Mackmyra Moment XVI Het!

https://www.tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/75/ae/95/mackmyra-momentxvi-desktop-86-1471112772.jpg
 
89 (1)
0
mackmyra-moment-xvi.jpg

Whisky

Distilleri
Mackmyra
Ursprungsland
Sverige
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Destillerad
2009-03
Buteljerad
2016
Fattyp
Ny ek
Fatbeskrivning
Svensk ek
ABV (%)
48
Antal flaskor
1200
Lagrade år
06

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
Poäng 
 
89

Whisky

Tastenote titel
Mackmyras 19 Moment butelj (20 om man räknar Aegirs bior också). Just detta släpp är till minne av Kung Carl den XVI Gustafs besök på Mackmyra i mars 2009. Samma dag som Kungen var där fylldes dessa svenska ekfat med sprit och har nu alltså blivit en del av Moment serien.
Beskrivning / Sammanfattning
Doften bjuder på söt apelsin, jordgubb och hasselnöt. Det är som att sätta näsan i en syltburk blandat med nyslipade ekgolv. Ingefära dyker upp efter ett tag och blandar sig i leken som tenderar att bli mer och mer angenäm. Den senaste Momenten Fenix var riktigt bra och jag hög till med att det var den bästa Moment flaskan jag provat hittills och då har jag faktiskt provat alla. XVI är helt klart uppe och fightas med Fenixen.

Smaken är len och går på sparlåga inledningsvis men har samma söta profil som doften med apelsin, tropisk frukt men efter en kort centrifugering i gommen så kickar kryddorna in. Troligtvis är det den svenska eken som nu fått spela huvudrollen. Det är helt klart mer ekfatspåverkan i smak än i doft men det blir aldrig för mycket. Tvärtom är det gott, mycket gott och ganska elegant för att ge det ett mer högtidlig beskrivning på det hela.

Sammanfttningsvis så har även dessa faten som enligt Mackmyra är 30, 100 och 225 liter svensk ek trollat en hel del med MM spriten som fått en rik, komplex och i det närmaste stilig kostym att bära upp. Grattis igen till Mackmyra som ännu en gång visar att det finns bra grejer att vänta från de många lagren och fatet som vilar runt om i Sverige.Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se