Smögen French Quarter Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/cf/2d/b3/smogen-french-quarter-88-1460358351.jpg
 
85 (1)
0

Whisky

Distilleri
Smögen Whisky
Ursprungsland
Sverige
Whiskytyp
Cask Strength
Buteljerad
2016
Fattyp
Europeisk ek
Fatbeskrivning
Franska ekfat
ABV (%)
60
Lagrade år
04
Nr. Systembolaget
11589

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
(Updated: april 12, 2016)
Poäng 
 
85

Whisky

Tastenote titel
Smögen Whisky French Quarter, 4 år, 60%, släpps 14/4-2016 934 kronor, nr 11589.

Fem fat har blandats (vatting) till detta släpp som officiellt äger rum den 14 april 2016 , klockan 10:00 som webblansering på systembolaget. Vi som varit med tidigare vet att flaskor från Smögen whisky ligger tillgängliga en sådär 0,4 sekunder innan de är slut för alltid. Det gäller alltså att vara snabb på avtryckaren om det ska bli någon utdelning.
Doft
Inleder med mycket ek och läder med bakomliggande vaniljtoner. Den är ung, den känns ung och beter sig lite bråkig till att börja med. Med en rejäl skvätt vatten i lugnar den ner sig och släpper fram mer av tobak, bröd och mjuk rök. Mjuk för att vara Smögen whisky alltså. Här finns också tonerna av aromatiska örter, snarare färska än torkade, eller är det färska blad från någon buske, lite vårkänslor, nyklippt gräs kanske?.....nja vet inte….dags att ta en sipp.
Smak
Den anländer intensivt och kraftfullt som väntat, mycket mineral, starka kryddor, den behöver en liten stund på tungan och rullas runt i munnen för att lugna sig. Då den utvecklas kommer en tydlig sälta fram, vanligt bordssalt på sidorna av tungan och kryddorna visar sig, det är kanel, muskot och kanske t om lite ingefära. Allt omsluts av härlig trög sirap (whiskyn är oljig och viskös), mörk brödsirap med lite bränd malt….och röken förstås här kommer den upp till ytan.
Avslut
Avslutet är långt och lika kraftfullt som när whiskyn anlände på tungan, mängder med chilipeppar och lakrits försöker mota bort varandra, här finns en beska som hängen samman med röken, här finns också syrliga plommon och lite metall eller gaständare i slutet.
Beskrivning / Sammanfattning
Smögen är min favorit när det kommer till Svenska släpp och detta är en bra whisky utan tvekan. Dock tycker jag att de flesta andra släppen varit strået vassare och värda den tid man preparerar inför webbsläppet. Man stiger upp på morgonen, kör ett fingerpass på gymmet, stretchar, loggar in, väljer butik, väntar den långa kvarten till klockan slår 09:59 och ger sedan järnet på styrplattan likt ett trumsolo som självaste Peter Criss (ni som var med på den tiden) hade blivit grön av avund att höra. Kommer jag att förbereda mig detta släpp? Nej, faktiskt inte, jag hoppar över denna och låter er andra konkurrera om utdelningen. Bra whisky men den är inte riktigt värd mödan i mitt tycke.


Poängintervall 84-87.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se