försett oss i Sverige med några få flaskor av denna Bunna, och det är Magnus Fagerstöm (magnuswhisky.com) som håller i rodret. Han är inte heller någon duvunge i sammanhanget utan har många års erfarenheter inom whisky och dess industri och med detta sagt ett gediget kontaktnät. Drams & Dreams får vi hålla utkik efter för jag är övertygad om att de kommer få fatt i många intressanta och bra whiskies även framöver.
Följ deras sida på FB för nyheter m.m. tills dess att hemsidan är klar:
www.facebook.com/dramsanddreams

Därmed förklarar jag förspelet över och vidare till huvudakten.....
Doft
Som sig bör med äldre Bunnahabhain´s med sherry i hanteringen, möts vi av en jordig profil med söta färska och torkade frukter. Sherry bombs anhängare bör leta sig åt ett annat håll, eller låter man sig förföras av allt annat som också får möjlighet att få din uppmärksamhet.
I basen av jordiga inslag hittar vi sötlakrits och lätt (ej syntetiskt) möbelpolish och choklad pudding.
Torkad persika, sultan russin, plommon, björnbär och färska fikon. Ovanpå en klädsam pepprighet av ek, svartpeppar som även får hjälp av lätt eukalyptus och någon färsk ört som jag brottas med för en stund men sedan klarnar det…. Krondill.
Jag refererar till när kräftvattnet är ljummet och man kan ana den söta portern och de härliga inslagen av hav tillsammans med krondillen.
Längtar redan till nästa kräftsäsong. Skall dock påpeka att det inte är någon direkt marin whisky, utan bara små pulserande stick som sveper förbi då och då. Hela doften andas lugn och balans där allt får lira ihop på ett härlig sätt.
Smak
Rund och fyllig smak med fortsatt sötma och en större skopa av de torkade frukterna. Porterkaraktären som infanns sig i doften är tydligare nu tillsammans med en tydligare maltighet.
Russin, lätt kakao och lakrits tillsammans med mogna krusbär, apelsinskal och en tydligare sälta.
Avslut
Lång och fyllig eftersmak med kakao, torkad persika, russin, fikon, lakrits och trevlig ek ton. Ebbar ut i en krämig nyans av mörk choklad, kaffe, lakrits och fikon.
Beskrivning / Sammanfattning
En ålderstigen sherry Bunna utan några överslag av ek efter de långa 35 åren på fat. Det står sherry cask på etiketten och jag misstänker att det är ett refill fat då det inte pulserar tung sherry.
Stort djup och bra balans men söker man en whisky med attityd och stora kraftiga inslag får man leta på annat håll för detta är en sofistikerad whisky av härliga mått.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se